Autor: Andreea Dima
Dacă săptămânile trecute am aflat mai multe despre Evergreen Biking Team și HPM Pro Mountain Sports, astăzi mergem în Timișoara și facem cunoștință cu cei de la CS Tibiscus, echipă cu o istorie în sport de aproape 20 de ani. Aceștia au început să funcționeze în 2002 sub forma unui mic club universitar, unde s-au unit mai mulți cicliști locali cu dorința de a organiza și participa la competiții de MTB. Trei ani mai târziu, clubul a devenit asociație sportivă, iar numărul membrilor creștea, având în componență nu doar rideri de MTB și trial, ci și rutieri de șosea și sportivi care practicau alte discipline. Treptat, următoarea perioadă le-a adus și noi realizări valoroase: afilierea la Federația Română de Ciclism (2005), formarea DHS-Tibiscus Team, echipa de concurs a companiei Eurosport DHS (2010-2012) și C.S. Tibiscus – Clinica de bere (2013-2014).
De-a lungul timpului, numărul de membri și compoziția acestora s-a tot modificat, în funcție de posibilitățile și interesele fiecăruia, dar și în funcție de disponibilitățile financiare ori de timpul pe care fiecare sportiv amator l-a putut dedica ciclismului, ne-a declarat Marius Karnyanszky, membru fondator al clubului.
Cel mai apropiat partener al echipei de-a lungul acestei perioade a fost Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, de unde provine, de altfel, și numele echipei. Printre cei mai de renume cicliști care le-au trecut pragul au fost Daniel Crista, acum membru al echipei CSA Steaua București și actual Campion Național la Șosea Fond, și Mihai Băbăiță, sportiv cu numeroase rezultate în ciclismul din țară și în prezent parte a echipei UVT Devron West Cycling Team.
De asemenea, în toți acești ani, echipa a reușit să strângă un portofoliu impresionant de competiții: Bega Tour (concurs de ciclism de șosea în împrejurimile Timișoarei, cu ediții în 2009 și 2010), Liman Bike Race (concurs de MTB co-organizat de echipă în 2010 și 2011), ROcicleta Junior (concurs de educație rutieră și ciclism pentru elevii din Timișoara, co-organizat la edițiile din 2011, 2012, 2013, 2014 și 2015), bikeMARATON Timișoara (concurs de ciclism de șosea, desfășurat în Timișoara în anii 2011 și 2012), Maratonul Țării Gugulanilor – Țarcu (concurs de MTB co-organizat de club la edițiile din 2011 și 2012), DHS Corvin MTB Maraton (co-organizat în anii 2011 și 2012 de echipă), 2 Banat Epic (un concurs dificil de MTB pe parcursul a două zile, cu ediții în 2015 și 2016), Muntele Mic Vertical Race (concurs de șosea la Muntele Mic, cu ediții în 2017 și 2018) și Junior Bike Maraton Timișoara (concurs de ciclism pentru copiii sub 14 ani, organizat în anii 2015, 2016, 2017 și 2018).
Echipa este permanent reprezentată de sportivii ei în cele mai mari competiții de MTB din țară, iar rezultatele bune ale acestora nu sunt deloc puține. Marius Ionașcu, în vârstă de 48 ani, este multiplu campion național de XCO și XCM, alături de Cristian Jidovu, 42 de ani, care deține titluri de campion național la aceleași discipline. În 2020, Cristian Mircioi (40 de ani) a obținut locul 2 în clasamentul Cupei Naționale de XCO, iar Mateo-Andrei Sile, 17 ani, un frumos loc 4 în clasamentul aceleiași Cupe. Mihaela Diaconescu și Elena Fodor, două dintre sportivele care reprezintă partea feminină a echipei, sunt ocupante a numeroase podiumuri la concursurile de ciclism pentru amatori. CS Tibiscus a mai obținut rezultate foarte bune în curse și prin Tiziano Balia (46 de ani) și Adrian Curuțiu (33 de ani), iar Titel Rușinaru (43 de ani) a reprezentat echipa la cursele de șosea, unde a reușit să puncteze și podiumuri.
Formația este una extrem de optimistă, iar pentru ei sportul este un mod de a-și reveni după o zi de muncă solicitantă. Indiferent de programul fiecăruia, aceștia își rezervă câteva ore de pedalat pentru a nu-și pierde din formă și pentru a se pregăti de competiții. Antrenamentele au loc pe baza informațiilor, cifrelor acumulate și a programelor online, deoarece sportivii locuiesc în puncte diferite ale țării, iar fiecare grup din acea locație își coordonează activitatea pe baza programelor proprii. În aceste activități au fost constant sprijiniți de sponsori, team manager-ul lor, medic, maseur și tehnicieni, iar la fiecare concurs la care participă, nu le lipsesc oamenii potriviți și dornici să îi ajute.
Fiind o echipă de amatori, atât la înființare cât și astăzi, motto-ul nostru este inspirat din jurământul olimpic: „important este să participi”. De-a lungul timpului, acest motto a fost surclasat de colegii noștri cu rezultate valoroase și astfel a devenit mai mult decât participarea – este o ambiție de a fi mai bun și a dovedi acest lucru, ne-a mai spus Marius Karnyanszky.
Pe viitor, echipa speră să-și mărească numărul membrilor și să atragă alți sponsori pentru a continua cu succes acest proiect și pentru a asigura participarea sportivilor la cât mai multe evenimente sportive, după cum am aflat de la președintele actual al clubului, Sergiu Neidoni.
Dacă doriți să aflați mai multe despre ei sau să vă înscrieți în clubul lor, puteți accesa www.cstibiscus.ro.
Mulțumim echipei pentru toată contribuția lor și le urăm mult succes în 2021!