Autor: Andreea Dima

Întotdeauna este loc de fapte bune. Indiferent de condiția fizică în care ne aflăm, timpul liber pe care îl avem sau materialele care ne sunt puse la dispoziție, cu mici eforturi putem împărți puțin din puținul nostru. Pentru această definiție îi avem drept exemple foarte bune pe Bogdan Coman și Florin Vianor Moisa, cicliști profesioniști ai echipelor Mentorise Elite Team CFX și, respectiv, Team Novak. Amândoi sunt cunoscuți în lumea ciclismului din România datorită faptele lor de caritate și a poveștilor care ne inspiră să devenim mai buni cu noi înșine și cu cei din jur.

Bogdan a fost protagonistul mai multor astfel de evenimente în trecut: Bike4Life, 100k Walk și 3 Summits, prin care a strâns banii pentru copii care suferă de autism. Colegul său din această provocare, Florin, deschide mereu strângeri de fonduri ca urmare a numeroșilor kilometrii pe care îi pedalează zilnic și este un luptător la rândul său. Evoluează frumos de la un sezon la altul, s-a apucat de pedalat pentru a scăpa de obezitate și acum este ciclist profesionist și câștigător al Cupei Naționale de Șosea Amatori, în 2021.

Și când doi oameni cu inimi mari fac echipă, nu pot ieși decât lucruri minunate. În urmă cu puțin timp, cei doi cicliști profesioniști au dat drumul unei noi provocări – „Transcarpathians – trecem munții de dragul lor”. 23 septembrie 2022, Transfăgărășan și Transalpina, 650 de kilometri și aproape 10.000 de metri diferență de nivel. Cam așa am putea rezuma ce îi așteaptă pe cei doi sportivi care vor trece printre cei mai frumoși munți din țară, pe bicicletă, pentru a strânge bani care vor fi destinați Fundației Rafael, comunitate ce încearcă să ușureze viața persoanelor cu dizabilități și sprijină alte cauze nobile.

Sunt multe de spus despre această poveste ce începe să aibă un parcurs frumos, însă suntem curioși să aflăm și cum se împacă ei cu acest eveniment.

Bună, Bogdan și Florin! Ne bucurăm că vreți să vorbiți cu noi și vă felicităm pentru inițiativa pe care ați creat-o. Cum vă găsim în această perioadă?

Bogdan Coman: „Salutare. La fel de bucuros și eu să ne regăsim în acest context. Ce pot să zic? Sunt cu motoarele turate la maximum. De altfel, așa sunt tot anul. Alergând între familie, serviciu și sport nu îmi permit să las garda jos. Şi de aş vrea, nu pot. Caut să mă bucur de fiecare moment al vieții. Nu îmi iese mereu, dar tind către aceasta.”

Pe de altă parte, Florin Moisa își petrece altfel timpul: „Florin e un pic obosit 😊 am avut niște competiții la Cluj, plus pe la Hațeg, am fost destul de solicitat, dar în continuare simt aceeași pasiune pentru cele pe care le facem” a răspuns el.

Unde a apărut scânteia pentru „Transcarpathians”? Cum s-au pus bazele acestui proiect?

„Scânteia a apărut de la Bogdan, a fost ceva de genu «Hai să facem ceva diferit, să fie și un scop caritabil la mijloc»”, a început Florin să ne spună.

Bogdan vine aici însă cu un alt răspuns: „Florin spune că eu am dat scânteia, dar adevărul este că de la el a venit de fapt. Eu aveam ceva în cap, dar nu eram hotărât. Sincer, eram concentrat pe Turul României, speram să particip. Doar că, lucrurile au urmat un alt curs și sunt bucuros că este așa. Într-o zi, Florin a zis că ar trebui să întoarcem și noi comunităţii așa că focul s-a aprins și Transcarpathians a luat ființă. Pe cei de la Rafael îi ştiu de câţiva ani buni, le cunosc pasiunea şi dedicarea faţă de cauza pe care o au, aşa că a-i alege pe ei ca beneficiari a venit natural. Eu am o vorbă: Este mai ferice a da. Și mai am una (râde): Dăruind vei dobândi. Practic, asta este fundația proiectului.

Aveți un plan de antrenament diferit pentru această provocare?

Bogdan Coman: „Nu fac nimic special pentru provocarea aceasta. Tot ce mi-am propus a fost să fac o tură de minim 200 de km, iar în ziua cu etapa regină din Turul României (pe 10 septemrbie), am pedalat 300 de km. În rest, planul meu de antrenament se învârte în jurul timpului disponibil pentru bicicletã și, cum e greu să găsesc 2 ore libere, antrenamentul meu nu prea depășește 60 de km. Singurul plan valabil este – BUCURĂ-TE!”

Florin Moisa: „Nici eu nu am nimic special pentru aceasta provocare, îmi fac antrenamentele ca până acum. Am anduranța necesară sper pentru a duce la capăt acest challenge. 

Florin Vianor Moisa, în timpul antrenamentelor – Foto: Facebook Florin Vianor

Ce presupune acest eveniment?

Bogdan: „Mai presus de orice, presupune echipa. Fără o echipă puternică nu prea poți realiza multe. Practic, eu și Florin vom pedala 675 km și vom aduna aproximativ 10 000 m diferență de nivel. Nu o vom face singuri. Sunt și mulți oameni în spatele cortinei care și-au dat mâna să ajute.

Petrica Hasiegan este responsabil de imortalizarea momentului, alături de Andrei Burcea, care este videograf; Claudiu Staier, managerul fundației, o să ne păzească spatele. El va conduce mașina de asistență. Pe lângă aceștia, sunt și mulți alți sponsori puternici. Deci ce să zic, le sunt mai mult decât recunoscător.

De ce pedalăm atât de mulți km? Cred că doar așa reușim, și asta doar într-o fărâmă de măsură, să ne punem în pielea celor care au nevoie de noi. Lor le este greu şi totuși, își trăiesc viața cu demnitate. Oamenii trebuie să știe că, în viaţă, atitudinea face diferența.

Evenimentul își propune să promoveze cauza fundației și să atragă fonduri către aceasta.”

Pentru ultima idee, Florin a mai avut câte ceva de adăugat: „Presupune un challenge extrem de important pentru noi și pentru Fundația Rafael Codlea. Reprezintă și îndeplinirea unor kilometri, niște sute de metri urcați, niște ore nedormite, o să fie ceva fain, mai ales că suntem doi, o să ne susținem unu pe altul.”

Bogdan Coman în timpul unei competiții – Foto: Facebook Bogdan Coman

„Sunt 3 modalități prin care oamenii se pot implica. Le pot urma pe toate sau una, ori două sau cum simte fiecare:

  1. Pot promova evenimentul pe toate canalele media disponibile. 
  2. Pot deveni fundraiseri ca noi (cine dorește ne poate contacta și îl vom ajuta să își creeze cont pe platforma Galantom), pedalând alături de noi sau oriunde doresc ei. Nu e musai să pedalezi. Pot alerga, înota etc. Ideea este că lumea să afle despre misiunea Fundaţiei şi să o susțină.
  3. Pot dona direct în conturile noastre de Galantom. ” a mai adăugat Bogdan.

 

Amândoi participați la competiții importante din țară. Cum reușiți să împăcați viața de sportiv cu proiectele pe care le promovați și, nu în ultimul rând, cu familia și prietenii?

Bogdan Coman: „Mi-ar plăcea sa răspundă soția mea aici. (râde) Ce să zic? Nu este ușor. Am o familie, două fetițe și un job full time. Dar, cumva, aceasta este identitatea mea și mi-o asum. Soția mea este mai mult decât înțelegătoare. Fără ea de partea mea toate acestea nu ar fi fost posibile.

Una peste alta, trebuie să fi mai mult decât disciplinat, să folosești cu folos fiecare secundă. Familia cere atenție, jobul cere implicare, cariera de sportiv cere dăruire. Mulțumesc cerului: am o familie care mă iubește și mă susține; am un şef mai mult decât înțelegător; iar cariera sportiva… ei bine… să zicem că îmi ies mult mai bine proiectele caritabile, decât cursele oficiale și, sincer, asta mă bucura.

Mă străduiesc să fac lucrurile bine. Nu îmi iese mereu, dar încerc.

Florin: Greu, e un adevărat challenge în sine, pentru că nu de fiecare data sunt înțeles de familie și de prieteni, se bucura de reușitele mele, dar nu le înțeleg poate. 

La final, întrebați ce au în program după Transcarpathians, Bogdan a spus cu toată inima că își va îndrepta atenția spre familie, în timp ce Florin are planuri mari, după puțină odihnă: „Un pic de hodină cum se zice la Cluj, după care urmează campionatele Naționale de Pistă, unde o sa fie ceva nou pentru mine!”

 

Pagina de Galaton a lui Florin – click aici.

Pagina de Galaton a lui Bogdan Coman – click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *