Autor: Andreea Dima

Multiplu campion național atât la șosea, cât și la mountain bike în Republica Moldova, câștigător al Tour of Cartier în 2018, locul 2 în Turul Iranului 2019 și multe poziționări remarcabile în clasamentele generale în alte curse continentale din lume. Cam așa am putea rezuma o parte din palmaresul lui Cristian Răileanu, noul sportiv al clubului Steaua București. Originar din Bălți, Republica Moldova, și cu 16 ani de experiență în spate, Cristian Răileanu este unul dintre cei mai prolifici cicliști a țării de peste Prut. Începând cu acest sezon va trece la un nou capitol după ce s-a alăturat clubului roșu-albastru. Suntem siguri că va avea o evoluție frumoasă în următoarele sezoane, așa că l-am contactat să ne spună mai multe despre el și ce așteptări are pentru viitorul apropiat.

  1. Bună, Cristian! Mulțumim că ai acceptat să vorbești cu noi. Cum te găsim în această perioadă?

Bună ziua! În acest moment mă aflu într-un cantonament în Turcia, în Alanya, pentru a mă pregăti pentru Turul Turciei care se desfășoară în câteva zile, de pe 10 până pe 18 aprilie. 

  1. Cum a decurs sezonul pentru tine până acum? 

Începutul sezonului a fost destul de bun. În luna ianuarie am participat la o cursă din Dubai, Tour of Sharjah, unde am obținut locul 9 în clasamentul general. Din păcate, când m-am întors în Turcia, am fost diagnosticat cu COVID-19 și am avut nevoie de recuperare, iar de atunci condiția mea sportivă a fost în scădere. Acum starea mea este satisfăcătoare, dar oricum nu sunt la 100%. 


Cristian Răileanu în cantonamentul din Turcia

  1. Luna aceasta vei participa în Turul Turciei. 8 etape, dintre care una cu final în cățărare și mai bine de 1200 de kilometri de pedalat. Ce îți spun aceste cifre? Ce așteptări ai?

În acest moment, cu starea mea de acum, sper mult să merg în evadări pentru clasamentul general, voi depune efort la maximum pentru a obține un rezultat binemeritat. Voi încerca să lupt pentru tricoul de cel mai bun cățărător, unde la fel echipa noastră interesată de această cursă.

  1. Începând cu acest sezon te-ai transferat la Sakarya BB Pro Team, după trei sezoane petrecute la Sapura Cycling. Ce ne poți spune despre acest pas făcut?

În acest sezon am primit oferta de la o echipă din Turcia, Sakarya BB, pentru a face parte din ea. Am făcut acest transfer de la Team Sapura unde am fost 3 ani. Pot spune că această schimbare a fost reușită față de propunerile pe care le-am mai primit, dar oricum la Team Sapura aveam condiții mai bune, echipa era mai organizată, cursele erau mai multe, dar din păcate pe continentul Asiei, din cauza COVID-19, timp de 2 ani, toate cursele au fost anulate și din acest motiv echipa a avut de suferit, dar oricum sunt mulțumit că nu m-au refuzat.


Cristian Răileanu, alături de echipa Sakarya BB la Grand Prix Gazipașa 2022

  1. De curând ai intrat și în familia ciclismului românesc și te-ai alăturat CSA Steaua București. Cum vezi această schimbare?

Sunt fericit că în acest an am făcut această schimbare. La fel vreau să menționez și să mulțumesc clubului Steaua București că m-a acceptat să fac partea din el. De mult timp am dorit să fac această schimbare, am așteptat până în ultimul moment deoarece era o speranță că vor fi schimbări în Republica Moldova în ciclism: că va fi mai dezvoltat acest domeniu și vor fi investiții pentru tineret. Din păcate în ultimii 2 ani, ciclismul în Republica Moldova a fost și este în scădere. Sunt mulțumit că am decis să fac această schimbare deoarece se observă cum ciclismul în România este mai dezvoltat, sunt investiții pentru tineret, se organizează curse, cantonamente și pentru viitorul meu este un avantaj deoarece acum am forță și motivație. Voi aduce rezultate bune pentru România! 

  1. Cred că este important să te cunoaștem mai bine. Ai fost de 3 ori campion național în Moldova, atât la proba de fond șosea, cât și la cea de contratimp și ai participat în numeroase curse continentale cunoscute în întreaga lume. Dar pe lângă acestea, ce ne mai poți spune despre tine? 

Am fost multiplu campion al Republicii Moldova, la proba de fond și contratimp. La fel și la mountain bike am fost multiplu campion național. Ciclismul îl practic de la 14 ani, acum am 29, deci în acest domeniu sunt de 16 ani. Am avut numeroase curse în întreaga lume și am obținut multe rezultate. În anul 2019 am fost în topul 100 al celor mai buni cicliști din lume, eram la un pas de a obține un loc la Olimpiada din Tokyo, dar din păcate nu mi-au ajuns doar 10 puncte UCI pentru a lua startul la Tokyo. Cel mai reușit sezon a fost în anul 2019 când am concurat pentru Team Sapura – am avut 80 de zile de curse și în jur de 500 puncte UCI. A fost cel mai reușit an.

  1. Ce obiective ai vrea să atingi în acest sezon?

În acest sezon aș dori să mă afirm în Turul Turciei, va fi dificil, dar voi depune tot efortul. Totodată, mă voi strădui să fiu în condiții bune pentru Turul Sibiului, Turul României, unde voi concura. Aș fi bucuros să obțin victorii în acest sezon pentru a fi motivat în continuare, și de a aduce puncte pentru Naționala României, pentru a avea locuri binemeritate la Campionate Mondiale și pentru alte curse.

  1. Un mic mesaj pentru persoanele care te urmăresc și pentru fanii ciclismului? 

Orice este posibil, doar trebuie să crezi și să lupți pentru asta – acesta este sloganul ce dictează în ciclism. Aveți încredere în propriile forțe! 

Noi îi urăm mult noroc lui Cristian în Turul Turciei și în noul sezon!