Autor: Simona Brînză

La finalul lunii Octombrie 2021, presa locala anunța: campionul național la contratimp la U23, Serban Luncan din Oradea – singurul stranier cooptat în echipa PGC Mazzola din Italia. Dacă cooptarea într-o echipă semiprofesionistă, formată doar din cicliști tineri, care au sub 23 de ani, se anunța a fi o rampă de lansare către echipele profesioniste, de world tour sau pro tour, după nici două luni, Șerban semnează pentru 2022 cu Drone Hopper- GSport, echipa licențiata în Spania, pepiniera echipei pro continentală, Drone Hopper- Androni Giocatolli.  Drone Hopper, este un start-up spaniol axat pe produse vizionare, ca de exemplu, dronele de inovație aeoronautică.

Șerban a ales sa facă publică această veste prin intermediul nostru și ne-a povestit cum au decurs lucrurile: „ Pe 10 Ianuarie urma să plec în Italia, să încep sezonul cu PGC Mazzola. Am mers să mă pregătesc într-un cantonament propriu, în Benidorm, Spania, avand la dispoziție mai mult de o lună până la începerea noului sezon. Din 22 Noiembrie până în 10 Decembrie m-am antrenat singur și din 10 Decembrie până în prezent, alături de Eduard-Michael Grosu și echipa acestuia, Androni. Știam de la Edi, mentorul meu, că Androni urma să îsi aducă ambele echipe în cantonament. Edi a vorbit cu cei din echipa sa să mă primească la antrenamentul lor și aceștia au acceptat. La primul antrenament oficial, cei de la Androni au avut de făcut câteva teste. La aceste teste a fost prezent și managerul echipei și patronul Drone Hopper. Am rămas să fac alături de Androni atât testele cât și întreaga sesiune de antrenament. După acest antrenament, managerul a venit la Edi și a vorbit cu el despre mine. Edi și-a pus obrazul la bătaie și în urma acestei discuții, m-au chemat pentru a mă introduce în echipă. M-au chemat la hotelul unde stăteau ei, mi-au dat tot echipamentul necesar și m-au cazat alături de ei, urmând semnarea contractului. După aceea, am stabilit detaliile pentru anul competițional 2022: bicicleta, echipament, etc. și am stabilit reîntoarcerea mea în Spania pentru a începe sezonul alaturi de Drone Hopper- GSport, echipa pepinieră Drone Hopper- Androni Giocatolli.”

Despre sezonul competițional alături de Androni, Șerban a menționat că echipa va avea peste 70 de zile de cursă în Spania și pe lângă aceasta, va concura și în Portugalia, Italia și de ce nu, România. „Noi, cei din echipa mică, vom alerga cu echipament, căști, biciclete ca ale celor de la Androni și vom avea parte de mult ajutor din partea lor. Eu din 10 Ianuarie am sa revin în Spania și am să locuiesc în Genoves, localitatea unde echipa are casa. Iar din Februarie, începem cursele.”

Referitor la contractul recent semnat cu echipa din Italia, PGC Mazzola, Șerban ne-a marturisit: „Am ajuns la un acord cu Mazzola, să rupem contractul pe anul viitor. Au înțeles ca această șansă nu apare de doua ori în viață și că trebuie să profit de ea.”

Legat de aceasta noua șansă oferită, Șerban nu a apucat să își facă încă planuri: „Eram cu gândul la Italia și Mazzola și acum s-a schimbat totul așa de rapid. Am însă același obiectiv ca și până acum, să demonstrez că locul meu este aici, în această echipă și de ce nu, prin experiență, consecvență și puțin curaj să obțin și o victorie de etapă, concurs…”

Despre modul în care părinții și familia au reacționat la vestea semnării cu Androni, Șerban ne-a povestit: „Părinții sunt și ei puțin șocați dar fericiți că sunt tot mai aproape de visul meu și toti, de la părinți, la prietenă, mă susțin necondiționat. Mi-au spus ca tot ceea ce fac, să fac la maximum și să mă bucur de experiența aceasta, să demonstrez ceea ce pot și m-au asigurat de susținerea lor necondiționată.”

L-am întrebat pe Șerban cum s-a integrat în noua familie Androni: „Suntem toți aici în cantonament în Benidorm, și cei de la echipa mare, Drone Hopper- Androni Giocatolli și noi, cei de la echipa mică, Drone Hopper- GSport. Colegii m-au primit foarte bine. M-au integrat rapid și acest lucru m-a ajutat foarte mult.”

Șerban ne-a rugat foarte mult să acordăm toate creditele acestei mutări lui Edi Grosu și tatălui acestuia, Viorel Grosu, întrucat ei sunt cei care l-au ajutat să ajungă la Androni.  I-am contactat pe amandoi pentru a afla punctele lor de vedere referitoare la sezonul competițional 2022 pentru Șerban. Edi ne-a declarat: „ Drone Hopper- GSport este echipa pepinieră a echipei noastre, și cu siguranță 3 dintre acești sportivi U23 vor fi stagiarii din sezonul 2022 pentru Drone Hopper-Androni Gioccattoli.”

Despre Șerban, Edi ne-a menționat că este un sportiv foarte ambițios și muncitor: „l-am pregatit anul acesta, și progresul a fost unul foarte bun, să zicem că Șerban nu este un sportiv care s-a nascut cu cele mai mari calități pentru ciclism, dar prin multa muncă și perseverență, el a dobândit aceste calități.”

Perspectiva lui Edi legată de cooptarea lui Șerban la Androni: „În prima zi din cantonament, se afla aici CEO-ul Drone Hopper, și l-a vazut la antrenament pe Șerban. A întrebat staff-ul echipei mele cine este, pentru că Șerban purta tricoul echipei ACS Olimpic Zărnești. Seara, înainte de cină, l-am întrebat pe CEO-ul Drone Hopper dacă ar exista posibilitatea ca băiatul văzut la antrenament să facă parte din echipă (în echipă erau deja 18) și, după o mică ședință cu staff-ul echipei Drone Hopper- GS Sport au decis să îl includă pe Șerban în echipă începând cu 1 ianuarie 2022.”

Nea’ Vio, așa cum i se spune lui Viorel Grosu, antrenor și team manager Torpedo-CarCover EG Cycling Academy Zărnești și antrenor al lotului național de șosea Juniori, și-a adus aminte de ziua când l-a cunoscut pe Șerban, acum 4 ani, la o competiție: „După concurs, un băiat slăbuț, care nu părea să fie de la vreo echipă, stătea singur. Băieții mei mi-au spus că luase locul II în acea zi, la categoria de vârsta. M-am dus la el și l-am intrebat: măi copilașule, ce e cu tine? Puțin mai târziu, acest copilaș se înscrie la CarCover Racing Team Oradea, iar din 2020 intră în echipa antrenată de mine în prezent.“  Viorel Grosu a mai adăugat: “La cum îl stiu de muncitor și serios pe Șerbănel, în doi an trece la  profesioniști. Eu sunt 90% convins că va face pasul către profesioniști foarte repede. Totul depinde doar de el… bineințeles, cu condiția să fie sănătos, să nu fie incindente. Un sportiv trecut de la Zărnești la o echipă de asemenea talie, la doar 19 ani? Asta trebuie să vă spună multe despre Șerbănel!”

Și dacă nici cuvintele lui Nea’ Vio nu v-au spus foarte multe, întrebat ce își dorește pentru viitor, Șerban ne-a mărturisit: „Vreau sa rămân cu capul în nori și cu picioarele pe pământ. Dar la modul realist. Știu că mai am mult de muncă să ajung în vârf. Visez, dar in același timp ramân cu picioarele pe pământ. Pentru că așa cum îmi tot zic Edi și nea Vio, pedalele vorbesc în locul unui ciclist. Dacă pedalele vorbesc, nimeni nu poate sa ma conteste.”