Autor: Andreea Dima
Perioada 6-11 septembrie 2022 a fost dedicată celei de-a 55-a ediții a Turului României, pe un traseu de aproximativ 850 km de la Satu Mare la București, prin Bistrița, Târgu Mureș, Făgăraș și Curtea de Argeș. Ca în fiecare an, traseul Micii Bucle a fost construit pentru a evidenția importante zone turistice din România. Anul acesta, plutonul a pedalat prin zone emblematice precum Țara Lăpușului în Maramureș, Colinele Transilvaniei, Țara Bârsei în județul Brașov și cel mai spectaculos drum din țară – Transfăgărășan. La startul competiției s-au aflat 21 din echipe, cu aproximativ 125 de cicliști din peste 15 țări.
În pluton s-a aflat și un număr considerabil de români: Emil Dima, Cătălin Buta, Jozsef-Attila Malnasi (Giotti Victoria-Savini Due), Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocattoli), Denis Piciu, Ioan Dobrin, Gerhard Moldansky, Iustin Văidian, Adi Marcu și Ștefan Drăgoiu (Mentorise Elite Team CFX), dar și alți șase români care au format Echipa Națională. Formația a fost reprezentată în tur de:
- Băbăiță Dan-Mihai (UVT Devron West Cycling Team)
- Crista Daniel (CSA Steaua București)
- Luncan Șerban (DRONE HOPPER GSPORT GRUPO TORMO)
- Pleșea Valentin (CSA Steaua București)
- Răducu Luigi-Ionuț (CS Petrolul Ploiesti)
- Răileanu Cristian (CSA Steaua București)
Startul competiției a fost găzduit de Satu Mare, unde au avut loc prezentarea echipelor, prologul și startul primei etape. Ziua de marți a fost dedicată prologului, cu o lungime de 2,1 km și care a străbătut cele mai importante străzi ale municipiului Satu Mare. Cu doar o secundă diferență, Thomas Sexton (Bolton Equities) s-a clasat pe primul loc, îmbrăcând și tricoul galben. Cel mai bine poziționat român a fost Eduard Grosu (locul 3), care a concurat pentru echipa sa, și Daniel Crista (Naționala României), pe locul 5.
A doua zi, plutonul a pedalat 205 km spre Bistrița, având pe traseu 3 cățărări repertoriate și 2 sprinturi. La finalul zilei, sprintul a fost câștigat de Lucas Carstensen (Bike Aid), iar cel mai bine poziționat român din națională a fost Cristian Răileanu (locul 6). Tot în aceeași zi, au început să se contureze mai bine și clasamentele tricourilor distinctive. Următoarele etape au avut un număr mai mic de kilometri, dar au fost la fel de solicitante atât pentru rutierii români, cât și pentru restul plutonului. În cea de-a doua etapă s-a impus Daniel Babor (Elkov Kasper), în a treia rundă a câștigat Eduard Grosu (care a devenit și lider în clasamentul general pentru o zi), iar în a patra etapă Jakub Otruba a ocupat primul loc.
În ultima zi, în circuitul de 5 km din București, Daniel Crista s-a aflat în evadare, alături de Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke) și a reușit să rămână în fruntea cursei până aproape de final. Chiar dacă a fost scurtat cu 2 kilometri, traseul a oferit o emoție aparte și a adunat pe marginea străzilor iubitorii de ciclism. La final, Daniel Babor și-a adjudecat a doua victorie de etapă din acest tur, iar cel mai bine clasat român a fost Eduard Grosu (locul 8), în sprintul de pe Kiseleff.
După cele 6 zile de cursă, tricourile distinctive au fost îmbrăcate de:
- Galben (lider clasament general): Thomas Steward (Bolton Equities)
- Roșu (cele mai multe puncte câștigate): Eduard Grosu (Drone Hopper-Androni Giocattoli)
- Verde (cel mai bun cățărător): Cormac McGeough (Wildlife Generation)
- Alb (cel mai bun U23): Mika Heming (ATT Investments)
- Albastru (cel mai bun român): Cristian Răileanu (Echipa Națională a României)
- Gri (cea mai bună echipă): Bolton Equities Black Spoke
Cea mai frumoasă prestație a fost, fără îndoială, cea a lui Cristian Răileanu. Orice este posibil, doar trebuie să crezi și să lupți pentru asta. Cu aceste cuvinte încheia el interviul din prima jumătate a anului oferit Federației, după ce s-a transferat la CSA Steaua București. În penultima etapă, și cea mai lungă (209 km), Cristian a făcut spectacol pe Transfăgărășan și a încheiat pe locul 3 la Curtea de Argeș, după ce o pană în ultimii 2 km i-a încurcat planurile. Podiumul de sâmbătă i-a adus tricoul de cel mai bun român și și-a consolidat poziția în ierarhia generală, urcând pe locul secund, clasament ce nu s-a mai schimbat până la final.
După o săptămână plină în care ne-a dovedit că este într-o formă bună și de urmărit în următoarele competiții, Cristian Răileanu și-a găsit puțin timp liber să ne spună câteva cuvinte: „Turul României 2022 a fost pentru mine un obiectiv care a fost stabilit de la începutul anului – să ajung acolo și să arăt un rezultat bun. Încet, încet după câteva competiții la care am participat cu CSA Steaua București și Naționala României, am reușit să ajung într-o formă extraordinară. Toate etapele le-am analizat din timp și mi se potriveau bine. Singura probă la care mai am de lucrat este contratimpul, la prolog am fost pe locul 96.”
Întrebat dacă mai are în plan și alte competiții pentru restul anului, Cristi ne-a dezvăluit că sezonul lui nu se încheie aici: „Acum la sfârșitul sezonului mai am câteva curse cu CSA Steaua și totodată trebuie să încerc să bat la ușa unei echipe pentru anul 2023. Vreau să-i mulțumesc în primul rând antrenorului meu Georgios Georgiadis pentru suport și susținere, deoarece el credea de la bun început că eu pot face o figură bună în Turul României din acest an.”
Felicităm toți românii participanți la tur și le urăm mult succes în viitoarele curse.