Pe 29 noiembrie 2022, Agenția Națională Anti-doping a organizat Conferința anuală dedicată practicanților din sănătate care lucrează direct cu sportivii, îi tratează și îi pregătesc pentru viitoare evenimente sportive. În ziua de astăzi, rolul medicilor, a asistenților medicali sau al altor persoane cu pregătire în domeniul medical este unul esențial în lumea sportului deoarece ecosistemul anti-doping este permanent marcat de schimbări majore și permanente. Federația Română de Ciclism a fost reprezentată la această întâlnire de domnul doctor Sorin Matican.
Extrem de importantă este cunoașterea legii (nr. 310 din 23 decembrie 2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport) – necunoașterea legii nu exonerează!
În ședința din 29 noiembrie, au fost discutate câteva aspecte importante dedicate în special organizatorilor de evenimente:
-
- aceștia trebuie să aibă un spațiu amenajat pentru personalul ANAD care dorește să efectueze teste la competiția lor;
- organizatorii trebuie să acorde atenție produselor oferite în kitul de participare. Produsele să nu aibă în componența lor substanțe interzise de WADA.
Câteva paragrafe extrase din legislație, importante pentru sportivi și organizatori de evenimente:
Art. 1
…
Prezenta lege se aplică:
- a) sportivilor;
- b) personalului asistent al sportivilor;
- c) practicanților sportului recreativ; (!)
…
- j) organizatorilor de competiții sportive; (!!)
CONSTITUIE ÎNCĂLCĂRI ALE REGLEMENTĂRILOR ANTI-DOPING următoarele fapte:
- a) prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților acesteia ori a markerilor ei în proba provenită de la un sportiv.
ESTE DE DATORIA SPORTIVILOR SĂ SE ASIGURE CĂ NICIO SUBSTANȚĂ INTERZISĂ NU PĂTRUNDE ÎN ORGANISMUL LOR. Sportivii sunt răspunzători pentru prezența oricărei substanțe interzise sau a metaboliților ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor. În consecință, nu este necesar să se probeze intenția, vinovăția, neglijența sau folosirea cu bună știință de către sportiv pentru a stabili o încălcare anti-doping;
- b) utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă.
ESTE DE DATORIA SPORTIVILOR SĂ SE ASIGURE CĂ NICI O SUBSTANȚĂ INTERZISĂ NU PĂTRUNDE ÎN CORPUL LOR ȘI CĂ NU SE UTILIZEAZĂ NICIO METODĂ INTERZISĂ. Prin urmare, nu este necesar să se probeze intenția, vinovăția, neglijența sau utilizarea cu bună știință de către un sportiv pentru a se stabili o încălcare a reglementărilor anti-doping privind utilizarea unei substanțe interzise sau a unei metode interzise;
…
- f) posesia de substanțe sau metode interzise de către un sportiv sau o altă persoană din personalul asistent al sportivului.
…
Art. 126
Programul educativ al ANAD trebuie să includă următoarele componente de conștientizare, informare, bazate pe valori și componente educative care să fie disponibile pe site-ul acesteia, după cum urmează:
- a) principii și valori asociate cu sportul curat;
…
- g) riscul utilizării suplimentelor alimentare;
ATENTIE la contaminarea suplimentelor alimentare – folosirea doar a suplimentelor alimentare aprobate WADA
- h) utilizarea de medicamente și SUT (Scutire de Uz Terapeutic)
ATENȚIE pentru a beneficia de SUT, chiar și retroactiv, consultarea medicului iar in competiții obligatoriu cabinetul (policlinica) medical al competiției!
În caz de urgență, dacă sportivul se adresează direct unui serviciu medical de urgență, în urma unui tratament poate fi pasibil de suspendare – este exonerat, dacă ajunge să urmeze același tratament, poate chiar al aceluiași serviciu medical, dacă are în prealabil trimiterea cabinetului medical al competiției)
ATENȚIE la alimentele ingerate (ex. carne de vita/pui infestate – ex. cu hormoni de creștere, etc.)!
Recomandare – folosirea locurilor de servirea mesei indicate de organizatori/ Verificarea provenienței alimentelor
Legislația completă poate fi consultată la următorul link – click aici.
#sportcurat