La începutul anului, aflam despre lansarea echipei continentale de ciclism, MENtoRISE Cycling Team. Conform managerului echipei, Cristian Piciu, această echipă a luat ființă în primul rând, pentru a susține cicliștii români care își doresc să participe la competiții internaționale într-un cadru formal, bucurându-se de cele mai bune condiții de antrenament, având acces la echipamente profesioniste, la un management actual și la un real mediu competițional UCI. 

În al doilea rând, pe lângă participarea efectivă la cursele internaționale ( i.e. marile tururi din Bulgaria, Ungaria, Muntenegru, Serbia, Turcia, Grecia, Austria)  se pune foarte mult accentul pe dezvoltarea cicliștilor pe plan internațional. Lansarea, cel puțin a unui membru al echipei la o echipă internațională, după o serie de rezultate, reprezintă un indicator cheie de performanță, pentru finalul acestui an.

Pe plan național, MENtoRISE Cycling Team își propune:

Pe lângă Team Manager-ul Cristian Piciu, în staff-ul MENtoRISE îi avem pe Ovidiu Burghelea, ca sports director și pe Laurențiu Samoilă, în rolul de mecanic/șofer. 

L-am rugat pe Cristian să ne povestească despre cicliștii din echipa MENtoRISE.

Conform acestuia, cei mai buni cicliști U23 – Iustin Văidian, Ioan Dobrin, Denis Piciu, Ștefan Drăgoiu, sau cicliști de viitor U23 – Călin Mihăilescu,  unul dintre cei mai buni amatori Master – Andrei Amariuței și un număr de 4 Elite cu multă experiență – Lars Pria, Bogdan Coman, Andrei Cojanu și Leonard Barbu realizează o echipă frumoasă, de copii cuminți, de care este foarte mândru. 

La sugestia noastră, Cristian a atribuit fiecărui ciclist din echipă o calitate care să îi definească, pentru a ne ajuta să îi cunoaștem mai bine. Am vorbit cu fiecare ciclist în parte:

Iustin Văidian – ECHILIBRU

Ce ne poți spune despre tine?

În ultimii doi ani am concurat pentru UVT – Devron West Cycling Team. Au fost doi ani cu rezultate foarte bune, m-am dezvoltat de la an la an și le mulțumesc pentru toate oportunitățile oferite. MENtoRISE este o schimbare importanta în dezvoltarea mea. Este o echipă de nivel continental și, de aici, mult mai multe obligații, responsabilități și, sper eu,satisfacții.

Ce rol crezi că ai în această echipă?

Trebuie să fim conștienți că acum suntem “tinere speranțe ale ciclismului românesc”, nimic altceva. Cu fiecare cursă, vom căpăta experiență și ne vom da mult mai bine seama de rolul fiecăruia. Dacă noi ca echipă vom avea succes, atunci și individual vom fi cineva.

Ce asteptări ai legat de calendarul competițional?

Îmi doresc să fim sănătoși și să putem călători. Avem promisiuni pentru un an competițional bogat. Rezultatele vor veni pe baza muncii noastre. Îmi doresc să fim „luați în seamă” de adversarii noștri.


Cum este sa faci parte dintr-o echipa continentală?

Este foarte bine. E urmatoarea treaptă pe care am visat-o. Acum suntem la început, dar lucrurile se mișcă înspre binele nostru. Cred că marele avantaj este calendarul competițional și tot ce vine cu acesta.


Ai vrea sa adaugi o nota personală pentru un copil care își dorește să facă ciclism de performanță?

Să contacteze un club de ciclism, să creadă în visul lui. Vă îndemn și pe voi să ieșiți afară, să vă bucurați de libertatea pe care o aveți atunci când pedalați. Așa am început și eu, explorând împrejurimile. Drumul spre performanță va veni de la sine

Ioan Dobrin – TALENT

De când practici ciclismul? 

Practic ciclism legitimat la o echipă  de la sfârșitul anului 2017. Înainte de MENtoRISE am fost la Cs.Otopeni, antrenat de domnul Mircea Romașcanu.


O calitate a ta, care te face important pentru echipă?

Sunt un cățărător și contratimpist destul de bun.

Acum faci parte dintr-o echipa continentală. Vorbim despre echipamente, antrenamente, calendar competițional diferit, cum te simți?

Este un sentiment foarte frumos de a avea tot ce ai nevoie pentru a face performanță și de a-ți îndeplini visul! Îmi doresc să avem curse internaționale  destul de bune pentru a acumula și mai multă experiență de cursă.

Denis Mattew Piciu – OM DE ECHIPĂ

Ce schimbare crezi că va aduce apartenența ta la aceasta echipă? 

Pentru mine, apartenența la o echipa continentală reprezintă un pas foarte important în cariera mea de sportiv. Practic, acesta este primul pas spre  ciclismul profesionist. Ciclismul de performanță implică foarte multa muncă și sacrificii, dar și răsplata poate fi pe masură.

Cum vezi rolul tău în echipă?

În această echipă ne propunem să mergem pe principiul “toți pentru unul și unul pentru toți”, crezând cu tărie că întotdeauna o echipă este mai puternică decât un singur individ. Îmi place să mă consider unul dintre rutierii cu potențial din această echipă, dar cu siguranță voi fi acolo să îmi ajut colegii de fiecare dată când va fi nevoie. Echipa înainte de toate! 

Ce așteptări ai, legat de calendarul competițional?

Pasul către o echipa continentală este unul foarte mare. Încă este o perioadă de acomodare și pentru noi, dar până acum semnele sunt foarte bune și abia așteptăm să înceapă competițiile. 

Stefan Drăgoiu – PROSPEȚIME

De când practici ciclismul? 

Am început ciclismul odată cu începerea clasei a 9-a, în jurul vârstei de 14 ani,  dar, de când mă știu, eram pe bicicletă, fie că era nevoie să merg la alimentară, sau la bunici.

O calitate a ta, care te face important pentru echipă?

Chiar daca sunt mezinul echipei, am arătat încă din ultimul an de juniorat că pot ține pasul cu cei mari, așa că, atunci cand va fi nevoie de ajutor, voi da totul pentru liderul din cursa respectivă.


 La ce echipă ai fost înainte de MENtoRISE și cum vezi această trecere?

Trecerea de la o echipa de club (UVT-Devron West Cycling Team) la una continentala a venit la momentul oportun, odată cu terminarea carierei mele de juniorat. Acum pot spune că visul meu începe să prindă contur. Materialul tehnic, antrenamentele, calendarul competițional, toate au trecut la următorul nivel.

Călin Mihăilescu – CURIOZITATE

Ce aduci nou acestei echipe?

Tenacitatea. Sunt dornic să fac tot ce îmi sta în putere să ajut echipa și să fiu un exemplu de urmat. În echipa cred că voi avea rolul de domestique , mă definesc aptitudinile de cățărător.

Dacă aș vorbi cu colegii tăi din echipă despre tine, ce crezi ca ar spune despre tine?

Cred că ar spune despre mine că sunt o fire veselă, ambițioasă și perseverentă.

Ai vrea sa adaugi o nota personala pentru un copil care își dorește să facă ciclism de performanță? 

Apartenența la o echipă continentală îți dă un sentiment minunat, dar în același timp te obligă să muncești foarte mult. 

Un sfat?

Să își urmeze visul indiferent cât de greu i s-ar părea.

Andrei Amariuței – CURAJ

De când practici ciclismul?

De 11 ani. Am inceput pe MTB, dar mi-a placut ciclismul de șosea mai mult, mi s-a părut un sport mai complex.


La ce echipă ai fost înainte de MENtoRISE?

Nu am fost într-o echipă. M-am apucat de ciclism ca să echilibrez stilul de viață sedentar și, acumulând kilometri și experiență am început să mă antrenez mai consistent și să particip de unul singur la curse.


Dacă aș vorbi cu colegii tăi din echipă despre tine, ce crezi că ar spune despre tine?

Nu știu, și eu vreau sa aflu. Cunoscându-mi abilitățile, aș zice că pot fi un bun ajutor echipei pe teren plat/valonat și pe condiții de vreme capricioasă.

Un sfat pentru cineva care dorește sa facă ciclism de performanță?

Să caute un antrenor care poate să îi ofere toate informațiile de care are nevoie și să folosească un powermetru.

Lars Pria – ORGANIZATOR

At what age did you start cycling?

In 1998, with the age of 15, I joined the local cycling club “R.V. Iduna Berlin” in my hometown Berlin, Germany. I did my first club MTB competitions in the winter, and the year after , in 1999 I participated in my first road competitions at the Youth Category “U17”.


Teams prior to MENtoRISE?

2017-2019 CSA Steaua Bucuresti Cycling Team [Romania] (Elite Team)
2016 Pegasus Cycling Team [Indonesia] (Continental Team)
2015 Rietumu-Delfin [Latvia] (Continental Team)
2014 BikeAid [Germany] (Continental Team)
2014 Start-Trigon [Paraguay] (Continental Team)
2013 Rietumu-Delfin [Latvia] (Continental Team)
2010-2012 KTM-Gebrüder Weiss [Austria] (Continental Team)
2009 LeTua Cycling Team [Malaysia] (Continental Team)
2008 Cosmote-Kastro [Greece] (Continental Team)
2008 StegComputer-CKT-Cogeas [Switzerland] (Continental Team)
2006-2007 U.S. Montauban 82 [France] (Elite DN1 Team)
2005 R.C. Kleinmachnow [Germany] (Elite Team)
2005-2009 Mazicon-Emmedue Bucuresti [Romania] (Elite Team)
2004 Hygia-Koga Miyata [Germany] (Continental Team)
2003 VC Frankfurt/Main [Germany] (Elite Team)
1999-2002 R.V. Iduna Berlin [Germany] (Club Team)

What would your role be in the Romanian UCI Continental Team – MENtoRISE Elite Team CFX?

I participated in hundreds UCI competitions on all 5 continents and with my huge experience in Asia with more than 60 UCI one day and multi stage races, I will be able to assist the young riders and teach them important things such as racingmanner, the tactics or how to move in the peloton. I will also be assisting the team management with the optimal racing calendar of international competitions, where the young riders can improve and show their unique skills.


What should a cycling newbie focus on, having his/her mind set on practicing cycling as a profession?

Hmmm…Cycling is a way of life! The top priority is that cycling should be fun and good for your physical and mental health. Sometimes it’s not easy, especially for young people, to reconcile school/education, the relationship or friends with cycling and to make it clear to the family that you often want to ride your bike on public holidays, birthdays or Sundays.  If this works and you have the fire inside of you, then the dreams of a professional cycling carrer can come true.

Bogdan Coman – EXPERIENȚĂ

De când practici ciclismul?

Am început în noiembrie 2009 la Petrolul Ploiești, sub îndrumarea domnului Constantin Ciocan. Eram clasa a 12-a. Toatălumea era stresată cu bacul, eu am ales să fac ciclism. În 2011 am semnat cu CS Mazicon. 2012 m-a gasit sub conducerea  domnului Mircea Romașcanu, la CS Otopeni. În 2013 m-am intors la Mazicon. A urmat o pauză până în 2019, când Georgios Georgiadis mi-a deschis o ușă la Steaua. Am mers alaturi de el 3 sezoane. Acum sunt aici – MENtoRISE 🙂

Ce schimbare crezi că va aduce apartenența ta la această echipă?

Responsabilitățile vor crește. Va trebui să devin mai organizat și mai disciplinat. Fiind un veteran, voi căuta să dau un exemplu bun colegilor din echipă.  Asta înseamnă că o să caut să fiu un model, atât ca sportiv, cât și ca om.


Care este rolul tău în echipă

Sunt veteranul echipei. Sarcina mea va fi aceea de a-mi ajuta colegii să câștige, de a-i îndruma și călăuzi. Îmi doresc tare mult să le pot împărtăși din experiența mea. Când m-am apucat de ciclism în 2009, îl aveam ca model pe Daniel Anghelache. Cred în modele și acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de modele sănătoase.


Ce crezi ca ar spune despre tine colegii tăi?

“Omul asta vorbește prea mult”  ?


Ce asteptări ai legat de calendarul competițional?

Pentru mine lucrurile sunt putin delicate. În toamnă s-a născut al 2-lea copil, așa că, teoretic, e nevoie să investesc mai mult timp acasă. De asemenea, sunt angajat cu norma întreagă, sunt consilier de vânzări, în stomatologie. Cumva, trebuie să dilat timpul și să fiu mai mult decât organizat. De aceea, legat de calendar, vizez Campionatele Naționale de Șosea șide Contratimp.


Cum este sa faci parte dintr-o echipa continentalăEchipamente, antrenamente, calendar competițional diferit?

Pentru mine este un vis devenit realitate, mai ales că acum jumătate de an decisesem să mă retrag din activitate. Legat de condiții, da, este grozav când primești tot ce îți trebuie pentru a face performanță: bicicleta bună, echipament bun, nutriție, plan de antrenament și plan competițional. Mă bucur enorm că am gasit oameni orientați către înalta performanță.

Andrei Cojanu – DETERMINARE

La ce echipă ai fost înainte de MENtoRISE?

Devron-UVT West Cycling Team, o echipă foarte frumoasă, de la care am avut foarte multe de învățat și căreia îi mulțumesc!

Ce schimbare crezi că va aduce apartenența ta la aceasta echipă?

Apartenența mea la această echipă, pe plan personal, îmi va aduce mai multe curse prezente în calendarul UCI, atât naționale, dar mai ales internaționale, cât și mai multă motivație de a da tot ce am mai bun pentru colegii mei.


Dacă aș vorbi cu colegii tăi din echipa despre tine, ce aș afla despre tine?
Cred că, majoritatea dintre ei, ar spune că sunt nebun de muncitor pentru că încerc să le fac pe toate: ciclism, muncă de programator, master în informatică, deși asta implică și antrenamente nocturne sau nopți lungi de învățat. La fel de bine, cred că ar spune că odată ce îmi dau cuvântul, sau odată ce m-am implicat într-o treabă, o duc până la capăt cu orice preț, indiferent dacă eu ies în pierdere sau în câștig, cuvântul dat este cuvânt pentru mine.


Cum este să faci parte dintr-o echipă continentală?

Spre deosebire de colegii mei,  am mai făcut parte dintr-o echipa continentală înainte, MsTina-Focus, și știu care sunt condițiile, deci nu sunt foarte surprins, momentan. Este într-adevăr un pas înainte față de o echipă de club și este frumos să ai bicicletă, echipamente și curse de renume în calendar, însă cea mai mare diferența constă în așteptările publicului,care cresc și asta depinde de noi, sportivii, să fim la un nivel cât mai înalt.


Ai vrea să adaugi o nota personală pentru un copil care își dorește să facă ciclism de performanță?

Nota mea personală pentru orice copil care dorește să se apuce de acest sport sau poate oricare alt sport, ar fi că, în timp ce practică sportul preferat, să își pregătească în paralel și o cariera de “back-up” care, cine știe, să îi placă la fel de mult, deoarece încă, în Romania, ca sportiv, vrem sau nu să recunoaștem, trebuie să ai un sprijin substanțial “din spate” dacă nu ești cel mai bun, și chiar și atunci, talentul, fără munca și devotament, se risipește. 

Leonard Barbu – SPERANȚĂ

O calitate a ta, care te face important pentru echipă?

Oarecum serios, oarecum în glumă, sunt cel mai înalt din echipă (1,95), așadar voi oferi cea mai bună plasă colegilor mei când vom face o urmărire sau ne vom pregăti pentru sosire sau sprint. ?

Un sfat pentru cei care doresc să practice ciclismul de performanță?

Când am început eu să fac ciclism mai serios, ca adolescent, aveam un stil de antrenament destul de în linie, static. Mergeam mai mereu pe șoseaua București – Alexandria și făceam x kilometri în funcție de zi și eventual niște intervale, fiind foarte atent să nu dezamăgesc media de viteză. Pentru cineva aflat la început de drum,  experiența pe bicicletă, în trafic este redusă, așa că este important să deprindem acea experiență pe drumuri cât mai libere, necirculate pentru a fi în siguranța. Sa nu uităm să ne bucurăm de ciclism, păstrând și competitivitatea și seriozitatea antrenamentelor.

În final, am vrut să aflăm cine este Cristian Piciu, în viziunea cicliștilor MENtoRISE:

Lui Cristi și „copiilor lui cuminți“ le urăm și noi mult succes, așteptăm cu interes

participarea echipei atât pe plan național, cât și internațional.