Autor: Simona Brînză
Pentru acest început de an ne-am propus să o cunoaștem mai bine pe Manuela Mureșan, Ela, una dintre cele mai bune cicliste române, deținătoare a titlurilor de Campioană Națională la proba de Contratimp
… și Campioană Națională la proba de XCO, la categoria Elite Feminin
În luna iunie a anului 2021, după ce a încheiat pe locul 2 în clasamentul general Elite Feminin în cadrul Club La Santa 4 Stage MTB Lanzarote, Manuela a urcat 64 de poziții în clasamentul mondial UCI XCM, reușind un superb loc 18.
Am rugat-o pe Ela să ne răspundă la o serie de întrebări:
La mulți ani, Ela! Cum a început acest an pentru tine?
Salut! La mulți ani! Începutul de an a fost foarte aglomerat pentru mine, pentru noi ca familie… dar sănătoși, voioși, gata de a trăi intens încă un an întreg.
Ce poți împărtăși cu noi legat de familie? Într-o postare pe social media scriai despre bucuria de a fi părinte, faptul că nimic nu se compară cu acest lucru.
Am 37 de ani și sunt soția lui Florin Mureșan de 13 ani. Avem 2 fetițe: Ruth de 11 ani și Thea de 3 ani.
Locuim de 4 ani în Gran Canaria, o insula spaniolă foarte frumoasă, unde este vara 365 de zile pe an. Activăm în domeniul turismului, închiriem case și apartamente de vacanță. Da.. referitor la bucuria de a fi părinte, este ceva unic, viața e mult mai colorată, mai bogată în momente speciale, este mereu provocantă, sărată si piperată…ai inima plină!!
De când practici ciclismul? Când te-ai îndrăgostit de ciclism?
În 2015 am ieșit prima data pe mountain bike cu soțul meu… ca să ne mai deconectăm după orele de muncă. Am căzut zdravăn chiar în prima tură și Flo a crezut că visul de a ne da mai mult pe bicicletă s-a ruinat, dar defapt de acolo a început o călătorie foarte frumoasă pentru mine. Am format o gașcă cu care ieșeam la plimbări și așa m-am îndrăgostit de bicicletă; cred că în 2016 am participat la primul meu concurs de MTB unde am participat cu “papuci normali” și rucsac “cu de toate” în spate, a fost o experiență super tare, m-a ambiționat mult să mă pregătesc deoarece sunt o persoană care iubește competiția.
Tot în acea perioadă, pentru că înotam mult, așa doar ca hobby și mai și alergam, soțul meu mi-a propus să încerc și triathlon; prin urmare, în 2017 am cochetat și cu cross triathlonul, unde am fost Vicecampioană Națională la categoria de vârstă.
În acea vreme lucram full time în Romania, în Bistrița, orașul meu natal. A urmat perioada de sarcină, anul 2018, și a răsărit în mintea noastră un gând să ne schimbăm viața, să acceptăm noi provocări, să ne mutăm din România. Aveam deja o mică investiție pe această insulă și am considerat acest moment perfect pentru a face o schimbare radicală în viața noastră. Ne-am promis ca în timpul vacanței de vară a fiicei mari să revenim în România pentru a fi cu cei dragi. Primii 2 ani au fost de probă…au trecut însă 4 ani și suntem tot aici.
Imediat după ce am devenit mămică, eram foarte dornică să revin la un fitness bun, să îmi recapăt forma; am revenit pe bicicletă cam prin octombrie/noiembrie 2018. Așa m-am îndrăgostit și mai mult de ciclism.
Daca fetele tale si-ar dori să urmeze aceeași cale, a ciclismului, ce le-ai sfătui?
Mi-ar plăcea foarte mult, le-aș susține și le-aș ajuta cu tot ce știu și pot. Este un sport fenomenal, îți dă sentimentul de libertate.
Cum este să locuiești și să practici ciclism în Gran Canaria?
Să locuiesc în Gran Canaria este foarte frumos, fiind tot timpul vreme frumoasă te simți plin de energie, de voie bună. Avem activitate multă, gestionăm imobilele din portofoliu, anul acesta este foarte, foarte aglomerat; partea bună este că avem și zile libere, zile în care ne putem antrena. Începând din luna decembrie, insula se umple de cicliști profesioniști. E o senzație foarte faină să îi vezi! Sunt multe rute , cățărări lungi, coborâri tehnice, peisaje mirifice, e superb să fii ciclist aici.
Cat de diferite sunt competițiile de ciclism în Gran Canaria față de cele din România, dacă ne gândim la organizare, concurență, diferență de temperatură?
Formatul competițiilor de MTB este identic, dar diferă suprafața. Avem doar piatră și toate coborârile trebuie tratate cu atenție. Cursele de șosea sunt de fapt cronometrare individuală, se desfășoară doar pe cățărare și fals plat, cobori în neutralizare, urci din nou în cronometru și tot așa, dar foarte dificile. Organizatorii aleg cele mai grele cățărări, deci este o nebunie daca nu gestionezi bine toate porțiunile cronometrate pana la finalul concursului. Sunt bine organizate, implicare multă, foarte mulți concurenți;
Concurența e mai mare decât în România, sunt cicliste mai multe, vin și de pe celelalte insule deoarece sunt aproape, sunt antrenate bine, este foarte mare bătălia, la secunde…o provocare și o motivație pentru mine.
Cum a fost 2021 pentru tine din punct de vedere competițional?
A fost mai complicat 2021, așa am simțit eu. Particip la multe discipline, și șosea și MTB. Calendarul se suprapune de multe ori. Campionatele Naționale cu Campionatele Europene, Mondiale și atunci ai de ales… renunți la un potențial titlu național pentru experiențele internaționale?…Așa am și procedat defapt…și cred ca am ales bine. Am avut o pregătire bună, mă consider mulțumită de cum au ieșit lucrurile.
Ce cursa te-a marcat în mod special?
Am fost marcată de Campionatele Naționale de Șosea din Marghita, la propriu. Am fost implicată într-o căzătură urâtă în pluton, la sprintul final, efectiv am zburat…m-am ridicat și am alergat pe lângă bicicletă până la linia de finish…am luat locul 3.
Spune-ne despre Campionatul Mondial de XCM, de pe Insula Elba, unde ai fost singura reprezentantă a României, după o cursă cu 3330m diferență de nivel și un traseu de parcurs de 80km, ai terminat pe locul 30 în 5h 48min.
A fost absolut superb acel Campionat. De o dificultate ieșită din comun. Nu din cauză că a fost tehnic ci datorita profilului. A fost efectiv 80% un traseu de XCO făcut aproximativ de 2 ori jumătate, cățărări foarte abrupte, coborâri la fel de abrupte, single trail mult mult, frumos oricum. Unic. Au fost multe Elite mondiale de la XCO și toate maratonistele au simțit acest lucru în clasament. A fost frumos tare. O experiență mare pentru mine.
Ce ne poți spune despre Campionatele Europene de Șosea din Italia? sau despre Campionatul European de XCM din Elveția, unde ai finalizat cursa pe poziția 24?
Campionatele Europene de Șosea au însemnat ceva deosebit deoarece a fost prima competiție exclusiv feminină la care am participat. De asemenea, a fost și prima experiență cu delegația Romaniei… mai mulți atleți, organizare diferită…m-am simțit bine, ca sportivă. Cursele de șosea sunt foarte diferite, echipele țărilor de top în ciclismul de șosea ca Italia, Olanda, Germania au componența puternică și desemnează un lider, apoi ceilalți din echipă muncesc 100% pentru acesta, făcând competiția foarte dificilă. Anul acesta a fost circuit prin centrul orașului Trentino și o cățărare printre culturile de viță de vie. Am reușit să termin câteva ture de circuit iar apoi grupul din care făceam parte a fost oprit deoarece ecartul a crescut între noi și primele concurente. A fost o competiție dură, Germania aruncând la bătaie totul din primele minute. Am fost dezamăgită de decizia arbitrilor de a ne opri, pentru că distanța era mica între grupul nostru și grupul fruntaș, dar am înțeles cum funcționează formatul la aceste competiții și am trecut peste.
Campionatul European de XCM din Elvetia a fost la începutul sezonului competițional, am țintit un Top 20 și am reusit 24, aproape mulțumită de rezultat. Traseul a fost spectaculos, multă urcare abrupta dar nu tehnică, pe drum forestier până în golul alpin, iar apoi coborâri extrem de tehnice pe single trail, cu întoarceri în unghiuri de 180 grade, teren mai stâncos, pietroaie. La recunoașterea traseului coborârile păreau complicate pentru că erau noi pentru mine dar m-am acomodat repede cu ele.
De fiecare dată când îmbrac tricolorul și reprezint țara mea la un concurs este ceva special. Mă bucur că România este vizibilă la aceste concursuri. Aceasta este normalitatea.
În încheiere, ce ne poți spune despre clubul tău Seven Pro Cycling? Totodată, ce obiective ți-ai setat pentru 2022?
Seven Pro Cycling este un club local din Gran Canaria, suntem o echipă mare (vreo 35) și participăm la competiții de sosea și MTB. Echipa este susținută de magazinul Seven, având target anual câștigarea titlurilor de campioni insulari (XCM-ul fiind foarte important).
Pentru 2022 îmi doresc o clasificare cât mai bună la competițiile internaționale. Doresc să îmi apăr titlurile câștigate în 2021 și, dacă ne va permite calendarul, să particip la cât mai multe competiții interne.
Ela, îți mulțumim pentru amabilitate și îți dorim mult succes anul acesta!
Vă mulțumesc frumos!