
Autor: Andreea Dima
Vara trecută am urmărit-o devenind campioană națională la proba de fond și vicecampioană la cea de contratimp, la junioare. Sezonul 2020 nu a fost foarte prietenos și de aceea nu s-a putut afirma și în alte curse, însă experiența acumulată a făcut-o mai puternică și dornică de victorii. Este vorba de Cătălina Cătineanu, cel mai proaspăt transfer al echipei CSA Steaua București. Începând cu 2021, o vom vedea concurând în tricoul roș-albaștrilor, în același timp cu Iustin Grigoraș, celălalt transfer al echipei. Cătălina se află încă la început, dar suntem siguri că rezultatele frumoase nu vor înceta să apară în palmaresul său și de aceea am dorit să o cunoaștem mai bine.
Bună, Cătălina! Mulțumim că ai acceptat să vorbești cu noi! Cum arată pentru tine acest început de sezon?
Până acum este un început de nota 10, sper ca acest sezon să fie unul incredibil! Am avut oportunitatea de a merge în Turcia, în cantonament. Am participat la primele 2 curse care au dat start sezonului meu – Grand Prix Velo Alanya și Grand Prix Mediterrennean.
Ce ne poți spune despre tine? Cum te-ai prezenta?
Sunt o persoană nouă, am căpătat mai multă încredere de sine, am reușit să câștig titlul de campion național din primul an de ciclism și doresc să continui tradiția.
Începând cu acest sezon te-ai alăturat celor de la CSA Steaua București. Cum ai primit această ofertă și cum te simți în cadrul acestei echipe?
Antrenându-mă de ceva vreme singură, am început să merg cu un grup de cicliști unde l-am cunoscut mai bine pe antrenorul meu Georgios Georgiadis, care a văzut potențial în mine și m-a întrebat dacă vreau să mă alătur echipei. Mă simt foarte bine aici, atmosfera este de nedescris, iar acum am parte de colegi cu multă experiență în spate și am multe de învățat de la ei.
Vara trecută ai obținut primul titlu de campioană națională la junioare, la proba de fond. Ce îți mai aduci aminte din acea cursă? Cu ce amintiri ai rămas?
În anul 2020, Campionatele Naționale s-au ținut în același loc unde am concurat la Turul Municipiului Deva în 2019. Proba de fond a fost aceeași, doar că a fost înjumătățită. Țin minte celebra urcare Căprioara de care m-am speriat pentru că îi știu dificultatea, după care a urmat coborârea. În ambii ani m-am chinuit pe acea coborâre mai tehnică să recuperez și am reușit, dar cu viraje riscate la maxim! Sprintul de final va rămâne cu siguranță în sufletul meu!
Povestește-ne cum te antrenezi pentru o cursă.
Pentru curse încerc să fug cât mai mult la antrenamente. Cât mai mulți cicliști, viteza cât mai mare pentru a simula cursele și să-mi obișnuiesc picioarele și corpul cu presiune. Zilele de pauză sunt sfinte. Îmi las mușchii să respire și să se refacă. De obicei păstrez antrenamentele între 60-150 km și doar pe cursieră, strictul necesar deocamdată. Încerc foarte mult să mănânc ce trebuie (chiar dacă uneori mai „sar calul”), pot să ofer corpului mai mult dacă simt nevoia.
Când ești la startul unei competiții, cum te încurajezi ca să o termini cu bine?
Aici sunt între. Am sentimente mixte, în primul rând fac încălzirea înainte de fiecare cursă, după care mă duc la linia de start și mintea îmi zboară în toate părțile și îmi creez tot felul de scenarii rele, asta doar la început. Cu cât timpul se scurge, gandurile mele se limpezesc și încep să mă încurajez și să-mi aduc aminte de ce am realizat până acum și câte pot în continuare.
Cum ai început să practici ciclismul și ce reprezintă pentru tine acest sport acum?
Ciclismul l-am început din dorința de a slabi, l-am tratat în joacă și am realizat că este mai mult decât un simplu sport. În prezent, ciclismul înseamnă tot pentru mine, mă chinui din ce în ce mai mult și îmi place. Zilele de repaus încep să devină puțin triste pentru mine din motivul că nu sunt afară, pe bicicletă.
Dacă nu ai fi mers pe bicicletă, ce alt sport ai fi practicat?
Cu siguranță niciun sport, am practicat handbal și baschet, dar niciunul nu m-au dus unde m-a adus ciclismul, așa că am încetat să le practic.
Ce îți dorești să punctezi în 2021?
În acest an îmi doresc să câștig titlul de Campion Național la ambele probe: contratimp individual și fond și să particip la cât mai multe concursuri internaționale.
Ce sfat ai da fetelor care vor să practice acest sport?
GO AHEAD! Nu da cu piciorul într-o oportunitate ca aceasta. Este una la o mie și poate talentul pe care nu știai că îl ai va ieși la iveală!
Cum ai motiva oamenii să urmărească și să practice mai mult ciclismul?
Mișcarea este importantă în viața noastră, fie că vrem, fie că nu! Un mod ușor de a fi mai sănătoși este bicicleta.
Mulțumim, Cătălina! Îți urăm un sezon bogat în competiții și rezultate pe măsură!