Autor: Andreea Dima

Cu un început de an care ne-a obligat să ne antrenăm în casă și să visăm zilnic la competiții de ciclism, vara ne-a adus speranțe că totul se va îndrepta și ne putem întoarce pe bicicletă și la normalitate. Calendarul competițional a prins din nou viață cu Campionatul Național de Downhill și cel de Enduro, apoi cu Triada MTB Păltiniș care a găzduit Campionatul Național de XCM și o primă etapă din Cupa Națională de XCO. Imediat după acestea, România a fost martora primei competiții UCI după pandemie – Turul Ciclist al Sibiului. La șosea ne-am putut bucura de rezultate extraordinare din partea rutierilor, iar MTB-ul a fost la fel de spectaculos și plin de emoții ca disciplina în sine. Dar ca să ne reamintim cum se cuvine acest an, vă propunem să luăm treptat fiecare disciplină și cele mai frumoase momente. Astăzi ne vom îndrepta atenția spre ciclismul de șosea, cel de pistă, și o disciplină în continuă creștere, ciclocross-ul.

Primele luni ale anului nu ne-au oferit competiții de șosea în România, însă am putut urmări rutieri români în cursele din afară. Serghei Țvetcov, de exemplu, și-a început sezonul încă din ianuarie în New Zeeland Cycle Classic, alături de noua sa echipă Sapura Cycling. A continuat cu o cursă de o săptămână în Malaysia și cu alte întreceri în Turcia, iar după pandemie, și-a reînceput sezonul în Sibiu. Eduard Grosu a reușit să meargă într-o singură cursă până la venirea pandemiei – Turul Taiwan – unde a reușit să vină pe locul 2 în prima etapă. A revenit în curse în Sibiu, unde a reușit să aibă câteva poziționări bune în câteva etape.

După o pauză lungă fără curse, la finalul lunii iulie, Turul Ciclist al Sibiului a dat un restart calendarului internațional UCI, la cea de-a zecea aniversare. Competiția a adus la start printre cele mai puternice echipe pro continentale, dar și două formații de WorldTour: Israel StartUp Nation și Bora-Hansgrohe. Echipa Națională a României a fost reprezentată de: Iustin Văidian (UVT Devron West Cycling Team), Serghei Țvetcov (Sapura Cycling), Daniel Crista (CSA Steaua București), Valentin Plesea (CSA Steaua București), Adi Marcu (Olimpic Zărnești) și Andrei Bidilici (CSA Steaua București), iar pe lângă aceștia, Eduard Grosu a participat alături de echipa sa Nippo Delko One Provence, iar Emil Dima și Ciprian Jitaru cu Giotti Victoria-Savini Due.

Echipa Națională la Turul Ciclist al Sibiului 2020 – Fotografie: (C) Focus Photo Agency

Turul a început cu prologul clasic de 2,5 km, care a fost câștigat de Nikodemus Holler (Bike Aid), iar cel mai bine clasat român a fost Iustin Văidian (locul 8). Prima etapă a fost condusă de cei de la Bora Hansgrohe, aducându-i victoria lui Gregor Muhlberger, în finișul de la Bâlea Lac. Cel mai bine poziționat român a fost Serghei Țvetcov, pe locul 38. Cea de-a treia zi ne-a adus un sprint puternic la final, unde germanul Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe) a venit pe primul loc, iar Eduard Grosu a ocupat locul 4. Prima parte a etapei a treia (un contratimp individual) a adus a doua victorie lui Gregor Muhlberger, iar partea a doua a etapei a confirmat supremația echipei germane după ce Ackermann s-a impus și în sprintul din Piața Sfatului. În acea etapă, Eduard Grosu s-a clasat pe locul 3.

Câștigătorii de etapă – Fotografii: Sebastian Marcovici | Grimm / Focus Photos Agency

Finalul competiției l-a avut câștigător al clasamentului general pe Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe), urmat de colegul său de echipă Patrick Konrad și Matteo Badilatti (Israel Start-Up Nation) pe locul 3. Mühlberger s-a impus și în clasamentul celor mai buni cățărători, cel pe puncte, Bergström Frisk Erik a câștigat tricoul pentru cel mai bine poziționat în categoria U23, Serghei Țvetcov a fost cel mai bine clasat român după cele 4 zile de competiție, iar Elkov-Kasper a fost echipa care a terminat cu cel mai bun timp.

Pe 15 și 16 august, în cadrul Turului Municipiului Deva, au avut loc Campionatele Naționale de Șosea, marcând următorul eveniment important din calendarul competițional. La proba de contratimp individual, traseul a avut 10 km și a fost parcurs diferit în funcție de categorie. La această probă s-au remarcat următorii rutieri: Edvard Novak (Team  Novak, cadeți masculin), Alexandra Cioclu (Olimpic Zărnești, cadeți feminin), Ioan Dobrin (CS Otopeni, juniori masculin), Ioana Crăciun (CS Otopeni, juniori feminin), Attila Malnasi (Carcover Racing Team, U23 masculin), Serghei Țvetcov (Team Sapura Cycling, elite masculin), Maria Stancu (CS Olimpia, elite feminin), Theodor Matican (CSA Steaua București, MT2), Attila Madaras (CS Mureșul Târgu Mureș, Master 1 masculin), Viorel Bran (Master 2 masculin), Botond Bagoly (ACS Kids for Cycling, Master 3 masculin), Cora Baltes (CS Yzo Gym, Master feminin), Ionuț Roman (Amatori masculin) și Corina Butuc (ACS Bike Squad, Amatori feminin).

La proba de fond, traseul a fost de 42,3 km, parcurs diferit de fiecare categorie. Rutierii au fost nevoiți să înfrunte o vreme nu tocmai prietenoasă, însă toți au reușit să ajungă cu bine la final. Locurile 1 de la fiecare categorie au fost câștigate de: Alin Toader (iSports Ploiești, cadeți masculin), Alexandra Cioclu (Olimpic Zărnești, cadeți feminin), Patrick Pescaru (NoMad Merida CST, juniori masculin), Cătălina Cătineanu (Pluton Cyclo Team, juniori feminin), Iustin Văidian (CSU Universitatea de Vest Timișoara, U23 masculin), Daniel Crista (CSA Steaua București, elite masculin), Manuela Mureșan (Seven ProCycling, elite feminin), Theodor Matican (CSA Steaua București, MT2), Attila Madaras (CS Mureșul Târgu Mureș, Master 1 masculin), Filip Grigorescu (ACS Bike Squad, Master 2 masculin), Botond Bagoly (ACS Kids for Cycling, Master 3 masculin), Cora Baltes (CS Yzo Gym, Master feminin), Ionuț Roman (Amatori masculin), Corina Butuc (ACS Bike Squad, Amatori feminin).

Câștigătorii la elite – Manuela Mureșan, Daniel Crista, Serghei Țvetcov, Maria Stan

În luna august, Emil Dima a avut ocazia să se afirme în cadrul Campionatelor Europene din Franța, după ce a fost în evadare o bună parte a cursei. La aceeași competiție, Iustin Văidian și Adi Marcu ne-au reprezentat la categoria U23, unde au avut alături de ei pe Georgiadis Georgios și George Mihoci.

În aceeași lună, câțiva dintre juniorii noștri au participat la Visegrad 4 Juniors, o competiție unde s-au înfruntat alături de sportivi din țări precum Germania sau Austria. Lotul național de acolo a fost compus din: Șerban Luncan, Ioan Dobrin, Mattew-Denis Piciu, Alexandru-Andrei Iacob, Ferenc-David Szasz și Tudor Ghițoc, alături de directorul sportiv Viorel-Florin Grosu și asistentul tehnic Stan Constantin.

Luna septembrie ne-a adus și o nouă ediție a Turului României. Amenințată de contextul actual și de hotărârile autorităților, cursa a prins viață și s-a desfășurat fără nicio problemă. Competiția ne-a dăruit numeroase surprize, de la traseu până la câștigătorul clasamentului general și a reprezentat un adevărat test pentru rutieri. O premieră a reprezentat-o prologul de pe 8 septembrie, cu o lungime de 3,6 kilometri, cu startul și finish-ul în Piața Libertății din Timișoara. Justin Wolf (Bike Aid) a fost cel mai rapid, însă cu doar 30 de sutimi față de Eduard Grosu (Echipa Națională a României), care a sosit pe locul 2. Prima etapă a plecat din Timișoara cu destinația Oradea. În ultima parte a cursei, Giotti Victoria-Savini Due a preluat conducerea plutonului, ghidându-l pe Andrea Guardini spre victoria de etapă. Grosu a venit pe 3, în timp ce Adi Marcu (Olimpic Zărnești) a finalizat pe locul 5, Daniel Crista (CSA Steaua București) pe locul 7 și Andrei Ionuț (UVT Devron West Cycling Team) pe locul 8.

Justin Wolf și Andrea Guardini, câștigătorul prologului și, respectiv, primei etape

doua etapă s-a terminat la Cluj, cu un nou sprint. De data aceasta, Lucas Carstensen (Bike Aid) a reușit să se impună. Eduard Grosu a finalizat pe locul 2 și a fost urmat de Szymon Krawczyk pe podiumul zilei. Târgu Mureș a fost gazda începutului celei de-a treia etape, cu final în cățărare la Lacul Sfânta Ana. Finalul a adus un câștigător neașteptat, pe Eduard Grosu, după ce a pedalat impecabil pe ultima parte a cursei, avându-l lângă el pe Serghei Țvetcov. Transfăgărășanul a făcut parte din meniul etapei regină, cu final în sprint la Curtea de Argeș. Eduard Grosu a trecut cu bine și de cea mai grea cățărare a turului și a câștigat și penultimul sprint. Ultima zi a competiției a reprezentat un circuit străbătut de 20 de ori pe străzile Bucureștiului, iar Andrea Guardini (Giotti Victoria-Savini Due) și-a asigurat la final a doua victorie de etapă.

Câștigătorii următoarelor patru etape – Fotografii: Traian Olinici/Ana Georgescu

Așadar, finalul ediției a 53-a a Turului României l-a avut drept câștigător pe Eduard Grosu, de profil sprinter, ciclist la care nu se aștepta nimeni să fie cel mai puternic din competiție. Szymon Krawczyk (CCC Development Team), care a încheiat pe locul 3 în clasamentul general, a câștigat și tricoul pentru cel mai bun tânăr. Alexandr Ovsyannikov (Vino Astana Motors) a fost cel mai bine poziționat cățărător, echipa germană Bike-Aid a avut cel mai bun timp la finalul turului, iar Matvey Nikitin (Vino Astana Motors) a îmbrăcat tricoul roșu pentru cele mai multe puncte strânse de-a lungul sprinturilor intermediare. Pe lângă tricoul galben, Eduard Grosu a plecat acasă și cu tricoul albastru dedicat celui mai bun român.

Eduard Grosu, pe podiumul de la București – Fotografie: Traian Olinici

Formațiile românești care au luat parte de la tur au fost: Echipa Națională a României (Eduard Grosu, Andrei Bidilici, Gerhard Moldansky, Radu Sarca, Serghei Țvetcov) CSA Steaua București (Daniel Crista, Mihnea Cristian, Valentin Plesea, Bogdan Coman, Leonard Barbu, Valentin Dragoi, Roland Horvath), UVT Devron West Cycling Team (Emil Chepetan, Andrei Ionuț, Andrei Cojanu, Iustin Văidian, David Urs, Mihai Băbăiță), Olimpic Zărnești (Adi Marcu, Valentin Vasiloiu, Dragoș Sarghe, Eduard Ștefan).

După încheierea turului, Eduard Grosu a avut rezultate foarte bune în continuare. A obținut două podiumuri în Turul Luxemburgului și a îmbrăcat tricoul de lider în a patra etapă. A continuat cu un loc 5 în Paris-Camembert și a fost în fruntea cursei mai bine de 100 de kilometri la Campionatele Mondiale de Șosea de la Imola, în proba de fond.

Dar calendarul competițiilor de șosea nu a cuprins doar aceste curse. Aici putem pune în prim-plan seria Road Grand Tour, iubită atât de cei profesioniști, cât și de amatori. Un prim eveniment a avut loc la Bacău sub denumirea Turul Colinelor care a fost compus din două etape. Prima zi a fost reprezentată de un Criterium pe șoseaua de centură a Bacăului, pe un traseu de 5 kilometri, parcurs de 7 ori de concurenți. La această probă s-au afirmat Moroiu Adrian (Open Amatori), Manuela Mureșan (Elite feminin) și Leonard Barbu (Elite masculin). A doua zi, concurenții au parcurs o distanță de 110 kilometri prin județul Bacău, iar învingătorii au fost Iustin Văidian (UVT-Devron West Cycling Team), la masculin, și aceeași Manuela Mureșan (Seven Procycling), la feminin.

Podiumurile elite ale probei de fond (Turul Colinelor)- Fotografii: Radu Cristi

Următoarea competiție marca RGT a fost pe 18 octombrie, la Pucioasa, sub binecunoscuta denumite The Wall  care are în componență cățărarea Sultanu’. Acolo a avut loc și ultima etapă a Cupei Naționale de Șosea pentru Seniori și Juniori. Traseul cursei este disponibil fiecărui tip de sportiv, având o tură scurtă (61 km) și una lungă (116 km). Petar Dashev s-a impus în tura lungă, la amatori, Emil Dima la elite masculin și Miriam Stan (CS Otopeni) la elite feminin.

Drumul vinului a fost următoarea provocare, cu un circuit de 23,3 km, parcurs de două ori și jumătate la tura scurtă (63 km) și de 5 ori la tura lungă (110 km). La tura lungă pentru amatori masculin s-a impus Alexandru Roman (Piciu Team), Oana Vasiliu la amatori feminin și Valentin Vasiloiu a câștigat la elite masculin. La tura scurtă, Mihnea Harasim (Giant Team Romania) a fost cel mai bine clasat la masculin și Antonela Manac la feminin.

Concursuri din țară au avut etape dedicate și pentru cei mici. Cel mai important eveniment a fost Campionatul Național de Șosea pentru copii, care s-a desfășurat la Târgu Mureș, între 29 și 30 august, având atât probă de contratimp, cât și de fond. La prima probă, numărul participanților a fost mai mare de 70 și traseele au fost diferite în funcție de vârstă. Câștigătorii fiecărei categorii la contratimp au fost:

D2 masculin – Drăgoi Levi-Andrei (ACS MTB Academy)
D1 masculin – Ștefănescu Vlad-Alexandru (CS Voința Cluj-Napoca)
D1 feminin – Militaru Miruna Domnica (CS Olimpia București)
C masculin – Szigyarto Roland (Nomad Merida CST)
C feminin – Pătrașcu Ioana-Ana Maria (CS Voința Cluj-Napoca)
B masculin – Percea Tusor (CS Olimpia București)
B feminin – Pulbere Daria-Andreea (ACS Olimpic Zărnești)
A masculin – Staicu Cristian-Ștefan (ACS Olimpic Zărnești)
A feminin – Balteș Iana-Alesia (CS Yzo Gym)

La proba de fond, rezultatele au fost următoarele:
D2 masculin – Gansca Tobias-Ștefan (ACS NH Bike)
D1 masculin – Ștefănescu Vlad-Alexandru (CS Voința Cluj-Napoca)
D1 feminin – Militaru Miruna Domnica (CS Olimpia București)
C masculin – Enescu Flavius Pavel (ACS Olimpic Zărnești)
C feminin – Pătrașcu Ioana-Ana Maria (CS Voința Cluj-Napoca)
B masculin – Percea Tusor (CS Olimpia București)
B feminin – Pulbere Daria-Andreea (ACS Olimpic Zărnești)
A masculin – Novak Edmond (Novak Cycling Academy)
A feminin – Balteș Iana-Alesia (CS Yzo Gym)

Theo Matican (CSA Steaua București), un mare iubitor al sportului în general, dar și un ciclist talentat, a câștigat ambele probe (contratimp și șosea) din cadrul Cupei Europene de Paraciclism din Creta, păstrându-și titlurile de anul trecut. În același timp, Theo a încheiat pe locul 1 în Clasamentul Mondial al categoriei MT2. Felicitări, Theo!

Pentru Cupa Națională de Șosea și competițiile care au găzduit etapele, am dedicat un articol special acestora (click aici).

