Anul 2021 a fost unul plin de experiențe constructive pentru Rareș Hogaș, rider la HPM Pro Mountain Sports Iași. Și nu o spunem doar noi, ci și competițiile la care a participat și rezultatele pe care le-a obținut. Este un component important al lotului național de MTB, participant la etape de Cupă Mondială și un tânăr cu o perspectivă frumoasă. A devenit Campion Național de XCO în 2021, categoria juniori, Vicecampion la cel de Ciclocros și a încheiat pe locul 3 Cupa Națională de Ciclocros, la U23. Pe lângă toate acestea, anul trecut a obținut locul 3 la Campionatele Balcanice de XCO și a participat la multe alte competiții din România. 2022 va fi un an plin pentru el, așa că noi suntem curioși să vedem cum își organizează timpul și ce planuri are pentru perioada viitoare.

Buna ziua! Pentru mine sezonul de pregătire a început încă din luna noiembrie cu două curse de ciclocros pe care le-am luat ca un start pentru începerea primului bloc de antrenamente.

Pot spune că sezonul rece este perioada mea preferată de antrenament, când îmi stabilesc obiectivele pentru curse. În acest timp obișnuiesc să ies cu bicicleta indiferent de vreme. Anul acesta voi fi prezent și în cantonamentul de pregătire alături de echipa națională în care voi aduna ceva kilometri folositori! Alternez antrenamentele din sala de forță cu cele indoor, pe trainer, însă baza o fac afară, pe bicicleta. Tot în această perioadă am grijă la alimentație și la odihnă.

Triada MTB 2021 – Foto: Tibi Hila

Anul 2021 a fost unul important încă de la început. Principalul obiectiv a fost campionatul național de XCO și mai apoi cele două etape de la Triada MTB. Odată atinse aceste obiective am realizat că prin muncă orice este posibil, așadar motivația mea a crescut și am continuat să lucrez pentru fiecare cursă. Am învățat foarte multe din cursele internaționale atunci când am concurat cu rideri mult mai puternici, aceștia având o influență asupra evoluției mele și modul în care mă pregătesc.

Anul acesta, datorită bacalaureatului, timpul dedicat școlii a crescut, dar am reușit să-mi creez un program bine structurat, așadar am timp pentru antrenamente și pentru alte activități.

Timpul în care nu sunt pe bicicletă îl dedic altor activități sportive însă doar recreativ, ieșirilor cu prietenii și școlii. 

Primul sport pe care l-am practicat și căruia m-am dedicat mult timp a fost fotbalul. Bicicleta o foloseam doar pentru deplasări. Tatăl meu deja ieșea cu bicicleta și după prima tură mai serioasă la care am ieșit, mi-am dat seama că ciclismul este pentru mine. M-am îndrăgostit de prima mea cursieră cu care ieșeam însă nu cunoșteam prea multe despre antrenament, totul era după ureche. Deși pe MTB mă dădeam mai rar, la această disciplină am alergat prima oară o cursă unde am și obținut un podium alături de echipa HPM.

Rareș, locul 1 la Mediaș Bike Marathon – traseu scurt – 2021

Nu pot alege o cursă, am multe preferate și multe rezultate bune din care pot alege însă cea mai importantă cursă a fost Campionatul Național de XCO urmată de Geiger XCP și Campionatul Mondial de XCO.

Rareș, îmbrăcat în tricoul de campion național XCO

Cei care m-au susținut și mă susțin în continuare sunt părinții și echipa, fără de care nu aș fi putut atinge rezultatele pe care le-am avut și sunt mândru că am persoane deosebite lângă mine.

În fiecare zi sunt alături de mine, din această pricină ies la antrenament fiind motivat și dorind să-mi ating obiectivele dorite.

Pentru sezonul acesta mi-am propus să încerc și cursele de șosea, să particip la cât mai multe curse în străinătate și să mă clasez pe podium la Campionatul Național de XCO. Pe finalul anului vreau să dedic un bloc pentru cursele de cyclocross din străinătate.

Cu siguranță, obiectivele pe care doresc să le ating nu sunt pentru sezonul acesta, însă muncesc din greu pentru a ajunge acolo.

Ciclismul este un sport individual, rezultatele obținute se datorează muncii tale și celor care te-au ajutat sa le obții, îl poți practica de distracție, sa ieși la ture fără să ții cont de numere și, de asemenea, îl poți practica de performanță. Când ies la antrenament mereu țin cont de zicala „have fun” – mă ajută să stau motivat și să dau tot ce pot la antrenamente și la curse. La antrenamentele în grup îmi place foarte mult pentru că ne distram, odată urcat pe bicicleta nu mă mai pot da jos, cred că mi-am creat o obsesie. Ciclismul mi-a schimbat total gândirea despre sport și îl pot percepe în mai multe moduri. Mă simt norocos că l-am descoperit și încurajez pe oricine am ocazia să iasă la o tură cu bicicleta și se va îndrăgosti!

Triada MTB 2021 – Foto: Tibi Hila

Mulțumim, Rareș! Mult succes în acest sezon!

Mulțumesc pentru acest interviu!