151 de Federații Naționale de Ciclism – număr record de participare la ediția cu numărul 192 a Congresului UCI în Glasgow, Scoția!  

O zi istorică pentru deschiderea celui mai mare eveniment de ciclism din toate timpurile, Campionatul Mondial UCI de Ciclism inaugural în care toate disciplinele sportului concurează pentru prima dată într-un singur campionat mondial.

Cu această ocazie, în cadrul ceremoniei organizate de Congres s-au dezvăluit numele celor 14 orașe care vor fi gazdele Campionatelor Mondiale în perioada 2024-2030, evenimente de marcă care se vor desfășura în 8 țări diferite și pe 4 continente, sub egida UCI:

Cătălin Sprinceană, președintele Federației Române de Ciclism a declarat despre participarea la Congresul UCI de pe 3 august 2023: “La Glasgow se scriu în aceste zile mai multe file de istorie pentru ciclism.  

 Asistăm la primul Campionat Mondial organizat pentru 13 discipline, un fel de Jocuri Olimpice ale ciclismului, poveste care se va mai repeta peste 4 ani, în Franța.

 

Sala de conferințe a congresului Uniunii Cicliste Internaționale a găzduit 151 de federații naționale, un record absolut de prezență în istoria uniunii.  Aici s-au anunțat nu mai puțin de 14 date și locații de Campionate Mondiale ce se vor organiza până în 2030, printre care și primele pe șosea din Africa, în 2025 în Rwanda, ca parte dintr-un proces mai amplu de echilibrare a balanței ciclismului mondial. Și încă ceva interesant, la anul se vor organiza în Franța primele Campionate Mondiale de ciclism pe zăpadă. 

Printre multele rapoarte prezentate, mi-a atras atenția cel al Katerinei Nash despre ciclismul feminin, în care UCI a început să investească mult, un exemplu fiind primele campionate mondiale de Indoor Cycling pentru femei, de aici la Glasgow. 

Mi se pare fascinantă structura și organizarea UCI, de la board, la comisii, la departamente și până la personalul auxiliar. O entitate eficientă care produce multă valoare, dar și bani pe care îi investește în programe de solidaritate și centre continentale de pregătire sau pe care îi economisește pentru perioade mai grele. Un exemplu pe care suntem datori să-l împrumutăm și adaptăm și pentru Federatia Romana de Ciclism.” 

Noi decizii care vizează evoluția ciclismul feminin profesionist au reprezentat subiecte importante pe agenda participanților.

Universalitatea ciclismului a fost demonstrată o data în plus prin adăugarea Federației Naționale Samoa Americană ca membru UCI, al 203-lea membru al Uniunii Cicliste Internaționale.

Toți iubitorii ciclismului cunosc faptul că în perioada 3-13 august 2023, Scoția găzduiește cel mai mare eveniment de ciclism din toate timpurile, când toate disciplinele sportului concurează pentru prima dată într-un singur campionat mondial.

Președintele UCI, David Lappartient și-a atins obiectivul de a prezenta toate disciplinele sportului într-un singur festival de ciclism. Titlurile mondiale vor fi disputate în 13 discipline pe parcursul a 11 zile de concurs, inclusiv șosea, pistă, mountain bike și BMX.

România este reprezentată la UCI Cycling World Championships 2023 de 9 sportivi:

Programul reprezentanților României:

Miercuri, 2 august 2023 – TRACK & PARA-CYCLING TRACK

Joi, 3 august 2023 – TRACK & PARA-CYCLING TRACK

Vineri, 4 august 2023 – TRACK & PARA-CYCLING TRACK

Sâmbătă, 5 august 2023 – ROAD

Duminică, 6 august 2023

Miercuri, 9 august 2023

Joi, 10 august 2023 – MOUNTAIN BIKE CROSS-COUNTRY

Vineri, 11 august 2023

Sâmbătă, 12 august 2023

UCI indică că în cadrul campionatelor sunt așteptați un milion de spectatori cu o audiență mondială de televiziune estimată la peste un miliard. „Acesta va fi pur și simplu cel mai mare eveniment de ciclism vreodată și suntem mândri că locurile din Glasgow și din toată Scoția vor fi folosite pentru a crea istoria ciclismului”, a declarat Paul Bush, președintele Campionatului Mondial de ciclism UCI 2023.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *