Autor: Simona Brînză

În 2010, la doar 8 ani, Eduard Kubat participa la prima sa competiție de ciclism, la Geiger MTB Challenge, la categoria „Family”, alături de tatăl său. Verificând pagina de concurs de atunci, am aflat că organizatorii Geiger MTB Challenge anunțau în 2010 introducerea în premieră a categoriei Family, (un părinte + copil de maxim 14 ani) – 18 km, pe lânga traseele de Maraton – 90 km cu diferență de nivel 3.200 m; Semimaraton – 45 km cu diferență de nivel 1.350 m.

Comunicatul de presa anunța: „Geiger MTB Challenge este o competiţie de ciclism montan care se adresează atât sportivilor de performanţă, cât şi amatorilor dornici de a-şi evalua performanţele sportive şi de a parcurge pe bicicletă un circuit turistic unic în România, în cadrul unui eveniment local de anvergură; La Geiger MTB Challenge sunt mai multe tipuri de participanţi: unii participă pentru a câștiga, alţii îşi testează limitele încercând să termine o cursă, cei mai mulţi vin pentru plăcerea participării la eveniment, pentru a fi alături de prieteni, pentru a putea discuta un an întreg despre cea mai grea cursă de maraton de MTB din România.”

Dintre participanții care s-au înscris la acest concurs pentru a câstiga, îl menționăm pe Tudy Oprea.

Rezultate Maratonului Geiger MTB Challenge, 2010:

GAthleteTimp
1Lucian Logigan05:44:41.5
2Tudor Oprea06:02:56.1
3Razvan Juganaru06:17:47.6
4Daniel Rosioru06:18:30.0
5Marius Ionascu06:24:04.1

Edi Kubat a participat pentru a se bucura din plin de acest concurs alături de tatăl său și de sora lui, Karina Kubat (fostă Campioană și Vicecampioană Națională de șosea și cross-country la junioare ) .

         PH: arhiva personala Eduard Kubat – Geiger MTB Challenge 2010

În al doilea an de Geiger a venit și victoria lui Edi, tot la „Family”. Din declarațiile lui, a fost momentul când a realizat că își dorește să practice ciclismul de performanță, obiectiv bifat prin prezența permanentă pe podiumurile naționale ale acestei discipline.

În 2017 a devenit membru al familiei Dinamo – BikeXpert – SuperBet, sub echipamentul cărora a bifat titluri de:

– Vicecampion Național de XCO la Juniori în 2019,

– locul 49 la Campionatele Europene de MTB din Elveția din 2020

     PH: Traian Olinici

PH: Traian Olinici, Leogang, juniorii Razvan Grec și Eduard Kubat se pregătesc de start alături de Tudy Oprea

           PH: Traian Olinici, UCI MTB WC – XCO/XCC Nove Mesto

Ultimul titlu adjudecat de Edi, în Noiembrie 2021, este cel de Campion Național U23 la disciplina ciclocros.

        În urmă cu câteva zile, Edi a anunțat pe conturile sale de social media că din luna Ianuarie 2022 va face parte din echipa Scott ProCycling Romania, la care team manager este nimeni altul decât Tudy Oprea (are în palmares 13 titluri de Campion Național și 4 titluri de Campion Balcanic la categoria MTB cross- country, Elite).

        L-am întrebat pe Edi cum se simte, ce aștepări are: “Anul a început chiar foarte bine, vremea a ținut cu noi și am putut să mă pregătesc așa cum mi-am dorit. Nu pot spune ca am așteptări foarte mari, am schimbat echipa și prefer să iau provocările pe parcurs, iar la final de an, vedem ce va ieși. Avem câteva curse setate în calendar, concursurile Triada MTB vor fi cu siguranță cu focus pentru mine. Obiectivul este să mă autodepășesc și de ce nu, vizez un podium la campionatele naționale.”

        Legat de noua sa familie, Scott ProCycling Romania, Edi a împărtășit cu noi faptul că echipa l-a primit cu brațele deschise: „Cu siguranță, cu experiența lui Tudy, împreună vom face niște lucruri frumoase împreună.”

        L-am contactat și pe Tudor Oprea (unul dintre cei mai cunoscuți cicliști români după calificarea și participarea în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena în proba de MTB cross-country) noul team manager al lui Edi : „Avem câteva concursuri de XCO în afara țării, unde Edi va participa, deja prinse în calendarul competițional Scott ProCycling Romania. “

        Despre Edi, Tudy a precizat : „Edi va avea tot suportul din partea echipei și sper ca acest lucru să îl motiveze. Mă aștept ca rezultatele lui să fie unele peste cele din anii precedenți, cu siguranță din partea echipei nu va exista însă o presiune în acest sens. Voi încerca sa fiu eu personal aproape de el la cat mai multe competiții importante și voi încerca să îl ajut să-și pregătească competițiile foarte bine din punct de vedere tehnic și tactic. Pe partea de antrenament nu cred ca am ce să-mi doresc mai mult, având în vedere că Edi este antrenat de Paulo De La Fuente Pérez, Gadepa cu care am o colaborare foarte bună.”

PH: Traian Olinici, FRC – Campionatul Mondial XCO, Leogang- Steinberge, Paulo Gadepa, Edi Kubat

        Îi urăm lui Edi mult succes alături de noua echipă! Aflat în al doilea an la categoria U23, așteptăm cu interes participarea lui Edi la concursurile internaționale și de ce nu, la Triada MTB Paltiniș 2022 – Geiger MTB Challenge, unde va concura, de această dată, alături de Tudy Oprea, pentru a “închide cercul” început la 8 ani ( în engleză sună infinit mai bine, “coming full circle”).