Autor: Andreea Dima

Într-un prim articol despre retrospectiva anului 2020 ne-am readus aminte de cele mai importante momente din ciclismul de șosea, pistă și ciclocross, cele mai frumoase tururi din țară și câștigătorii lor și cele mai strălucitoare medalii primite de rutieri la competițiile europene și internaționale. Astăzi ne axăm pe alte ramuri ale ciclismului, la fel de spectaculoase și intense – mountain-bike-ul de anduranță și cel gravitațional. Pe lângă calendarul competițional intern destul de cuprinzător pentru fiecare categorie, am avut numeroși rideri din aceste discipline care ne-au reprezentat la întreceri din afară. Dar ca să înțelegem mai bine parcursul acestui an, vă propunem să evidențiem cronologic fiecare eveniment.

În luna februarie, în urma muncii prestate în ultimii ani a celor mai buni rideri din țară, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a aprobat formarea lotului  olimpic național de Mountain Bike XCO. Acesta îi are protagoniști pe Vlad Dascălu (Trek Pirelli), Ede Molnár (Dinamo-BikeXpert-Superbet), Logigan Lucian (CSU Scott Procycling). Cei trei rideri au participat, în ultimii 3 ani,  la un număr impresionant de curse din țară și din străinătate pentru a strânge cât mai multe puncte. Munca lor a primit un impuls în vara anului 2019, după ce Vlad Dascălu a câștigat Campionatul European și Mondial la XCO U23, și automat un loc la proba de mountain-bike din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo care au fost reprogramate pentru 2021. Cu acest moment, toate sacrificiile, munca îndelungată și energia consumată și-au primit cel mai frumos premiu.

În aceeași lună, România a avut numeroși reprezentanți la Cyprus Sunshine Epic, o cursă desfășurată de-a lungul a 4 etape, dedicată celor din categoria juniorilor până la master. Nivelul a fost unul ridicat, iar la start s-au aflat printre cei mai mari rideri din lume, precum Kate Courtney sau Maximilian Brandl. Românii au finalizat cu următoarele rezultate:

A doua competiție la care patru români urmau să participe (Logigan Lucian și Tudor Oprea, Iulian Moisa și Mugurel Sandu) a fost Absa Cape Epic (Africa de Sud) însă competiția a fost anulată cu câteva zile înainte de start. Din acel moment, pandemia a oprit orice tip de activitate, ne-a obligat să ne desfășurăm pregătirile de acasă și să așteptăm până vremurile vor deveni potrivite pentru noi concursuri.

În mijlocul pandemiei, organizatorii de competiții nu au putut neglija situația celor afectați de virus, așa că au lucrat la un program de curse în mediul online, cu titlul Pedalăm pentru viață. Calendarul a dispus de 12 competiții, atât de MTB, cât și de șosea, perfecte pentru fiecare iubitor de ciclism, participând chiar din propria casă. Banii strânși în urma înscrierilor și a donațiilor au mers către Asociația MAGIC și Fondul de Urgență, pentru achiziționarea de materiale care să combată virusul.

În același model, câțiva rutieri ai echipei UVT Devron West Cycling Team și-au propus să pedaleze timp de 24 de ore având același scop – strângerea de bani care mai apoi au fost donați Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Ciclistul care s-a menținut puternic întreaga perioadă a fost Mihai Băbăiță, reușind să parcurgă în toată această perioadă, o distanță 573 de kilometri, tot pe o platformă online. Acestuia i s-au mai alăturat și alți cicliști profesioniști și amatori de-a lungul celor 24 de ore, care au donat echivalentul kilometrilor pedalați.

Triada MTB Păltiniș a redeschis calendarul competițiilor de MTB din țară și a găzduit prima etapă a Cupei Naționale de XCO, dar și Campionatul Național de XCM. Ultima zi a fost dedicată celor specializați în maraton, pe o vreme neprietenoasă pentru pedalat, însă rezultatele au fost pe măsură. Câștigătorii fiecărei categorii sunt:

Elite masculin: Bogdan Duca (Dinamo-BikeXpert-Superbet)
Elite feminin: Manuela Mureșan (Seven Procycling)
Amatori feminin: Luiza Loloiu (BikeXpert Racing Team)
Amatori masculin: Ionuț Roman (Piciu Team)
Master 1 feminin: Alexandra Vulpe (Evergreen Biking Team)
Master 2 feminin: Cora Balteș (Scott Faresin Team)
Master 1 masculin: Tiberiu Tebeica (BikeXpert Racing Team)
Master 2 masculin: Cristian Jidovu (CS Tibiscus)
Master 3 masculin: Iulian Moisa (ACS Pro Cycling)

Câștigătorii fiecărei categorii a Campionatului Național de XCM – Fotografie: Tibi Hila

Următoarea competiție extrem de interesantă, aflată la a doua ediție, a fost Țara Hațegului Stage Race care s-a desfășurat de-a lungul a patru zile (23-26 iulie). Cursa a fost inedită prin traseul impus și a reprezentat un adevărat test pentru mulți rideri, aceștia având posibilitatea de a participa doar în echipe de câte doi. Etapele competiției au fost au fost:

Prolog (23 iulie) cu startul din centrul orașului Hațeg și finish la Stadionul Sântămăria Orlea. Etapa a presupus un contratimp pe echipe cu plecare la 1 minut diferență, pe o distanță de aproximativ 25km și 1000m diferență de nivel. Prima etapă (24 iulie) un circuit, având startul și finish-ul în satul Ohaba-Ponor,  pe o distanță de 92km cu 3200m diferență de nivel. A treia etapă (25 iulie) tot un circuit, cu start și finish în satul Hobița, cu o lungime de 75km cu 2500m diferență de nivel. Ultima etapă (26 iulie) cu start și finish în Sarmizegetusa, având un traseu 50km cu 2000m diferență de nivel.

La finalul competiției, câștigătorii fiecărei categorii au fost:

Elite masculin: Bogdan Duca & Ede Molnar (Dinamo-BikeXpert-Superbet)
Amatori masculin: Alex Husariu & Robert Amariei (BikeXpert Racing Team & Living Bike Faresin Team)
Amatori feminin open: Fodor Elena & Suzanne Hilbert (Tibiscus & NoMad Merida CST)
Mixt open: Salome Bondor & Cristi Stan (NoMad Merida CST)
Master 1: Vlad Urzică & Dan Mitru
Master 2: Cristian Jidovu & Marius Ionașcu (CS Tibiscus)

O parte dintre câștigătorii clasamentului general – Fotografii: Facebook Țara Hațegului MTB Stage Race

Următorul eveniment semnificativ a avut loc la Câmpulung Muscel – Campionatul Național de XCO. Vremea a fost perfectă pentru pedalat, iar la start s-au aflat printre cei mai buni rideri din România. Evenimentul a limitat numărul de concurenți la 150, iar cu siguranță cel mai așteptat și urmărit rider a fost Vlad Dascălu, fost campion mondial și european la XCO U23 în 2019. Începând cu acest an, Vlad a trecut la categoria elite, unde nu a încetat să ne uimească. A reușit să meargă doar la câteva competiții la începutul anului, înainte de pandemie. Reîntors în țară, Vlad și-a menținut titlul de campion național la XCO, doar că, de data aceasta, la Elite.

Rezultatele la celelalte categorii, în cadrul Campionatul Național de XCO, sunt următoarele:

Elite masculin: Vlad Dascălu
Elite feminin: Eszter Bereczki
U23 masculin: Gerhard Moldansky
Cadeți feminin: Anastasia Țibuh
Cadeți masculin: Alexandru Ilie
Juniori feminin: Natalia Mănescu
Juniori masculin: Patrick Pescaru
Amatori open feminin: Maria Grigor
Amatori open masculin: Alexandru Roman
Master 1 feminin: Annamaria Bako
Master 1 masculin: Attila Madaras
Master 2 feminin: Roxana Rîmniceanu
Master 2 masculin: Marius Ionascu
Master 3 feminin: Lavinia Iancu
Master 3 masculin: Elekes Laszlo

Câștigătorii fiecărei categorii a Campionatului Național de XCO – Fotografie: Traian Olinici

În același timp, Câmpulung a fost și gazda Campionatului Național de MTB pentru copii, având următorii câștigători:

A feminin: Iana Balteș
A masculin: Andrei Kocsis
B feminin: Patricia Vintilă
B masculin: Mihai Brânză
C feminin: Diana Anorocioaei
C masculin: Roland Szigyarto
D1 feminin: Dragomir Amalia
D1 masculin: Levi Drăgoi
D2 feminin: Maia Faur
D2 masculin: Sebastian Cusnir

Pe 3 octombrie, județul Suceava a fost gazda Campionatului Național de Trial, iar la fiecare categorie s-au afirmat:

Elite 26” – Zaharie Iulian (CS Voința Cluj-Napoca)
Elite 20” – Orban Barra Gabor (ACS SEPSI SIC)
Seniori 26” – Zbânca Marius (Amatori)
Seniori 20” – Orban Barra Gabor (ACS SEPSI SIC)

Luna octombrie a venit și cu noi competiții în program pentru naționala României – două etape de Cupă Mondială de XCO (Nove Mesto), Campionatul Mondial (Leogang) și cel European (Monte Tamaro). Echipa a fost formată din: Vlad Dascălu (elite masculin), Ede Molnar (elite masculin), Lucian Logigan (elite masculin), Eszter Bereczki (U23), Gerhard Moldansky (U23), Roberto Burța (U23), Vlad Păcurar (U23), Răzvan Grec (juniori), Eduard Kubat (juniori). Pentru a le fi alături tot timpul, aceștia au fost însoțiți de staff-ul: Tudor Oprea, Cătălin Sprînceană, Alex Stancu, Roșioru Daniel Marius și Traian Olinici. În etapa Junior World Series am fost reprezentați și de Rareș Alecu (Giant) și Andrei Tabacu (Dinamo BikeXpert-Superbet).

O parte din lotul național de XCO – Fotografie: Traian Olinici

Pentru a se încălzi, Vlad Dascălu a concurat la o etapă de Short Track, unde a avut grijă cum să își dozeze energia, finalizând pe locul 23. A doua zi, Eszter Bereczki (Velocitas), a luat parte la prima etapă de Cupă Mondială, în cursa celor U23 feminin, urmată de cursa băieților la care au participat Gerhard Moldansky (Dinamo-BikeXpert-Superbet), Roberto Burța (CSU Scott Procycling), Vlad Păcurar (Sport Competition CTA). În aceeași zi, s-a disputat și cursa elitelor, iar rezultatele lor au fost:

Eszter Bereczki – locul 48
Roberto Burța – locul 75
Gerhard Moldansky – locul 78
Vlad Păcurar – nu a finalizat cursa
Ede Molnar – locul 92
Lucian Logigan – locul 96
Vlad Dascălu – nu a finalizat cursa

Roberto Burța, Ede Molnar, Lucian Logigan și Eszti Bereczki – Fotografii: Traian Olinici
O parte din lotul național, la testarea traseului – Fotografie: Traian Olinici

În privința juniorilor, Răzvan Grec a finalizat pe locul 42 și Eduard Kubat la un tur în spatele câștigătorului.

Ziua de 3 octombrie a fost destinată unei noi etape de Cupă Mondială, unde am fost reprezentați de aceiași rideri. Gerhard Moldansky a încheiat pe locul 69, Roberto Burța pe 71 și Eszter Bereczki pe 49. Aceștia au fost urmați de elite, unde Vlad Dascălu a terminat pe locul 30, Lucian Logigan pe 107 și Ede Molnar pe 109.

La o săptămână distanță, aceiași oameni au participat la Campionatul Mondial de XCO de la Leogang, loc în care am avut un lot național care ne-a reprezentat și la Campionatul Mondial de Downhill. Nu am lipsit nici de la Campionatul Mondial de E-Bike, unde Tudor Oprea a concurat alături de cei mai puternici rideri din lume. Deși la începutul cursei a fost poziționat mai în spate, acesta a reușit să treacă cu bine de traseul noroios, finalizând cursa pe locul 20, din 45 de concurenți.

Tudor Oprea la Campionatul Mondial de E-Bike – Fotografie: Traian Olinici

La proba juniorilor, Răzvan Grec a finalizat pe poziția 60, iar Eduard Kubat pe locul 69, ambii având ușoare probleme din cauza noroiului. La U23 feminin, Eszter Bereczki a terminat pe locul 38, iar la U23 masculin, Roberto Burța s-a clasat pe poziția 68 și Gerhard Moldansky pe 70. La elite, Vlad Dascălu a obținut un uimitor loc 11, Ede Molnar a finalizat pe 68, iar Lucian Logigan pe poziția 72.

Competițiile nu s-au oprit aici, deoarece Vlad, Răzvan și Eduard au participat la Monte Tamaro, la Campionatul European de XCO. Vlad Dascălu s-a clasat impecabil și aici pe poziția 11, Răzvan Grec a terminat pe locul 46 și Eduard Kubat pe 49.

Eduard Kubat – Fotografie: Traian Olinici
Răzvan Grec – Fotografie: Traian Olinici
Vlad Dascălu – Fotografie: Traian Olinici

Am avut doi reprezentanți și la Campionatul Mondial de XCM, din Turcia. Manuela Mureșan (Seven ProCycling), campioană națională la XCM și șosea fond, și Bogdan Duca (Dinamo-BikeXpert-Superbet), campion național la XCM. Veștile bune nu au încetat să vină de acolo. Manuela a terminat pe un binemeritat loc 18, iar Bogdan pe poziția 31, după o cursă de 110 km.

Bogdan Duca și Manuela Mureșan la Campionatul Mondial de XCM

Sunt extrem de bucuros și recunoscător că după mai bine de 3 ani de muncă, COSR ne-a recompensat eforturile prin constituirea lotului olimpic de Mountain Bike. Deși România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo ca urmare a rezultatului istoric a lui Vlad, eram în grafic și cu planul B, adică punctajul strâns de Ede, Luci și Vlad în cei 2 ani de calificări. As vrea să subliniez nu numai eforturile lor, ci și ale staff-ului implicat din 2017 și până în prezent, lui Tudor Oprea care și-a pus la dispoziție, voluntar, timpul și toată experiența sa pentru a contura calendarele și strategia de strângere de puncte, lui Paulo de la Fuente (antrenorul lui Vlad), colegilor din Consiliul de Administrație care au crezut și susținut acest proiect, dar și însoțitorilor sportivilor din toți acești ani – din nou Tudor Oprea,  Cristian Losonczi, Mihail Rusu, Miron Elisei, Marius Pescaru, Răzvan Jugănaru, Lazăr Burța, Karoly Molnar, Daniel Roșioru și Alex Stancu.
Rezultatele lui Vlad, din acest an, de la Campionatele Mondiale și cele Europene, reconfirmă valoarea sa și sunt sigur că într-o bună zi va îmbrăca din nou tricoul de campion Mondial.
Consider că, sezonul acesta ciudat s-a desfășurat peste așteptări. Deși zeci de curse s-au anulat din cauza crizei create de pandemie, ciclismul a fost mai norocos comparativ cu alte sporturi și a avut parte de sub jumătate din competițiile planificate inițial mulțumită unor organizatori pasionați și ambițioși care și-au asumat niște riscuri. De altfel știu că au fost alți mulți organizatori dispuși sa organizeze, dar au fost puși în situația de a nu putea, uneori cu anulări chiar și pe ultima sută de metri, cu toate pregătirile făcute. Pentru toți acești oameni am tot respectul din lume: CSU Scott Procycling, MTB Academy, BikeXpert Racing Team, Explorer Tulcea, ACS Next Sports, Road Grand Tour, ACS Living Bike, Călărași Cycling Team, Velocitas, ACS Sibiu Sport Project, CS Intersport, CS Făerag, echipa Pedalăm pentru viață, CS Vointa Cluj, ACS Guduc MTB, echipa Țara Hațegului MTB Stage Race, echipa Eco Stuff, echipa Gârboavele XC, echipa de la Royal Race Câmpina, echipa Cupa Iașului la MTB, echipa de la XC Maraton Bacău, A.S. Suceava pe bicicletă și sper că n-am omis niciun organizator afiliat sau neafiliat care a organizat competiții de ciclism în acest an.
Am tot respectul și pentru comisia de Mountain Bike care s-a adaptat și readaptat situațiilor din pandemie și care a pus cap la cap calendarul Cupelor și al Campionatelor, iar mulțumirile merg din nou către Tudor Oprea, Ion Boncea, Ovidiu Dănciuț și Sebastian Vrînceanu aka Memo.
Mă bucur nespus și că, mulțumită organizatorilor, copiii au avut ocazia de a concura, iar aici merită subliniat efortul comisiei de copii, deci implicit lui Bogdan Brinză, Răzvan Jugănaru, Ulisse Geduzzi, Viorel Grosu și a Sebestyen Szabolcs.
De asemenea, toate felicitările și pentru colegii de la gravity și de la șosea pentru faptul că au reușit să compileze un calendar.
Sincer, în primăvară, în plină izolare nu credeam că ne vom bucura nici măcar de atât, ne-a declarat Cătălin Sprinceană.

Pentru Cupa Națională de XCO și XCM și competițiile care au găzduit etapele, am dedicat articole speciale acestora (click aici și aici)

MTB-ul gravitațional 

O altă ramură care începe să se dezvolte și devine tot mai cunoscută în rândul iubitorilor de sport este ciclismul gravitațional. Însă din pricina situației actuale, competițiile dedicate acestei ramuri au fost într-un număr foarte mic acest an.

În luna iulie, Campionatul Național de Downhill și cel de Enduro au redeschis sezonul gravity, iar timp de două weekend-uri, cei mai buni rideri din țară s-au întrecut la Harghita și, respectiv, Semenic. În privința primei curse, traseul a fost mai prietenos față de edițiile trecute, iar numărul participanților a fost mai mare decât în alți ani. Oamenii au respectat regulile impuse de autorități, iar organizarea a fost considerată de participanți drept una  foarte bună.

Câștigătorii Campionatului Național de Downhill la fiecare categorie sunt:

Hobby: Buzașu Vlad
Copii masculin: Ștefan Lazăr
Master 1: Pâcă Sergiu
Masters: Pascu Sergiu
Juniori masculin: Paul Someșan
Elite feminin: Luana Cherecheș
Elite masculin: Mihai Anițan

Câștigătorii Campionatului Național de Downhill – Fotografie – Attila Szabo

La Campionatului Național de Enduro, vremea nu a fost una prielnică, însă riderii nu s-au lăsat intimidați de acest lucru și au participat în continuare. Locurile 1, la această competiție, au fost ocupate de:

Feminin Open: Luana Cherecheș
Masculin 13-18 ani: Farkas Akos
Masculin 19-29 ani: Bonta Remus-Cristian
Masculin 30-39 ani: Sorin Parau
Masculin +40: Robert Laszlo

Rezultatele bune nu au încetat să apară. Campioana națională la Downhill și Enduro, Luana Cherecheș, a participat la Crankworx, în Innsbruck, unde a obținut locul 3 în finala de la Dual Slalom.

Luana Cherecheș, pe locul 3 

Următoarea oprire a fost la Campionatul Mondial de Downhill de la Leogang, unde am fost reprezentați de: Luana Cherecheș (elite feminin), Bonta Remus-Cristian, Ciprian Mureșan, Istvandi Akos (elite masculin), Paul Someșan (U19) și staff-ul Alex Mititean, Maximilian Munteanu și Angelo Bude. Competiția s-a desfășurat în condiții speciale, fără public, iar echipele naționale și staff-ul lor au fost despărțiți de oamenii din presă.

Lotul național la Campionatul Mondial de Downhill 2020, Leogang – Fotografie: Maximilian Munteanu
Alex Mititean și Angelo Bude la Campionatul Mondial de Downhill 2020, Leogang – Fotografie: Maximilian Munteanu

Condițiile au fost unele ciudate și nu foarte prietenoase cu participanții, iar noroiul a fost la ordinea zilei. Pe lângă aceste aspecte mai puțin vesele, întregul lot a fost calificat în finală: Luana Cherecheș (locul 16), Bonta Remus-Cristian (locul 69), Istvandi Akos (locul 79), Paul Someșan (locul 52). Din păcate, Luana a suferit o accidentare, iar acest lucru a împiedicat-o din a mai lua parte la proba finală. Băieții, în schimb, nu au dezamăgit, având următoarele rezultate:

Paul Someșan – locul 39 – Juniori masculin
Bonta Remus – locul 48 – Elite masculin
Istvandi Akos – locul 73 – Elite masculin

Bonta Remus Cristian și Luana Cherecheș – Fotografii: Maximilian Munteanu
Akos Istvandi și Paul Someșan – Fotografii: Maximilian Munteanu

Nu mi-am dorit nicio clipă ca acest text să aibă iz de pomelnic însă nu văd niciun alt fel de a aduce puțină lumina asupra eforturilor pe care le-au făcut cei puțini spre binele celor mulți. Cred că anul în curs a fost mai pentru fiecare dintre noi, în repetate rânduri, despre asta.
Așadar, vreau să le mulțumesc în primul rând oamenilor de la Bike Attack Reșița și celor de la Ride More care au depus mult efort și și-au asumat riscuri pentru binele mai mare și și-au asumat a organiza, în condițiile pandemiei, campionatele naționale la Enduro respectiv Downhill. Bike Attack Reșița a preluat organizarea Cupei Naționale de Enduro în 2019 și a făcut o treabă atât de bună încât am respirat ușurați când am aflat că au planuri și în 2020. Sper doar să aibă și în 2021 pentru că scena competițională enduro nu ar fi la fel fără energia lor. Cât despre Mădăraș, traseul de acolo a evoluat de la an la an, iar nivelul organizatoric a ținut și el pas cu evoluția traseului și astăzi avem acolo unul din cele mai “de downhill” trasee și evenimente din țară. Dacă te dai la vale cu bicicleta și nu ai fost încă la Mădăraș, fă bine și fă-ți drum acolo anul viitor pentru că ai de ce. Profit așadar de ocazie să le mulțumesc lui Danika Marcu și lui Kinda Geza și totodată tuturor celor implicați în organizarea evenimentului de acolo. Și dacă tot suntem la capitolul campionate naționale în vreme de pandemie, o mulțumire specială merge către Clubului Sportiv Voința din Cluj și către Iulian Zaharie care a făcut posibilă organizarea Campionatului Național de Trial.
Le mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați în deplasarea Lotului Național de Downhill la mondiale, team managerilor Mititean Alex și Angelo Bude, sportivilor Luanca Cherecheș, Remus Bonta, Paul Someșan, Akost Itsvandi și Ciprian Mureșan. Îl salut pe aceasta cale și pe Maximilian Munteanu care a fost parte din stafful ce s-a deplasat la Mondiale și care a adus mai aproape de cei de acasă atmosfera de acolo. Consider că în ciuda unuia din cele mai grele campionate mondiale de downhill pe care l-am v[zut de ani buni, sportivii au avut o evoluție bună și au pavat drumul pentru generațiile ce vor veni din urmă. Remus Bonta a terminat pe locul 48 la Elite, iar Paul Someșan a adus România în top 40 la Juniori. Am așteptat cu entuziasm evoluția Luanei Cherecheș care se calificase pe 16 în finală, dar, din păcate, din cauza unei accidentări în antrenamente nu a mai putut lua startul. Știu că Luana a fost foarte necăjită la momentul respectivei accidentării și profit de această ocazie să îi mai transmit încă o dată că prin evoluția ei sportivă am trăit cu toții momente frumoase de mândrie națională, cu atât mai mult cu cât cu doar o săptămână  înainte de mondiale, Luana a adus acasă prima medalie obținută de un român la Crankworkx, anume medalia de bronz la proba de Dual Slalom în cadrul Crankworkx Innsbruck.
Privesc cu optimism sezoanele următoare și aștept să lăsăm în urmă toate hopurile cu care ne-am luptat anul curent, cu atât mai mult cu cât cele mari importante dintre ele au ținut în continuare de noi, ne-a mărturisit Tudor Geangălă.

Toți suntem mulțumiți că sezonul 2020 a putut avea un calendar de curse decent, iar sportivii au avut șansa să se afirme de-a lungul acestui an. Aceștia s-au întors din pandemie plini de energie și mai dornici ca niciodată de victorii. A fost un an plin de surprize plăcute și mai puțin plăcute, iar după cum se preconizează lucrurile, trebuie să fim atenți în tot ce facem și în perioada următoare. Cert este că nu trebuie să ne oprim din pedalat și să ne bucurăm de energia pozitivă pe care ne-o dă acest sport.

Federația Română de Ciclism mulțumește tuturor cluburilor, antrenorilor și sportivilor pentru acest an care nu ar fi fost posibil fără spectacolul oferit de ei la competiții și sperăm ca anul 2021 să fie unul mult mai bun și plin de rezultate remarcabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *