Autor: Andreea Dima

Finalul de sezon este dedicat, în mare parte, probelor de pistă, iar cicliștii noștri au punctat și ei aceste evenimente cu succes. În weekend-ul 30 octombrie – 1 noiembrie, s-au desfășurat Campionatele Naționale de Velodrom, la Plovdiv, Bulgaria, iar rezultatele au fost pe măsura muncii depusă de fiecare. De-a lungul zilelor, s-au afirmat numeroși cadeți și juniori, unii dintre ei intrând abia acum în tainele acestor probe. La cadeți, Denisa Toader (Isport Ploiești), Edvard Novak (Novak) și Afrasinei Valentin (Olimpic Zărnești) au fost printre cei mai bine plasați la majoritatea probelor, iar la juniori îi putem enumera pe Crăciun Ioana (C.S. Otopeni), Szasz Ferenc David (Novak) și Dobrin Ioan (CS Otopeni) cu poziții foarte bune pe podiumuri. La Elite feminin, Adriana Ceaușescu și Maria Stancu au plecat acasă cu cele mai multe medalii, iar George Porumb s-a afirmat la majoritatea probelor dedicate categoriei Master masculin.

Aceeași locație va marca un alt eveniment important începând de miercuri, 11 noiembrie. Este vorba de Campionatelele Europene de Pistă, unde România va fi reprezentată de Daniel Crista, Eduard Grosu și Norbert Szabo, cicliști care au strâns numeroase podiumuri de-a lungul Naționalelor. Aceștia vor participa la probele de Sprint, Contratimp 1km, Urmărire Individuală, proba pe puncte, Omnium, Scratch și proba de eliminare. Pentru a afla mai multe, i-am contactat pe fiecare să ne spună câteva cuvinte despre experiența de la Campionatele Naționale, cu câtă încredere văd ei zilele următoare și ce așteptări au.

Eduard Grosu, pe care l-am urmărit în luna septembrie câștigând Turul României și obișnuim să îl vedem tot timpul în competiții de șosea, a luat anul acesta parte și la câteva probe în cadrul Campionatului Național de Velodrom, unde a și câștigat proba de Eliminare și Tempo și a fost pe numeroase podiumuri la probele de Scratch, sprint, Keirin și Omnium.

Mă simt ok, este o experiență nouă, ultima mea participare pe velodrom fiind în 2010, iar de atunci s-au schimbat foarte multe lucruri. Legat de CN am reușit să urc pe podium la fiecare probă la care am luat start-ul, și anume să câștig CN la Elimination si Tempo Race, să termin pe locul secund la Keirin si 200MT si pe locul 3 la Omnium, Scratch, Points Race. Având în vedere pauza lungă sunt rezultate foarte bune.

Privesc cu încredere spre CE, însă nu pot avea așteptări foarte mari deoarece este o disciplină cu totul și cu totul nouă, în care experiența are un cuvânt mare de spus, iar obiectivul meu este Paris 2024. Dacă voi reuși să termin în una din cursele la care voi lua parte în top 10, o să fie deja un rezultat foarte bun pentru mine cât și pentru România. Mă aștept să fac două curse frumoase și să reușesc să fac cel mai bun rezultat posibil pentru mine, ne-a spus Eduard.


Podium proba de Tempo – Fotografie: Facebook Torpedo-CarCover EG Cycling Academy

Daniel Crista se află și el într-o formă bună. După un sezon în care a câștigat proba de fond din cadrul Campionatelor Naționale de Șosea, a participat întreaga vară la numeroase competiții, printre care și Turul României în luna septembrie. A avut rezultate notabile și în cadrul Campionatelor de Velodrom – locul 1 la Scratch, cursa pe puncte, urmărire individuală și Omnium.

După 2 săptămâni pe velodrom pot spune că deja m-am acomodat bine, am exersat destul de mult cu bicicleta de pursuit și sper să îmi îmbunătățesc timpul semnificativ! Dacă totul merge bine și nu voi avea exces de zel la început, va fi un timp super bun! M-am antrenat destul de mult pentru Campionatul European și am încredere că voi face ceva frumos atât pentru mine cât și pentru România! De obicei nu îmi place să zic înainte de un concurs ce așteptări am, sunt mulți factori care influențează o cursă, dar sper să meargă totul bine și să nu am probleme în timpul cursei, dar și înaintea ei! ne-a declarat Daniel Crista.

Podium cursa pe puncte – Fotografie: Torpedo-CarCover EG Cycling Academy

Câștigător al probei de sprint și locul 1 la cea contratimp, Norbert Szabo (Sepsi Sic), pe care îl vedeam foarte activ în perioada competițiilor pe velodrom, ne-a mărturisit că este într-o formă excelentă și că așteaptă cu mult interes zilele de cursă.

Mă simt încrezător după Campionatele Naționale, am dat timp foarte bun, și forma este în continuă creștere. Sunt sigur că la Europene o să fie și mai bine, vârful de formă este programat la această cursă, deci aștept cu nerăbdare întrecerile de la Campionatul European. Aștept să realizez cel mai bun rezultat din cariera mea, deoarece forma fizică este de departe cea mai bună pe care am avut-o vreodată, ne-a mărturisit Norbert.

Podium proba Sprint – Campionatele Naționale de Velodrom 2020

Urăm mult succes celor trei reprezentanți și poziționări cât mai bune la final!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *