Absa Cape Epic 2022 începe Duminică, 20 Martie.
Dacă nu ești familiar cu acest concurs, trebuie să știi că formatul Absa Cape Epic presupune participarea cicliştilor în echipe formate din câte doi rideri, care trebuie să ajungă la linia de finish împreună şi care nu au voie să primească niciun fel de ajutor pe parcursul traseului, de natură mecanică sau nutriţională.
Ediția cu numărul 18 va da tonul celei mai cunoscute şi mai dificile competiţii de mountain bike din lume, din Lourensford Wine Estate. Pentru prima dată în istorie, primele 3 zile de cursă vor avea startul din același loc.
Lourensford Wine Estate, Elandskloof și Stellenbosch vor fi locații în care concurenții vor înnopta 2, 3, respectiv 2 nopți. Vorbim despre un traseu de 681km, cu 16 900m diferență de nivel și cu traversarea munților Cape Fold. Prologul de 24km va avea startul în bazinul Helderberg. Prima etapă are startul și finish-ul în Lourensford, riderii acumulând o diferență de nivel de 2 850m în doar 92km. Prima etapă de tranziție îi va purta pe rideri din Somerset West peste munții Hottentots Holland, via singletrack-uri spre Elandskloof.
Etapele 3 și 4 explorează regiunea Greyton cu rute provocatoare și cățărări sfășietoare. Etapa a 5-a de 115km va purta echipele peste 3 pasuri montane importante, din Elandskloof până la Stellenbosch pentru weekendul final din cursă. În Winelands, etapa a 6-a oferă o penultimă zi provocatoare, completată cu o diferență de nivel de 2 700m. Etapa finală de Duminică 27 martie aduce riderii ediției 2022 Absa Cape Epic aproape de terenurile de polo din Val de Vie, după 68km pedalați în etapa a 7-a.
De urmărit la ediția de anul acesta, numele grele la Elite Men (Nino Schurter – Lars Forster, Andreas Seewald– Martin Stošek)
și CM.com Women ( Sofia Gomez Villafane – Haley Batten, Pauline Ferrand-Prévot – Robyn de Groot, Mariske Strauss – Candice Lill, Ariane Lüthi – Amy Wakefield), categoriile NTT Masters, Grand Masters, Mixed, Absa African șiExxaro Jersey.
Transmisiunile Live Broadcast Times (UTC +2) pot fi urmărite pe www.cape-epic.com, Facebook și YouTube.
Românii Tudor Oprea şi Lucian Logigan au reuşit o performanţă notabilă la Absa Cape Epic 2017, unde au reprezentat echipa Scott Geiger Racing Team cu care au reuşit să se claseze între primii 15% dintre echipele clasate la categoria pro.
Dacă în 2017 România a fost reprezentată de Lucian Logigan și Tudor Oprea, la ediția a XV-a Dinamo-BikeXpert Racing Team a participat cu două echipe alcătuite din Cătălin Sprînceană și Hans Comyn și Karina Bonța alături de Răzvan Jugănaru. La jumatatea competitiei Karina Bonta si Razvan Juganaru au realizat un notabil top 10 la categoriamixta.
Anul acesta, cu numarul 444 în concurs, Team Living Bike Faresin va fi prezentă la startul Absa Cape Epic. Echipa este formată din colegii Living Bike Faresin, Iulian Moisa și Ulisse Gheduzzi. Cei doi au început antrenamentele pentru această competiție în cantonamentele din Gran Canaria, încă din luna decembrie a anului trecut. Aflați deja în Cape Town la momentul adresării întrebărilor, în pline pregătiri pentru prologul Absa Cape Epic, Ulisse a răspuns pozitiv la curiozitățile noastre legate de participarea lor.
Cum vă simțiți fizic, sunteți pregătiți pentru această competiție atât de dificilă?
Ne simțim foarte bine fizic. Pregătim acest eveniment de câteva luni bune. Antrenamente, sală, cantonamente, anduranță, alimentație, vizite medicale și o atentie specială pentru bicicletă, componente și accesorii. Să fiipregătit pentru o cursă atât de dificilă care se desfășoară în Africa de Sud când tu locuiești în Romania nu este deloc simplu: se adaugă o problemă care condiționează în totalitate pregatirea. Fiind iarnă, pandemie de COVID, totul se complică. O astfel de cursă a fost pentru noi doi cu atât mai dificil de pregătit.
Ce sentimente trăiți acum?
Trăim sentimente de bucurie, suntem relaxați, ne pregătim de start știind că am făcut tot ce trebuie! Adrenalina a crescut zi de zi înainte de prolog, dar am știut să gestionăm aceste situații, întrucât suntem sportivi seniori! Am căutat aceste sentimente, am căutat aceasta experiență extremă din toate punctele de vedere, nu mai avem 20 ani dar acesta este și motivul pentru care suntem aici. Se poate participa și la +100 ani dacă ai voință! Ne-am dorit săne facem un cadou frumos și am reușit acest lucru. Ce se va întâmpla în cursă, rămâne de văzut!
Ce obiective v-ați setat?
Obiectivele setate sunt simple. Primul obiectiv este deja bifat, participarea ! Al doilea obiectiv, sosirea în Cape Town cu o săptămână înainte de prolog, într-o formă foarte buna: bifat! Al treilea obiectiv, să putem concura fărăaccidentări fizice și mecanice. Apoi să putem da totul în cele 8 etape cu 700km de MTB offroad și 17.000m diferență de nivel!
De ce Absa Cape Epic?
Când am fost la Cape Town acum 7 ani în vacanță am zis că nu mă mai întorc aici fără bike! Este concursul cel mai mediatizat și mai dificil din lume și trebuia bifat! Și de ce nu ca un cadou la 50 ani?
Câteva cuvinte despre relația cu Iulian?
Relația cu Iulian este una specială. Suntem prieteni de familie de mult timp. Am călătorit în lume împreună și am pedalat în multe țări. Am făcut TransAlpi în cuplu, traversând Alpii din Germania până în Italia într-un concurs de 5 zile. Mergem în paralel cu pasiuni, lucrăm în aceleași domenii și ne potrivim bine unul cu celălalt!
Mult succes, Ulisse și Iulian!