Ciclismul de pistă

Începutul anului 2020 ne-a adus câteva medalii semnificative din parte lui Eduard Novak. Acesta a participat la Campionatul Mondial de Pistă de la Milton, Canada, și s-a întors acasă cu trei medalii: bronz la proba de 1 km, Contratimp și Omnium și argint la proba de 4 km, Urmărire Individuală. Performanța lui ne arată forma bună în care se află și speranțe că la Jocurile Olimpice ne va uimi din nou.

Eduard Novak la finalul Campionatului Mondial de Pistă, alături de cele 3 medalii câștigate

În octombrie-noiembrie, rutierii români au avut oportunitatea de a se antrena pe velodromul din Plovdiv, Bulgaria, locul unde s-au disputat și Campionatele Naționale de Pistă. De la cadeți până la elite, velodromul a fost animat de viteză și rezultate foarte bune, iar ca să evităm lungimea dată de numărul probelor, vă prezentăm doar câștigătorii fiecăreia:

CLASAMENT CONTRATIMP:
Cadeți feminin: Toader Denisa (Isport Ploiești)
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori feminin: Crăciun Ioana (C.S. Otopeni)
Juniori masculin: Szasz Ferenc David (Novak)
Elite feminin: Ceaușescu Adriana (Voința București)
Elite Masculin: Szabo Norbert (Sepsi Sic)
Master Masculin: Porumb George (CSA Steaua București)

CLASAMENT KEIRIN:
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori masculin: Szasz Ferenc David (Novak)
Elite feminin: Stancu Maria (Olimpia București)
Elite masculin: Szabo Robert (Sepsi Sic)
Master Masculin: Porumb George (CSA Steaua București)

CLASAMENT OMNIUM 
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori masculin: Piciu Denis (Petrolul Ploiești)
Elite masculin: Daniel Crista (CSA Steaua București)

CLASAMENT CURSĂ PE PUNCTE
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori masculin: Dobrin Ioan (CS Otopeni)
Elite masculin: Daniel Crista (CSA Steaua București)

CLASAMENT ELIMINARE
Cadeți masculin: Afrasinei Valentin (Olimpic Zărnești)
Juniori masculin: Piciu Denis (Petrolul Ploiești)
Elite masculin: Grosu Eduard (Delko Marseille)

CLASAMENT SCRATCH
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori masculin: Dobrin Ioan (CS Otopeni)
Elite masculin: Daniel Crista (CSA Steaua București)

CLASAMENT SPRINT
Cadeți feminin: Toader Denisa (Isport Ploiesti)
Cadeți masculin: Torok Janos (Novak)
Juniori feminin: Crăciun Ioana (CS Otopeni)
Juniori masculin: Szasz Ferenc (Novak)
Elite feminin: Ceaușescu Adriana (Voința București)
Elite masculin: Szabo Norbert (Sepsi Sic)
Master masculin: Porumb George (CSA Steaua București)

CLASAMENT SPRINT ECHIPE
Cadeți/Juniori: Novak
Elite/Master: Sepsi Sic

CLASAMENT URMĂRIRE INDIVIDUALĂ
Cadeți Feminin: Cioclu Alexandra (Olimpic Zărnești)
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori feminin: Crăciun Ioana (CS Otopeni)
Juniori masculin: Dobrin Ioan (CS Otopeni)
Elite feminin: Stancu Maria Ecaterina (Olimpia București)
Elite masculin: Daniel Crista (CSA Steaua București)
Master masculin: Porumb George (CSA Steaua București)

CLASAMENT TEMPO
Cadeți masculin: Novak Edvard (Novak)
Juniori masculin: Dobrin Ioan (CS Otopeni)
Elite masculin: Grosu Eduard (Delko Marseille)

CLASAMENT URMĂRIRE PE ECHIPE
Juniori masculin: Novak
Elite masculin: CSA Steaua București 1

Câteva fotografii de la podiumuri

Același loc a găzduit și Campionatele Europene de Pistă, unde țara noastră a fost reprezentată de Daniel Crista, Eduard Grosu și Norbert Szabo. Au fost 5 zile extrem de intense, sentiment dat de probele rapide specifice acestei ramuri, dar și de participarea românilor alături de cei mai buni sportivi din Europa. Cei trei nu ne-au dezamăgit, fiecare dintre ei având poziții foarte bune la toate probele la care au luat parte.

La prima participare a sa la Campionatele Europene de Pistă, Eduard Grosu s-a descurcat impecabil. Acesta a finalizat pe locul 9 în proba de eliminare și pe locul 14 în proba Scratch. Câștigător al probei de sprint și locul 1 la cea de contratimp la Naționale, Norbert Szabo, deja cu o experiență bogată în competițiile de profil, a reușit să se poziționeze în topul 10 al fiecărei probe la care a luat parte: locul 8 la proba de Sprint și locul 10 la proba de 1 km.

Norbert Szabo și Eduard Grosu pregătindu-se pentru Campionatele Europene de Pistă 2020

Daniel Crista a reușit cea mai bună prestație din cariera sa, dar și pentru România. Actual campion național la șosea fond, Daniel a obținut locul 8 la proba de urmărire individuală și locul 9 la Omnium. Momentul care ne-a umplut inimile și pe care ni-l vom aminti cu drag mereu, este câștigarea bronzului la proba pe puncte, unde a fost printre protagoniști tot timpul cursei.

Mă bucur foarte mult că am câștigat această medalie. Am știut încă din primele ture că mă simt bine. Am avut picioare și în ultimele ture am reușit să fac un atac decisiv. Am câștigat o medalie, cred că este cel mai important rezultat din cariera mea și nu vreau să mă opresc aici. Aș vrea foarte mult să mă calific la Olimpiada de la Paris. Sper să luptăm împreună cu Federația și să ajungem acolo, a declarat Daniel Crista imediat după competiție pentru o televiziune din țară.

Podiumul de la proba pe puncte – Fotografie: Dario Belingheri/BettiniPhoto©2020
Daniel Crista alături de Georgios Georgiadis la Campionatele Europene de Pistă 2020 – Fotografie: Dario Belingheri/ BettiniPhoto©2020

Mulțumim, Norbert! Mulțumim, Eduard! Mulțumim, Daniel! Ați reușit o performanță extraordinară! Mulțumiri merg aici și către Georgios Georgiadis, persoana care l-a antrenat pe Daniel de-a lungul ultimilor ani și a avut grijă ca acesta să își îndeplinească obiectivele.

Sezonul de șosea și pistă de anul acesta ne-a confirmat că țara noastră are un potențial imens, atât prin rezultatele obținute de elite, cât și prin numeroșii cadeții și juniorii care vin din urmă. Aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără ajutorul antrenorilor și sprijinul Federației Române de Ciclism. Aici trebuie să acordăm mulțumiri și antrenorilor, managerilor de echipă care au fost alături de cicliști în curse și cantonamente și au avut grijă ca acestora să nu le lipsească necesarul.

Ciclocross

O altă ramură care se remarcă de la un sezon la altul este ciclocros-ul. Din păcate, anul 2020 nu a fost unul prielnic pentru organizarea de evenimente specifice. Etapele de Cupă Națională și, automat, Lunca Timișului, au fost anulate cu câteva zile înainte de start.

Însă, la puțin timp după acel eveniment, cei de la Cyclocross Nation, asociație care se ocupă de promovarea acestei discipline în țară, au venit cu un anunț foarte interesant. Mai întâi de toate, probabil vă este cunoscută denumirea acesteia, deoarece oamenii din spatele acestui proiect au reușit să organizeze în sezoanele trecute trei cupe naționale, November Cross (2018), Campionatul Național de CX (2018) și în 2019 un nou Campionat Național și prima competiție UCI din țară pe această ramură, toate acestea în colaborare cu Federația Română de Ciclism.

Un următor pas făcut de ei în acest an îl reprezintă formarea primei echipe de ciclocros din țară. Printre membrii formației se află foști și actuali rideri de MTB, care se ocupă și de promovarea acestei discipline în România: Timotei Păcurar, Suzanne Hilbert, Elisei Miron, Mihai Ion și Georgian Grec. Noi nu putem decât să le urăm mult noroc și de abia așteptăm să urmărim, din nou, competițiile de ciclocros organizate de ei!

Echipa Cyclocross Nation

Peste câteva zile, continuăm cu un nou material în care vom trata alte două ramuri ale ciclismului – mountain-bike și gravity – și pe care îl veți regăsi tot aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *