La Turul României de anul trecut, dublu Campioana Națională la cadete (15-16 ani – probele de Contratimp Individual și Fond, din cadrul Campionatelor Naționale de șosea de la Marghita), Alexandra Cioclu a reușit să impresioneze și mai mult din postura de “fată de pe podium” prin frumusețea, naturalețea și modestia ei. Rolul fetelor de pe podium, ca tradiție, este de a aduce un plus de feminitate sportului. Rolul Alexandrei a fost acela de a demonta tradiția conform căreia o prezență feminină pe un podium de ciclism este un simplu ornament care pozează lângă cicliști profesioniști. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne-am dorit să o cunoaștem mai bine pe Alexandra.

Salut, Alexandra! Cum a început acest an pentru tine? 

2022 a început super bine, sunt cât se poate de optimistă și sper să fie la fel de bine pe parcurs.

Vrem să aflăm mai multe despre Iuliana-Alexandra Cioclu. Ce ne poți povesti despre tine? Vârsta, pasiuni, prieteni? Cum este o zi din viața ta?

Ținând cont de faptul că sunt în primul an de juniorat, până în martie sunt încă “puștoaica de 16 ani”:)). Pe lângă ciclism, îmi place să schiez, să înot și să mă uit la filme. O zi obișnuită constă în mers la școală, antrenament  și teme, pregătindu-mă pentru următoarea zi de școală. Timpul liber obișnuiesc să-l petrec cu prietenii mei, care mă încurajează mereu în ceea ce fac și sunt bucuroși pentru rezultatele obținute de când fac ciclism.

De când practici ciclismul? Când te-ai îndrăgostit de ciclism?

Practic acest minunat sport încă de la 11 ani, dar pasiunea pentru ciclism a plecat de la plimbările cu bicicleta făcute împreună cu tatăl meu. Momentul când am simțit că acesta este sportul pe care vreau să-l practic a fost la unul din concursurile de ciclism, organizate de Primăria Zărnești în colaborare cu clubul Torpedo Zărnești, cu ocazia zilei copilului, unde am obținut prima mea victorie.

             

Campionatele Naționale de Șosea Miercurea-Ciuc, august 2019 – Alexandra Cioclu împreună cu antrenorul ei, Viorel Florin Grosu

Haide sa facem un exercițiu de imaginație, ai iar 10-11 ani, cochetezi cu ideea de ciclism, ai cunoscut o familie de cicliști și antrenori de ciclism, și anume, familia Grosu, care te susține în aceasta pasiune nouă. Ce sfat i-ai da copilului de atunci? Ai face ceva diferit?

În primul rând, le mulțumesc pentru că m-au ajutat ca această pasiune să fie pusă în practică. Copilului de atunci i-aș zice să nu se dea niciodată bătut și să nu fie supărat pentru eșecurile de la început, pentru că prin muncă și perseverență va ajunge unde și-a dorit dintotdeauna. Sincer, nu aș schimba nimic…

În postările tale mulțumești mereu familiei tale, care te ajută mereu și îți este aproape. Ne poți spune mai multe despre rolul familiei tale, privind frumoasa ta evoluție în ciclism?

Fără familia mea nu as fi putut ajunge unde sunt astăzi, deoarece ei și-au pus tot sufletul în a mă ajuta în îndeplinirea acestui vis, așadar le mulțumesc din nou pentru emoțiile, timpul, banii, iubirea, efortul și speranța investite în mine.

Cum a fost 2021 pentru tine din punct de vedere competițional? Ai realizat al 10-lea titlu de campioană națională în acest an. Felicitări! Când te gândești la aceste realizări, la doar 16 ani, ce gând iți vine în minte? Cât de greu a fost? Ai fi putut mai mult?

2021 a fost cel mai bun an de pană acum, deoarece am obținut al 10-lea titlu de Campioană Națională, am câștigat toate concursurile la care am participat, la categoria cadeți feminin, iar la Open feminin am urcat întotdeauna pe podium. Ținând cont că am doar 16 ani, este loc și de mai bine;  într-adevăr a fost greu, multă munca depusă, dar toate eforturile au fost răsplătite pe măsură.

Campionatele Naționale de Șosea, Marghita, Campioană Națională la TT și Fond

Ce ne poți spune despre clubul tău ASC Olimpic Zârnești? Ce obiective ti-ai setat pentru 2022?

Clubul din Zărnești este un club cu tradiție în ciclism, antrenorul nostru Viorel Grosu a practicat ciclismul cu succes și tot de aici a plecat Eduard Grosu, singurul ciclist român din plutonul profesionist. Antrenamentele făcute împreună cu Edi și ceilalți băieți din echipa au ajutat la evoluția mea. ASC Olimpic Zărnești este un club care are în vizor pregătirea tinerilor campioni și de apreciat este faptul că în prezent sunt mai multe fete decât băieți în această echipă, toate având rezultate bune la categoriile de copii. Pentru 2022 mi-am propus să câștig ambele titluri de Campioană Națională, cursele din țară și să fac o figură frumoasă la Europene și Mondiale. 

Pe cine urmărești cu interes dintre cicliștii/ciclistele de renume internațional? 

Îmi place Jolanda Neff, o elvețiancă care este campioană națională, europeană, mondială și olimpică la MTB. Îmi doresc să am aceleași rezultate, doar că la Șosea.

Știm ca visul tău este sa reprezinți cu succes România în competițiile internaționale (Campionate Mondiale, Europene).  Cât de mult contează calificarea ta la aceste competiții, și cât de mult rezultatul final?Calificarea pentru aceste competiții este un țel pe care mi l-am setat încă din primul an la categoria cadeți și îmi propun să-l și îndeplinesc, cu sprijinul clubului și al Federației Române de Ciclism. Întotdeauna particip la competiții cu gândul la victorie, dar întrucat nu am experiență în cursele internaționale, cu multă muncă și motivație sper să mă clasez în Top 10.  

După ciclism, care este pasiunea ta? din punct de vedere al rezultatelor tale școlare, ți-ai setat vreun plan, facultate, studii de urmat? 

După ciclism o alta pasiune este cititul. Citesc ori de câte ori am timp. Din punct de vedere academic sunt o elevă silitoare, încercând să trag tare pentru a obține note bune, ținând cont că fac și acest sport care solicită mult timp, de care nu prea dispun:)) Am note bune, pe care vreau să le mențin, sau chiar să le ridic. Vreau sa fac două facultăți, principala fiind cea de Educație fizică și sporturi montane Brașov; A doua facultate care este în plan este facultatea de Litere, Limbi străine, Engleză-Română.

De ce iubești ciclismul?

Iubesc ciclismul pentru motivația, adrenalina și spiritul de cursă pe care acest sport îl oferă. Ciclismul poate fi adăugat și în programul de zi cu zi cu ușurință pentru o viața sănătoasă și fără stres. Ciclismul, din punctul meu de vedere este definiția unei vieți sănătoase și minunate.

Vreau să felicit toate fetele care fac acest sport și sper că ciclismul feminin românesc va evolua.