Campionatul European de Mountain Bike din 2024 – ȋnceputul unei frumoase prietenii cu Uniunea Europeană de Ciclism UEC

 

Autor: Simona Brînză

                România ar putea găzdui, la inițiativa UEC, Campionatul European de Mountain Bike, în 2024, competiția urmând a face parte din etapele de calificare pentru participarea la Olimpiadă.

                Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe președintele Uniunii Europene de Ciclism, Enrico Della Casa.

                “Guvernul României va sprijini această inițiativă, prin Ministerul Sportului. Organizarea în țara noastră a acestei competiții europene va încuraja tinerii să practice acest sport și va putea oferi oportunități de promovare a României la nivel european și internațional”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

                Am dorit să aflăm punctele de vedere ale lui Enrico Della Casa, preşedintele Uniunii Europene de Ciclism, Alex Ciocan, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi Cristiano Valoppi, antrenorul federal al Federaţiei Române de Ciclism.

                Pe site-ul Uniunii Europene de Ciclism, la secţiunea UEC Calendar – UEC Mountain Bike XCO European Championships-2024,  ȋn acest moment, trimiterea candidaturilor este deschisă, conform ultimului status oficial furnizat de UEC. Când se va finaliza procesul de selecţie a ţării/ locaţiei care va organiza Campionatul European de Mountain Bike în 2024?

                Enrico Della Casa: Da, suntem ȋn plin proces the selecţie a aplicanţilor, proces care estimez să dureze două săptămâni. Sunt multe lucruri importante de analizat, de la locaţie, la logistică, la aspectele tehnice de care trebuie să ţinem cont, proximitatea faţă de aeroport, facilităţile de cazare oferite, etc. În acest moment, luăm pas cu pas procesul, am mers cu Alex să văd personal locaţia, mi-a plăcut ce am găsit aici, avem de construit ȋmpreună un circuit de Campionat European de Mountain Bike, dar există un potenţial foarte mare la Cheile Grădiştei. Suntem pe drumul bun.

                Sunt bucuros că am avut ocazia să vizitez România, sunt pentru prima dată ȋn această ţară atât de primitoare. Sunt aici la invitaţia lui Eduard Novak, ministrul Sportului, căruia ȋi mulţumesc pentru această iniţiativă şi pentru toată susţinerea oferită. În zece zile ar trebui să ȋnaintez către aprobare raportul meu de recomandare. Sunt pozitiv ȋn privinţa locaţiei sugerate, putem construi, iniţial un circuit de Campionat European de Mountain Bike UEC, care ulteriorar putea să fie folosit şi pentru Campionatele Europene de Tineret din 2025-2026.

                Conform Eurovision Services, drepturile de televizare ale Campionatului European de Mountain Bike indică o acoperire foarte mare, ȋn Europa. Ce ne puteţi spune despre această expunere mediatică?

                Enrico Della Casa: În perioada 2022-2029, Eurovision Services este furnizorul dedicat al evenimentelor marca UEC, având cel puţin 18 ţări din Europa care vor prelua mediatizarea evenimentelor Uniunii Cicliste Europene prin staţiile proprii, de exemplu Eurosport, France Télévisions, Sky, ESPN. Anticipăm cu entuziasm spectacolul oferit de viitorii Campioni Europeni UEC Mountain Bike XCO şi acest lucru se va vedea inclusiv prin planul de mediatizare.

                Alex Ciocan, cum ţi se pare totul până acum?

                Alex Ciocan: O „nebunie” superbă! Locaţia ȋn primul rand este excepţională, are toate calităţile posibile. În primul rand, cei care au locaţia Cheile Grădiştei sunt niste oameni de nota zece, nişte oameni din sport, care cu siguranţă se vor lupta şi vor munci la fel de mult ca noi, Federaţia Română de Ciclism, ca acest eveniment să iasă perfect.

                În al doilea rând, ȋl avem pe Vlad Dascalu, locul doi mondial ȋn acest moment şi, de ce nu, locul unu mondial ȋn viitor, care ar putea bifa ȋncă o realizare măreaţă şi anume să obţină titlul de Campion European, acasă, aici, ȋn România. Nu exista ceva mai frumos, decat un titlu de Campion European obţinut la tine ȋn ţara natală.

                Recunosc că dacă toate planetele se vor alinia, multe procente din realizare i se vor datora domnului Ministru al Sportului, Eduard Novak. Să nu uitam că există o taxă către UEC şi probabil că ministerul va suporta ȋmpreună cu Federaţia Română de Ciclism această taxă şi costurile de organizare, altfel federaţia nu are cum să se descurce de una singură.

                Cristiano, care este punctul tău de vedere legat de această oportunitate?

                Cristiano Valoppi: Mă voi axa ȋn mod special pe aspectele tehnice aici, ţinând cont de faptul ca ar trebui să fim mândri de faptul că ȋn acest moment suntem ȋn plin proces de calificare la Campionatul European de Mountain Bike, din 2024. Aceasta este o oportunitate foarte mare pentru Vlad Dascălu şi pentru toţi riderii din România, să concureze pe teren românesc.

                Pe termen mediu şi lung, acesta este un obiectiv important pentru Federaţia Română de Ciclism, să aibă o locaţie fixă, o bază pentru cantonamente, pentru pregătirile loturilor naţionale de ciclism ȋn condiţii optime. Beneficiile unui circuit internaţional implică şi luarea ȋn calcul ulterior a evenimentelor anuale internaţionale de Mountain Bike, organizate ȋn aceeaşi locaţie.

                Alex Ciocan: În completarea lui Cristiano, Europenele din 2024 se vor ţine ȋn luna mai, pentru ca punctajul acordat acolo să fie ultima treaptă de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris. De aceea, acest eveniment este foarte important atât pentru Vlad cât şi pentru ceilalţi rideri români.

                Acest proiect nu se opreşte aici. Dacă lucrurile se leagă, vom fi interesaţi ȋn 2025 şi 2026 de organizarea Campionatelor Europene de Copii, UEC MTB Youth (XCO-XCR-XCE) – U15 & U17 European Championships, care anul acesta se ţin ȋn Capriasca, Elveţia. Dar trebuie să o luăm pas cu pas, pedală cu pedală, asa cum a zis şi Enrico.