Foto: Dragos Dumitru

Autor: Andreea Dima

Mai este foarte puțin până la startul Turului Ciclist al Sibiului, ediția a 11-a, iar fanii acestui sport, atât din România cât și din străinătate, vor fi cu ochii pe plutonul care va străbate cele mai frumoase locuri din sudul Transilvaniei. Ediția de anul trecut a avut loc în perioada 23-26 iulie, iar noutatea care a făcut Turul mult mai spectaculos a fost prezența a două echipe de World Tour: Israel Start-Up Nation și Bora-Hansgrohe, împreună cu starurile lor – Pascal Ackermann și Patrick Konrad (Bora Hansgrohe) și, respectiv, Matthias Brändle (Israel Start-Up Nation). Anul acesta se anunță o ediție la fel de frumoasă și interesantă, așa că vă propunem să un scurt rezumat al etapelor de anul trecut și cine se va afla la start în perioada 3-6 iulie 2021.

În 2020, după o pauză de 4 luni în care calendarul internațional de competiții a fost afectat de pandemie, Piața Mare a dat un restart competițiilor la nivel profesionist, printr-un prolog de 2.5 km, unde rutierii au fost nevoiți să înfrunte și o ploaie puternică. Câștigătorul prologului a fost germanul Nikodemus Holler (Bike-Aid), care a îmbrăcat tricoul galben și pe cel verde. Kacper Walkowiak (CCC Development Team) a îmbrăcat tricoul alb cu buline albastre, dedicat celui mai bun tânăr, iar cel mai bine clasat român a fost Iustin Vaidian (tricoul roșu) după ce a terminat pe locul 8 prologul.

Nikodemus Holler îmbrăcat în tricoul de lider – Foto: Sebastian Marcovici

A doua zi de cursă (prima etapă), cu finișul la Bâlea Lac, i-a adus victoria lui Gregor Muhlberger (Bora Hansgrohe), după ce a evadat din pluton, urmat de colegul său Patrick Konrad, care a preluat și tricoul de lider. Serghei Țvetcov a fost cel mai puternic român al etapei și a preluat tricoul roșu, Erik Bergstrom Frisk a îmbrăcat tricoul pentru cel mai bun tânăr, iar Gregor Muhlberger tricoul alb.

Cei doi coechipieri, în finișul de la Bâlea Lac – Foto: Dragos Dumitru

Cu patru cățărări în program și trei sprinturi intermediare, plutonul a pedalat o distanță de 181 de kilometri în etapa a doua. Finalul a fost unul destinat sprinterilor, iar printre marii favoriți ai zilei au fost Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe), românul Eduard Grosu (Nippo Delko), Rudy Barbier (Israel Start-Up Nation) și Lucas Carstensen (Bike-Aid). După ce evadarea zilei a fost prinsă pe ultima cățărare, noul grup fruntaș avea în componență o parte din pretendenții la victoria de etapă.

Sprintul de la final a fost unul strâns, plutonul fiind aproape compact. Germanul celor de la Bora Hansgrohe, Pascal Ackermann, nu a avut rival și s-a impus în această etapă, urmat de Rudy Barbier (Israel Start-Up Nation) și Riccardo Stacchiotti, iar Eduard Grosu a sosit pe locul al patrulea.

Ultima zi a Turului Ciclist al Sibiului a adus o etapă desfășurată în două părți – un contratimp individual de 12.5 kilometri cu finiș în cățărare la Arena Platoș și o ultimă parte destinată sprinterilor, cu finișul în Centrul Istoric al Sibiului şi o lungime de 109 kilometri.

În prima parte a zilei, în proba de fond, contratimpul individual a fost câștigat de Gregor Muhlberger (Bora Hansgrohe) care a furat tricoul galben de la colegul său Patrick Konrad, cel din urmă ajungând pe locul 3. Serghei Tvetcov a terminat pe locul 6, iar Emil Dima pe 13 în clasamentul etapei, după ce amândoi au arătat o formă foarte bună de-a lungul contratimpului.

În partea a doua a zilei, în proba de fond, evadarea a fost prinsă în ultimii kilometri din cursă. Bora a preluat controlul plutonului până la sprintul din Piaţa Mare, iar Eduard Grosu s-a aflat întotdeauna în roata lui Pascal Ackermann. Germanul a obținut a doua victorie, dus până la linia de finiș de colegul său Michael Schwarzmann, care a încheiat pe locul al doilea, iar Edi Grosu a completat podiumul.

Pascal Akermann triumfând în Piața Mare – Foto: Sebastian Marcovici 

Câştigătorul ediţiei aniversare a fost Gregor Muhlberger, care a îmbrăcat și tricoul verde şi cel alb, cel mai bun tânăr al competiţiei a rămas Erik Bergstrom Frisk, Pawel Bernas a fost cel mai bun sprinter, iar Serghei Ţvetcov a rămas cel mai bine clasat român, urmat în această ierarhie de Eduard Grosu, Emil Dima, Daniel Crista, Iustin Vaidian şi Adi Marcu.

Podiumul final: Gregor Muhlberger (Locul 1), Patrick Konrad (Locul 2), Matteo Badillati (Locul 3) – Foto: Sebastian Marcovici
Serghei Țvetcov și Eduard Grosu, primele 2 locuri din clasamentul celor mai buni români – Foto: Sebastian Marcovici

Ediția din acest an vine cu următoarele etape:

  1. Prolog (2,5 km)
  1. Etapa I (Sibiu-Păltiniș, 177,9 km)
  1. Etapa a II-a (Sibiu-Bâlea Lac, 187,6 km)
  1. Etapa a III-a (Sibiu-Sibiu, 205,3 km)

Bora Hansgrohe va veni și anul acesta în pluton, cu Pascal Akermann și Marcus Burghardt printre rutieri, alături de Quebeka NextHash, a doua echipă de World Tour, care îl va aduce pe Fabio Aru la start. Gazprom Rus Velo, Vini Zabu, Bardiani CSF Faizane, Novo Nordisk vor reprezenta echipele pro-continentale. Lista formațiilor care vor lua startul continuă cu: Giotti Victoria Savini Due (cu Emil Dima și Raul Sînza în componență), Amore & Vita Prodir, A Bloc CT, Elkov-Kasper, Bike-Aid, Nippo-Provence-PTS, Team Illuminate, Wildlife Generation (cu Serghei Țvetcov în echipă), Vorarlberg, Felbermayr-Simplon Wels, SKS Sauerland NRW, Hrinkov Advarics Cycleang, Friuli ASD, Topforex-ATT Investments, Yeoleo Test Team p/b 4Mind, Work Service Marchiol Vega, Team Medellin, A.R. Monex, HRE Mazowsze Serce Polski, Maloja Pushbikers, D’Amico UM Tools, Global6Cycling.

Echipa Națională a României va fi reprezentată de Eduard Grosu, Daniel Crista, Valentin Plesea, Iustin Văidian, Șerban Luncan și Ioan Dobrin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *