Fiind în permanență alături de cicliștii și ciclistele de performanță din România, pe 29 ianuarie 2025, Federația Română de Ciclism a organizat un prim webinar dedicat comunității cicliste, un eveniment deschis pentru cicliști, părinți, antrenori, staff și, în general, pentru oricine este interesat de sănătatea în sport.
Temele abordate au fost: importanța avizului medico-sportiv pentru cicliști, substanțele interzise în sport – informații și prevenție. Invitat special a fost dr. Mihaela Dobranici, medic primar medicină sportivă și reprezentant al Comisiei Medicale FRC.
Cu o participare generoasă online de peste 100 de persoane, la finalul evenimentului s-au desprins câteva concluzii foarte importante, în special pentru cei care doresc performanță în sport.
Avizul medico-sportiv este obligatoriu pentru toți sportivii licențiați!
Este un document medico-legal eliberat de catre medicul de MEDICINA SPORTIVA in urma unei evaluari complexe, standardizate efectuate in unitatile de profil.
Valabilitatea acestuia este de 6 luni de zile indiferent de ramura sportiva practicata sau nivelul competitional cu exceptia cazului in care sportivul sufera de diferite patologii care trebuiesc evaluate periodic sau investigate in amanuntime, situatie in care valabilitatea avizului poate sa fie mai scurta.
Examinarile care se efectueaza in timpul consultatiei periodice de medicina sportiva includ anamneza, EKG in 12 derivatii, spirometrie, examen clinic general, analize de sange si test de efort. Informatiile obtinute in urma examinarii pot fi folosite pentru a imbunatati nivelul de antrenament si a creste performantele sportive si nu in ultimul rand pentru a ne asigura ca starea de sanatate permite practicarea unui sport.
Sportivii au un regim special in ceea ce inseamna consumul de medicamente! Acestia nu au voie sa foloseasca substante interzise
Lista cu substantele interzise sportivilor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an .
Sportivii sunt obligati sa se supuna controlului doping oricand le este cerut acest lucru si sunt direct raspunzatori de substantele gasite in corpul lor. Acestia trebuie sa anunte medicii si cadrele medicale faptul ca sunt sportivi si nu pot utiliza substante si/sau metode interzise.
Cine poate fi supus controlului doping?
Orice persoana care participa la activitati sportive de nivel international, national si nu numai. Atunci cand un sportiv trebuie sa urmeze un tratament cu o substanta care se regaseste pe lista substantelor interzise are nevoie de o SUT ( scutire de uz terapeutic)
Sportivii de nivel national vor contacta Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD) pentru a obtine formularul de solicitare a unei SUT in timp ce sportivii de nivel international vor contacta federatia internationala sau organizatorul evenimentului in cazul competitiilor majore.
In situatia in care sportivii trebuie sa urmeze un tratament medicamentos si nu au acces la servicii medicale, pot consulta minighidul cu produse farmaceutice permise in sport pana in momentul in care beneficiaza de consult de specialitate.
Sport curat inseamna sa concurezi cu corectitudine, integritate si respect pentru toti participantii. Organizatiile anti-doping joaca un rol important in respectarea reglementarilor.
Codul Mondial Anti-Doping stabileste reglementarile anti-doping care se aplica tuturor sportivilor din lume .