Cu nici o săptămână în urmă, un turist a fost mușcat de o viperă, pe creasta Pietrei Craiului, iar această știre a ajuns pe toate ecranele și pe toate paginile de știri din România, chiar și în afara țării. Cazul a fost considerat drept unul atipic de către salvamontiști, însă ca orice poveste cu final frumos, avem nevoie și de un personaj care să salveze situația. Protagonistul este Vlad Dobre, legitimat la ACS NoMad Multisport, fost campion național și un mare iubitor al sportului.

Întâmplarea a fost că Vlad să se afle la antrenament la Vârful Ascuțit și a sărit în ajutor necontenit. A coborât în timp record victima de acolo până la preluarea acesteia de către Serviciul Salvamont Zărnești.

Noi, și cu siguranță nu suntem singurii, considerăm că Vlad este un erou, și de aceea vă lăsăm aici povestea relatată de el:

„Mă aflam la antrenament, ajunsesem la Vf. Ascutit, alergam și m-a strigat o doamnă care avea să îmi spună că un coleg de-al ei pățise ceva în zona de creastă a Pietrei Craiului. Acolo am constatat că un bărbat a fost atacat de o viperă, iarna, după un strat bunicel de zăpadă. Un caz foarte atipic ca urmare nimeni nu a crezut inițial, până nici eu. Vipera care stătea pe stânca calcaroasă la soare a sărit de undeva dintr-o crapatura de stanca pe bărbat unde la atins cu colții undeva în zona intercostala, dat fiind veninul a fost eliminat foarte repede. La acest atac barbatul s-a speriat si cazut, provocându-si numeroase contuzii, dar si o mica hemoragie la mana. Bărbatul a declarat ca a fost stropit de către viperă cu venin pe față, provocandu-i arsuri la nivelul ochilor și nasului.  Eu l-am bandajat la mâna, l-am curatat și am stors zona unde mi-a indicat ca se afla muscatura. Mana mea, cand a intrat în contact cu suprafața infectată de venin, mi-a produs și mie arsuri mai mici la nivelul nasului și după s-a extins pe întreaga fată! Care au durat 5-6 ore! De abia cand a început sa ma piște și pe mine fata am crezut cu adevărat că este un atac de vipera. Am mers la refugiu Ascutit unde am vrut ca victima sa stea linistita pana vine salvamontul, așa cum spune protocolul. Acesta era foarte speriat și totodată conștient de urmările ce aveau sa vina. Am luat decizia sa coborâm cat mai repede jos pentru că puteam sa intrăm în hipotermie amandoi deoarece se lăsase seara și era foarte frig.

Victima a coborât pe picioare, spre final își pierdea echilibrul și era tot dureroasă rana unde veninul a intrat în contact cu sângele. Sprijinul meu a fost în special unul moral. Din varf pana la cabana Curmatura am coborât în timp record, el fiind bine echipat cu coltari. De acolo a început cursa de masini. De la Curmatura am coborat cu cabanierul cu o mașinuță de teren până am ajuns in timp util pe mana salvamontistilor din Zarnesti, care au dus victima cu mașina din dotare pana la întâlnirea cu SMURD-ul și apoi la spital. O întreagă aventură pentru mine, dar pentru acel bărbat, era o lupta pentru a supraviețui. A ajuns la spital foarte repede, după doar 2h de la incident, dar cu dureri mari, tremuraturi, starea de sănătate era destul de gravă. 

Țin să menționez că victima nu a fost mușcată propriu-zis, a fost doar atinsă de bluza cu coltii si care care a eliminat o cantiate mica de venin. Probabil dacă musca alta era povestea…”

Anul acesta, Vlad a pus pe primele locuri drept priorități viața personală și studiile, iar sportul a fost doar un motiv de evadare din rutină și ca să-și mențină forma fizică. Sezonul acesta a participat la doar 3 curse, printre care RedBull Vampire Trails, competiție pe care a câștigat-o alături de Suzi Hilbert, la categoria mixt. La celelalte curse, etape de cupă națională a terminat în top 5.

Suntem siguri că anul viitor Vlad va fi într-o formă mult mai bună și își va îndeplini obiectivele. Noi îi urăm mult succes!

Foto copertă: Bogdan Popa