
Cei mai mulți tineri cicliști visează la un titlu de Campion Național. Unii chiar visează la un titlu de Campion Mondial. Câțiva chiar își dedică copilăria și adolescența împlinirii acestui vis. Puțini însă sunt cei care își realizează visul. Ce au în comun cei din urmă? Am putea spune, talentul, descoperit la o vârstă fragedă. Este însă doar talentul suficient? Cum se construiesc calitățile excepționale? Cum transformăm potențialul brut într-o medalie de aur?
Acestor întrebări, Cătălin Sprinceană, team manager Dinamo – BikeXpert – Superbet, singura echipă UCI de Mountain bike din România, a răspuns: ” Talentul este important, dar nu și suficient. Este nevoie de foarte multă muncă, planificare de calitate și seriozitate. Sunt mulți sportivi care au talent și nu muncesc sau alții care muncesc mult, dar fie nu au parte de un plan de antrenament adaptat la cerințele momentului, fie se rezumă doar la antrenamente, neglijând alimentația și rigoarea vieții de sportiv de performanță. Atunci când toate aceste elemente sunt echilibrate perfect, apar cele mai bune rezultate, constant, nu ca întâmplări izolate. ”
Atitudinea potrivită ar putea reprezenta un prim pas în construirea unui plan. Discutabili sunt pașii următori. Prevalează talentul înăscut, sesiunilor de antrenament ?

Conform studiilor efectuate de Universitatea Loyola din Chicago, cu toții suntem limitați de ADN-ul propriu. Niciun număr de ore de antrenament sau exerciții specifice nu pot depăși talentul genetic. Acest lucru dictează propriul fenotip sportiv: cât de performant ești în realitate. Antrenamentele sunt esențiale pentru dezvoltarea unui ciclist, dar nu garantează și performanța.
Legat de acest aspect, team managerul Dinamo – BikeXpert – Superbet ne-a precizat: ”Cred ca sunt rideri mai înzestrați decât alții. Mulți cicliști muncesc, sunt disciplinați, au un program minuțios și cu toate acestea, nu reușesc să treacă de o etapă. Unul dintre obiectivele noastre este să lucrăm cu un grup cât mai mare de tineri în speranța în care identificăm acel talent rar pe care să-l ajutăm să ajungă Campion Național, Mondial(i.e. Vlad Dascălu) sau Olimpic.”
În același timp, a avea talent nu este suficient pentru a face performanță. Este imperativă nevoia de antrenament specializat, în caz contrar, talentul se poate risipi, dintr-o multitudine de motive. ”Risipirea de talente este cumva normală în orice sport, oriunde în lume, precizează Cătălin. Avem multe exemple de cicliști care s-au lăsat de ciclism în urma unor planuri greșite de pregătire, din cauza lipsei de susținere, a problemelor financiare, a depresiei sau pur și simplu din lipsă de motivație. ”
L-am întrebat pe Cătălin, cum găsim calea cea mai bună între dezvoltarea talentului unui ciclist și antrenamentul specializat pe ADN-ul acestuia? ”O găsim printr-un mecanism complex, iar sportivul joacă primul rol pentru că trebuie să-și dorească acest lucru. Următorul pas este să fie coordonat de un antrenor care îi înțelege corpul, de un psiholog și de un manager care îi pune la dispoziție resursele necesare pentru pregătire și pentru competiții. Susținerea morală a familiei și educația joacă de asemenea un rol foarte important. ” Ce se întâmplă din momentul în care intervin antrenori, team manageri sau o academie specializată? Am încercat să aflăm de la MTB Academy.

MTB Academy este o școală de ciclism mountain bike, pentru amatori și profesioniști, fondată de către antrenorul și multiplu campionul Răzvan Jugănaru. Obiectivul pe termen lung al MTB Academy este să descopere tinerele talente la concursurile de profil din țară, să le formeze și să le propulseze în prim-planul ciclismului național și al celui internațional. L-am întrebat pe Răzvan cum vede parcursul unui copil talentat. ”La categoriile de copii, eu consider că antrenamentele ar trebui realizate doar la nivel de joc și învățarea din joc, fără presiune și încărcătură fizică. E clar că de la aceste vârste se pot observa înclinația sau talentul dar nu este recomandat să se pună accent pe ele. Cel mai important lucru, la această vârsta, este să se urmărească plăcerea de a practica această activitate.

Până la pubertate nu se discută despre antrenamente dedicate. La copii trebuie urmărite dezvoltarea motricității și atenției prin joc. Ideal pentru un copil este să practice mai multe sporturi pentru o dezvoltare armonioasă. Antrenamentele personalizate aduc un nivel de stres și ele trebuie începute de la nivel de cadeți. Dacă se încep prea devreme, ulterior va interveni saturația, urmată de abandonarea acestui sport.”
Continuând discuția inițiată cu Cătălin, legată de impactul unui antrenor, am vrut să aflăm și punctul de vedere al lui Răzvan: ”Prezența unui antrenor în viața unui copil este foarte important. Un antrenor, de multe ori reglează ce nu reușește un părinte acasă datorită factorului emoțional. Antrenorul bine pregătit setează corect și de la vârste fragede traiectoria copilului în sport și, de ce nu, în viață.”
Implicarea MTB Academy în pregătirea tinerelor speranțe, ajutând la formarea și specializarea lor a luat amploare în ultimii ani. Mărturie stau recentele transferuri făcute de la pepiniera MTB Academy către echipa mare, Dinamo – BikeXpert – Superbet: Raissa Costea, Silvia Posea, Călin Costache și Dragos Aramă.
Am vorbit cu cei 4 rideri care au realizat bunny hop-ul de la MTB Academy la BikeXpert Racing Team.
Raissa Costea, Campion Național XCO cadeți, a dorit să se adreseze actualilor și viitorilor cursanți MTB Academy, precizând că ” toată lumea din echipă are dorința de a ajuta. Munca și dedicarea sunt cele care te lansează în lumea sportului de performanță, iar când le dăm oamenilor care își doresc să ne susțină motive pentru a avea încredere în noi, creăm o colaborare foarte frumoasă, benefică atât pentru noi ca sportivi, cât și pentru sportul nostru.

Ca urmare a eforturilor din ambele părți, apar rezultate care ne ajută să întrevedem obiective la care doar speram.”
De când practici ciclismul? ”Eu m-am alăturat sportului și academiei de mountain bike ceva mai târziu față de colegii mei, dar cred că este aproape imposibil să nu îți dorești din ce în ce mai mult când toți copiii din academie din jurul tău sunt atât de entuziasmați să vină la antrenamente și să se distreze pe bicicletă, chiar dacă uneori te sperie ideea lor de distracție:)”
Ce înseamnă pentru tine cooptarea la Dinamo – BikeXpert – Superbet?

”Pentru mine, cel mai mare avantaj care vine odată cu acest transfer este tocmai sprijinul pe care echipa este dispusă să îl ofere sportivilor care își iau în serios poziția privilegiată în care se află.”
Dragoș Aramă, a împărtășit cu noi următoarele: ”Am început cu adevarat ciclismul prin septembrie 2017. Atunci mi-a povestit Alex Ilie, colegul meu de clasă, și totodată coleg de echipă, cât de fain este la MTB Academy și că ar trebui să vin și eu să văd cum e. Până atunci pedalam doar de plăcere cu tata, pe aleile din Tineretului. De la prima sedință cu Răzvan Juganaru și Aly Avram m-am îndrăgostit de MTB (atât cât se poate numi MTB în București). Comparativ cu alți rideri din generația mea, cred că am muncit mai mult să ajung unde sunt pentru că am luat contact cu ciclismul competitiv la o vârstă destul de înaintată.”

Cât de mult contează pentru tine pasiunea pentru mountain bike? ” În momentul de față cred că ambiția este mai intensă decât pasiunea, deoarece vreau să îmi demonstrez că pot să obțin prima victorie importantă și să îmbrac tricoul de campion național. Pe urmă o voi căuta pe a doua, apoi pe a treia și tot așa până ajung campion mondial :)”
Cum este experiența de concurs pentru tine? ”Cursele sunt cea mai frumoasă parte a acestui sport deoarece în ziua aceea toti concurenții uită de w/kg pe care se axează la antrenamente și dau tot ce pot pentru a termina pe cea mai bună poziție. Prima mea cursă, a fost București MTB Race în 2017, iar la momentul acela mi s-a părut extrem de grea. Cu timpul, cursele au devenit și mai grele dar și mai frumoase. Treptat, interesul meu pentru performanță a crescut și alături de pregătirea tehnică din MTB Academy am început să mă antrenez intens cu ajutorul lui Cristian Stan, iar rezultatele tot mai solide și mai bune nu au întârziat să apară.”

Ce ne poți spune despre Dinamo – BikeXpert – Superbet? ”Transferul la Dinamo Bikexpert Superbet este un vis devenit realitate. Cred că mă voi integra ușor în echipă deoarece Bikexpert este deja ca a doua familie pentru mine. Făcând parte din MTB Academy mi-a fost oferită șansa să particip în câteva cantonamente și să mă antrenez cu unii dintre cei mai buni sportivi din țară, ceea ce m-a ajutat sezonul trecut în pregătirea mea fizică și tehnică.”
Silvia Posea: ” Spre deosebire de mulți dintre cei mici de acum, eu am învățat să merg pe bicicletă destul de târziu, pe la 5 ani, având prima mea cursa la 6 ani, la Geiger. După aceea am început să particip cu tata la cursele de la Riders Club. În 2016 m-am întâlnit la startul concursului La Broaște cu Edi Lupei cu care m-am înțeles foarte bine. Mi-a povestit că a început să facă antrenamente cu Răzvan Jugănaru. Astfel, după 3 ani de ciclism am ajuns la MTB Academy:). Sincer nu cred că aș fi putut ajunge atât de departe fără ajutorul lui Răzvan, el ne-a învățat să dăm drop-uri, să sărim, orice ținea de tehnică, mergeam și repetam până ne ieșea, nu conta dacă uneori mai și cădeam. Pot să spun că am crescut odată cu MTB Academy, deoarece am văzut cum de la 3 copii am ajuns la aproximativ 200.”


Cât de important este antrenamentul pentru tine? ” În februarie 2021 am început să mă antrenez cu Cristi Stan. El mi-a facut un plan de antrenamente personalizate, care m-au ajutat să îmi dezvolt enorm rezistența la efort. Așadar cu ajutorul lui Răzvan, Cristi și Aly Avram am reușit să ajung la Dinamo Bikexpert. Rezultatele mele bune au adus și la prima mea participare la Campionatele Europene desfășurate la Pila, Valle d’Aosta.”
”Drumul către Dinamo Bikexpert a fost destul de greu, dar cand ești motivat și pasionat de ceea ce faci, nu te poți opri până nu reușești:).”
Călin Costache, cel de-al 4-lea rider cu care am discutat după cooptarea de la MTB Academy a precizat: ” Sunt foarte ambițios din fire și sunt extrem de pasionat de ciclism. Când sunt într-o cursă, știu că îmi pot testa anduranța și tehnica, strategia și dibacia alături de adversarii mei, o parte dintre ei, cei mai buni prieteni ai mei. Trecerea la echipa mare pentru mine înseamnă un pas foarte mare personal, urmând să cunosc oameni noi, locuri noi, experiențe de neuitat și un grup foarte mare de prieteni la fel de pasionați de mountain bike ca și mine. ”


Referitor la acești 4 rideri, Cătălin Sprinceană a specificat că ”toți au trecut testul talentului și urmează o perioadă în care noi, Dinamo – BikeXpert – Superbet începem investițiile financiare, și nu numai. Împreună cu Alex Ilie, Victor Aron și Andrei Tabacu, cei 4 formează probabil cel mai puternic nucleu de rideri cadeți și juniori din țară. Drept confirmare stau rezultatele și proaspăta lor cooptare în Echipa Națională de MTB pentru stagiul de pregatire. Mai mult decât atât, Dinamo-BikeXpert-Superbet a mai făcut o cooptare importantă pe scena ciclismului românesc. Tânărul Iulian Zaharie, multiplu campion național la Trial vine în echipă pentru un plus de valoare și pentru a relansa trialul, ramura neglijată a ciclismului.”
În încheiere, am vrut sa aflăm de la un multiplu Campion Național, Răzvan Jugănaru, ce sfaturi ar oferi unui copil talentat care visează să devină Campion Național?

”În primul rând trebuie să găsești calea corectă de comunicare. Copii funcționează pe unde diferite și reacționează la stimuli diferiți. Atât la antrenament cât și în viața de zi cu zi. În primul rând trebuie să mă introduc în viața lui ca un mentor și model, să îi arăt ce e bine și ce nu, să îi câștig încrederea, apoi el mă va urma și asculta îndeaproape.
Relația părinte-copil-antrenor și comunicarea continuă între aceștia sunt foarte importante. Dragostea și pasiunea sunt elementele care închid acest cerc din viata de sportiv a copilului.”
