Fotografie de la startul ediției din 2020, Poza: Jozsi Leczki

Autor: Andreea Dima

Fiecare competiție oferă emoțiile și amintirile ei, iar orice ciclist, profesionist sau amator, poate confirma asta. Munca îndelungată și seriozitatea organizatorilor au făcut din Cupa Max Ausnit una dintre cele mai îndrăgite curse de la noi, iar acest lucru este întărit și de atmosfera oferită și loialitatea participanților care iau startul la fiecare ediție. Anul acesta, Cupa Max Ausnit împlinește 10 ani de când se organizează și suntem siguri că va fi o ediție pe măsură. Dar înainte să vorbim despre ce îi așteaptă pe participanți în acest an, vă propunem o trecere în revistă a câteva date despre trasee și rezultatele din anii trecuți.

Totul a pornit în 2012, pe 4 iunie. Un grup de prieteni pasionați de ciclism au dat drumul acestui proiect dedicat sportivilor profesioniști și amatori. În prima ediție, cursa a avut loc de-a lungul unui traseu cu lungimea de 15,7 km și diferența de nivel de 180 de metri, sub formă de ture și traversând câteva localități din în județul Timiș. Fiecare categorie a trebuit să străbată traseul de un anumit număr de ori, astfel: masculin 18-29 ani (4 ture), masculin +30 ani (4 ture), feminin (3 ture) și Hobby (1 tură). Câștigătorii primei ediții au fost Daniel Crista (masculin 18-29 ani), Mircea Gustav Robert (masculin +30) și Zsuzsa Gyurka (feminin).

În 2013, pe 8 iunie, a fost organizată cea de-a II-a ediție, pe un traseu cu lungimea de 88 km și diferență de nivel de 800 de metri. În acest an a fost introdusă categoria Elite Masculin, destinată cicliștilor licențiați și categoriile 18-29 ani Masculin, 30-39 ani Masculin, +40 ani Masculin și Feminin Open pentru cicliștii nelicențiați. Numărul total de participanți a fost de aproximativ 200, printre care s-au aliniat la start și sportivi din SUA (Echipa Universității Harward). Alex Braico s-a impus la Elite Masculin, Lucian Oprea la masculin 18-29, Adrian Sava la categoria 30-39 masculin, Ștefan Morcov la +40 ani masculin și Nicoleta Lavinia Rolea la Feminin Open.

Ediția a treia a adus o etapă puțin mai lungă față de anul trecut – 93 de km și diferență de nivel de 900m. În acel an, Valentin Plesea a câștigat la categoria Elite Masculin, Florentin Petrescu la masculin 18-29 ani, Filip Grigorescu la masculin 30-39 ani, Stefan Morcov la masculin 40 ani și Marike Take la Feminin Open.

În 2015, organizatorii au propus un traseu puțin mai solicitant, cu 111 de kilometri de parcurs și peste 1000 de metri diferență de nivel, iar la start s-au aliniat peste 250 de participanți. Podiumul la categoria Elite Masculin a avut în componență cei mai puternici rutieri ai vremii: Andrei Nechita (locul 1), Eduard Grosu (locul 2) și Daniel Crista (locul 3). La juniori licențiați s-a impus Attila Malnasi, la masculin 18-29 ani a câștigat Roland Schmidt, Marian Frunzeanu a avut cel mai bun timp la masculin 30-39 ani și Stefan Morcov la categoria 40+ masculin. La Feminin Open s-a impus aceeași Marike Take.

Andrei Nechita a câștigat și în etapa de fond din 2016, după ce a mers de unul singur aproape jumătate de cursă. La feminin, cea mai puternică a fost Monica Serachitopol. Ediția a cincea a numărat la start peste 450 de participanți.

Câștigătorii și o parte din concurenți (2016) – Foto: Oana Stoian

Ediția din 2017 s-a desfășurat în perioada 29-30 iulie și a oferit participanților o etapă de circuit și una de fond. În prima zi, Kononenko Valeriya a câștigat la categoria Elite Feminin Open și Velasquez Hugo la Elite Masculin Open. La proba de fond, Frunzeanu Marian s-a impus la categoria masculin 30-39 ani, Giacometto Giovanni la masculin 40+ și Manuela Mureșan la Feminin Open. Rusnac Veceslav a câștigat la Elite Juniori, Crisafulli Facundo la Elite U23, Ramos Ruben la Elite masculin și Ana-Maria Coteață la Elite Feminin Open.

Un traseu de 121 de km a reprezentat provocarea pentru participanți în ediția din 2018. Predominant în cățărări și în numeroase zone de fals plat, parcursul nu a fost o problemă pentru Tanovitchii Nicolae care a câștigat la Elite Masculin și Miriam Stan care s-a impus la Elite Feminin Open. Marian Frunzeanu a ocupat primul loc la categoria masculin 30-39 ani, Denisa Romașcanu la Feminin Open, Ioan Dobrin la Elite Juniori și Andrei Cojanu la Elite U23. Giovanni Giacometto a câștigat la categoria masculin +50 de ani și Adrian Moroiu la masculin 40-49 ani.

Podiumul de la Elite Masculin, 2018 – Foto: Mihai Leu
Podiumul de la Feminin Open, 2018 – Foto: Mihai Leu

Sâmbătă, 3 august 2019, a avut loc a opta ediție a cursei, cu 116 km și 1100 metri diferență de nivel în meniu. Daniel Crista a obținut cel mai bun timp la Elite Masculin, Valentin Drăgoi la masculin 18-29 ani, Andrei Nechita la masculin 30-39 ani, Florin Saveliu la masculin 40-49 ani și Ristovski Zoran la masculin +50 ani. Manuela Mureșan a câștigat la Feminin Open, Miriam Stan la Elite Feminin Open, Darius Crăciunu la Elite Junori și Emil Dima la Elite U23.

Podium Elite Masculin, 2019 – Foto: Oana Stoian
Podium Elite Feminin, 2019 – Foto: Oana Stoian

După un sezon în care pandemia a afectat calendarul competițional intern, Cupa Max Ausnit a avut loc puțin mai târziu în 2020, mai exact pe 19 septembrie. Cu un traseu plin cu de toate, 91 de km de pedalat și 1200 de metri diferență de nivel, ediția a noua a avut loc fără probleme. Amariutei Andrei a venit pe primul loc la categoria masculin 30-39 ani, Emil Dima și Theo Matican s-au impus la Elite Masculin, Ela Mureșan la Elite Feminin Open și Antoanela Manac la Feminin Open. Pataki Farkas-Pal a câștigat la masculin 18-29 ani, Filip Grigorescu la masculin 40-49 ani, Bagoly Botond-Adorjan la masculin +50 ani, Dobrin Ioan la Elite Junori și Andrei Cojanu la Elite U23.

Podiumul de la Elite Feminin – Foto: Cornel Putan
Podiumul de la Elite Masculin – Foto: Cornel Putan
Theo Matican, pe prima treaptă a podiumul – Foto: Cornel Putan

Ediția a zecea va veni din nou în acest an cu două probe. Pe 31 iulie va avea loc un contratimp pe echipe, acestea urmând să fie formate din 4-5 rutieri. Se pot alcătui echipe mixte și sportivii pot fi amatori sau proveni din formații diferite. Timpul luat în calcul va fi al celui de-al patrulea rutier al echipei care va trece linia de sosire. Pe 1 august sportivii vor lua parte la proba de fond. Traseul are 125 de kilometri lungime, 1500 de metri diferență de nivel, zone de plat, zone valonate și cățătări.

La start sunt așteptați peste 400 de concurenți care provin din 12 țări și un aspect important de menționat este că proba de fond va reprezenta a doua etapă a Cupei Naționale de Șosea pentru seniori.

Mai multe detalii despre trasee pot fi consultate pe pagina oficială – https://raceday.ro/cupamaxausnit/ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *