Lotul național de șosea Elite și U23 alături de Georgios Georgiadis

Autor: Andreea Dima

Începutul lunii aprilie a adus lotului național de șosea masculin Elite și U23 două competiții, International Rhodes GP și Tour of Rhodes, pe frumoasa insulă din Marea Egee. Vremea a fost perfectă pentru pedalat, iar în unele zile, vântul le-a dat bătăi de cap băieților.

Lotul a fost compus din:
– Daniel Crista (CSA Steaua București)
– Emil Dima (Giotti Victoria-Savini Due)
– Valentin Plesea (CSA Steaua București)
– Iustin Văidian (UVT-Devron West Cycling Team)
– Ioan Dobrin (CS Otopeni București)
– Adrian Marcu (Torpedo-CarCover EG Cycling Academy)
– Luncan Serban (Torpedo-CarCover EG Cycling Academy)

Aceștia au fost însoțiți de staff-ul:
– Georgiadis Georgios (antrenor)
– George Mihoci (mecanic)
– Draghici Daniel (maseur)

Prima cursă la care echipa a luat parte a fost International Rhodes GP, pe o distanță de 160 de kilometri, ce a străbătut întreaga insulă. Traseul nu a fost unul complicat, fiind în mare parte plat și doar cu o singură cățărare (454 m diferență de nivel cu pantă de 4,9 %). Competiția a avut la start nume cunoscute din World Tour precum Enrico Battaglin sau Riccardo Zoidl.

Nivelul de anul acesta a fost mult mai greu decât cel din ediția trecută, iar vântul de 35 km/h a încurcat planurile unor sportivi. Emil Dima a obținut cea mai bună poziție (locul 27) la 2:24 de lider, urmat de Daniel Crista (locul 47) la 2:27 și Luncan Serban (locul 101). Din păcate, restul rutierilor din lot nu au reușit să termine cursa în timpul limită. Norvegianul Tord Gudmestad (Team Coop-Hitec Products) s-a impus la final.

Cea de-a doua provocare a fost Tour of Rhodes, care s-a desfășurat pe parcursul a 4 zile. Prologul a fost unul scurt, plat și de aproximativ 2 kilometri. În acea zi, Daniel Crista a terminat pe locul 9 și a devenit cel mai bine clasat român, la doar 5 secunde de lider. Valentin Plesea și Emil Dima au încheiat la 13 secunde de câștigător, Ioan Dobrin și Adrian Marcu la 19 secunde, Luncan Serban la 24 de secunde și Iustin Văidian la 27 de secunde.

Clasamentul din prolog al primilor 15 rutieri
Daniel Crista (locul 9 în prolog), înainte de start

Prima etapă, cu o lungime de 138,5 km și în mare parte deluroasă, i-a purtat pe sportivi pe coasta vestică a insulei. Germanul Christian Koch avea să câștige în acea zi, iar Emil Dima a reușit să ajungă la final în același grup cu învingătorul. Același Christian Koch s-a impuns și în cea de-a doua etapă, iar Emil a încheiat pe locul 18, la 26 de secunde diferență de german și a urcat 36 de poziții în clasamentul general.

În ultima etapă, Daniel Crista și Emil Dima au încheiat în același timp cu primul grup, în timp ce estonianul Karl Patrick Lauk trecea primul linia de sosire. Turul a fost câștigat de Fredrik Dversnes, iar Emil a rămas cel mai bine clasat membru al lotului în ierarhia generală – locul 18, la 26 de secunde de învingător. Ceilalți români au terminat pe: Daniel Crista (locul 83), Șerban Luncan (locul 103), Ioan Dobrin (locul 109), Valentin Plesea (locul 113).

Iată ce ne-a declarat Daniel Crista după cele două curse: Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să participăm în Rhodos, sunt niște timpuri grele pentru sportivi și pe lângă asta sunt dublate și de o perioada incertă pentru Federație care face eforturi pentru a ține ciclismul românesc pe linia de plutire! Obiectivul a fost să adun kilometri de cursă și să fac un rezultat bun la prolog. Mi-aș fi dorit un podium, dar nu a fost cea mai bună zi a mea.

În același timp, medaliatul cu bronz la Campionatele Europene de Pistă din 2020 are în continuare planuri pentru această disciplină: Urmează un concurs de velodrom în Belgia și sper ca toate lucrurile să se alinieze în Federație ca să pot lua startul la Cupa Națiunilor (Cupa Mondială) din Hong Kong.

Cel mai bine clasat român după turul de 4 zile, Emil Dima, ne-a spus și el câteva cuvinte: M-am simțit bine în Rodos, a fost o atmosferă foarte bună în echipa națională. Cu siguranță îmi doream să obțin un rezultat mai bun, traseul nefiind unul chiar pentru caracteristicile mele. Dar sunt mulțumit de rezultat.

L-am întrebat și de cum se simte după locul 18 de la final și ce planuri are pentru următoarea perioadă: În ultimii ani am progresat mult și nivelul meu este mai ridicat de la an la an, iar acest lucru mă bucură. Și colegii din echipa națională au arătat ca sunt pregătiți să facă față curselor din străinătate. În perioada imediat următoare mă așteaptă alte 2 curse pe etape cu echipa mea, Giotti Victoria-Savini Due.

Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute și mulțumim staff-ului pentru sprijinul și prezența lor! Urăm mult succes tuturor sportivilor în cursele viitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *