Federația Română de Ciclism este partener în cadrul Proiectului europeanWHEEL 101184580 [Wellness, Health, Environment, Empowerment, Learning], Call: ERASMUS-SPORT-2024-SSCP, primul proiect european al federației. Proiectul este coordonat de Clubul Sportiv Universitar ASE București, având ca parteneri principali Federația Română de Ciclism, CIP FP Lumbier IIP (Spania) și ISFF (Turcia), alături de partenerii asociați: Agenția Națională pentru Sport, Asociația „Totul pentru Tine”, Decathlon și Școala Gimnazială nr. 190.

Obiectivele proiectului sunt în concordanță cu accentul pus de programul Erasmus+ Sport pentru promovarea activității fizice ce îmbunătățește sănătatea, incluziunea socială și sustenabilitatea mediului prin sport, prin integrarea reciclării bicicletelor, implicarea comunității și a inițiativelor educaționale. Această abordare se aliniază cu obiectivele generale ale programului Erasmus+ Sport și cu politicile UE în domeniul sportului, sănătății și sustenabilității.

Obiectivele proiectului:

Reciclarea, recondiționarea și reutilizarea a 150 de biciclete pentru a reduce impactul deșeurilor asupra mediului.
Sprijinirea copiilor și tinerilor, cu vârste cuprinse între 6-15 ani, din medii defavorizate, facilitând accesul acestora la educație și activitate fizică.
 Promovarea ciclismului ca mijloc de transport sustenabil și încurajarea unui stil de viață activ.
 Implicarea comunității, prin colaborarea cu școli, ONG-uri și autorități locale pentru promovarea incluziunii sociale.

 Prin această inițiativă,se intenționează reciclarea și recondiționarea a 150 de biciclete, ce sunt colectate și reparate în atelierele Decathlon, apoi sunt oferite gratuit copiilor care au o situație materială mai puțin favorabilă și nu își permit achiziționarea uneia. WHEEL contribuie astfel la reducerea deșeurilor, diminuarea emisiilor de carbon și promovarea ciclismului ca mijloc sănătos și sustenabil de transport.

Prima activitate a proiectului WHEEL în România

Pe 14 martie 2025, a avut loc prima activitate organizată în România, din cadrul proiectului WHEEL, Community Engagement Cycling Event I, desfășurată la Școala 190 din București, unde peste 80 de elevi din clasele a IV-a și a V-a au participat la evenimentul dedicat promovării ciclismului, ca mijloc de transport sănătos, nepoluant și sustenabil. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Clubul Sportiv Universitar ASE București, reprezentat de coordonator proiect WHEEL, doamna prof.univ.dr. Teodora Dominteanu și  Școala Gimnazială nr.190, ca partener asociat în cadrul proiectului cofinanțat de Uniunea Europeană, reprezentată de către doamna Director Prof. Niculescu Gabriela Diana și doamna Director adjunct Prof. Hangu Simona, precum și de cadre didactice din cadrul școlii.

Teme abordate: Beneficiile mersului pe bicicletă, impactul transportului asupra mediului, implicarea comunității în activități legate de ciclism, promovarea bicicletei ca mijloc de transport sustenabil și procesul de recondiționare a bicicletelor vechi – colectarea și donarea acestora.

Competențe/Cunoștințe dobândite: Implicarea în comunitate, înțelegerea impactului transportului asupra mediului, beneficiile mersului pe bicicletă, conștientizarea siguranței și sănătății, cunoștințe despre procesele de reciclare a bicicletelor, perspective asupra dezvoltării comunității prin ciclism, promovarea transportului sustenabil.

Din partea Federației Române de Ciclism, la eveniment au participat:
 Ovidiu Burghelea – Antrenor Federal
 Marius Stoican – Secretar General

Aceștia le-au prezentat copiilor disciplinele ciclismului profesionist, tipurile de biciclete și modul în care ciclismul poate deveni un sport de performanță. Activitatea s-a încheiat cu un atelier practic de reparații, unde elevii au învățat cum să remedieze problemele uzuale ale unei biciclete.

Acesta este primul proiect european al Federației Române de Ciclism și, totodată, prima activitate organizată într-o școală pentru a promova ciclismul în rândul copiilor.Mulțumim Școlii Gimnaziale nr. 190 pentru găzduire și pentru sprijinul oferit în promovarea ciclismului în rândul copiilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *