Autor: Andreea Dima

Dacă săptămâna trecută i-am cunoscut pe cei de la Evergreen, astăzi ne îndreptăm atenția spre o echipă care își are inima la Iași. Este vorba de HPM Pro Mountain Sports, un grup de oameni foarte activi și prezent la cursele din țară. Clubul a fost înființat în 2017, ca urmare a unei activități competiționale începută de membrii fondatori încă din 2010.

Rădăcinile acestei echipe au început să se dezvolte din perioada 2009-2010, când membrii ei participau la competiții importante de mountain-bike din țară. În 2011, după prima ediție a Triadei MTB, s-a simțit nevoia unei echipe de sine stătătoare, ne-a declarat Ionuț Toncu. Competiția realiza la acea vreme un punctaj pe echipe, astfel încât am decis să concurăm pentru un interes comun sub numele HPM Cycling Team, a continuat tot el.

Zis și făcut. Aceștia au continuat organizarea în cadrul Asociației de Turism Montan “Hai pe munte” Iași, de unde provine și numele echipei de ciclism. Acest lucru le-a asigurat un statut juridic, dar și beneficierea unor prime sponsorizări.

În perioada 2011-2017, când s-au aflat sub denumirea de HPM Cycling Team, aceștia au participat la majoritatea curselor de mountain-bike din țară, unde s-au clasat și pe podium, iar acest lucru le-a confirmat faptul că trebuie să se organizeze sub forma unui club sportiv. Așadar, în 2017, a fost înființată Asociația Club Sportiv Pro Mountain Sports Iași, denumire prin care au vrut să rămână în continuare legați de munte și activitățile sportive specifice. Echipa de ciclism a devenit HPM Pro Mountain Sports Iași, ca o alăturare a istoricului lor de până atunci – HPM – și ceea ce urma drept club sportiv – Pro Mountain Sports. Acest pas a fost urmat de afilierea în cadrul Federației Române de Ciclism, care a avut loc în 2019.

Un aspect important îl reprezintă faptul că nucleul echipei a rămas identic de la începuturi până acum. Formația are aceeași oameni atât în club, cât și în jurul acesteia. Treptat, noua generație le aduce un suflu nou și îi încarcă cu energie prin tinerețe, curiozitate și dorința de a face parte din competiții – Dorim ca pe viitor să transmitem celor tineri experiența noastră acumulată în acești ani, urmând să dezvoltăm câteva proiecte în acest sens.

Rezultatele ca membrii afiliați ai Federației Române de Ciclism sunt următoarele:

În 2019, după cele cinci etape ale Cupei Naționale XCM 2019, desfășurate la Avrig, jud. Sibiu, Vidraru jud. Argeș, Păltiniș jud. Sibiu, Luncavița, jud. Tulcea și Moinești, jud. Bacău, membrii echipei au obținut următoarele rezultate în clasamentul general:

În cadrul Campionatului Național XCM 2019, desfășurat la Miercurea Ciuc, jud. Harghita au obținut un titlu de campion național prin Eugen Stefan Pal. Totodată au reușit și alte rezultate excelente:

În 2020, au obținut un titlu de Campion Național XCO categoria Master 2 prin Roxana Rîmniceanu, trei locuri I la finalul celor patru etape a Cupei Naționale XCM la categoria Master 1 – Eugen Mocanu, Master 3 – Eugen Ștefan Pal și Master 2 Feminin – Roxana Rîmniceanu și rezultate notabile din partea juniorului Rareș Constantin Hogaș în competițiile Federației Romane de Ciclism.

Roxana Rîmniceanu la Campionatele Naționale de XCO
Eugen Mocanu, Eugen Ștefan Pal și Roxana Rîmniceanu – Ultima etapă de Cupă Națională XCM 2020

Echipa a reușit să aducă calendarului competițional intern 5 ediții ale concursului My Race Iași XCM, în perioada 2011-2015, 7 ediții ale concursului Up HillContest, în perioada 2011-2017 și 4 ediții din Turul Masivului Ceahlău XCM, în perioada 2017-2020, ultima ediție având loc pe platforma Rouvy în cadrul proiectului „Pedalăm pentru viață”, din cauza pandemiei.

Considerăm că cea mai mare reușită a clubului nostru a fost consecvența cu care ne-am pregătit și prezentat la competiții în toți acești ani. Toate acestea fără a avea o presiune a rezultatelor, totul fiind făcut din pasiune pentru ciclism și pentru sport în general. Beneficiem cu toții de avantajele oferite de practicarea sportului cu regularitate și dorim să continuăm această activitate cât mai mult timp, a mai punctat Ionut Toncu.

Federația Română de Ciclism le urează mult succes in sezonul 2021 celor de la HPM Pro Mountain Sports și multe podiumuri în competiții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *