Kuurne – Bruxelles -Kuurne (Kuurne-Brussel-Kuurne în olandeză) este o semi-clasică de tradiție în peisajul ciclismului belgian și european. Evenimentul are loc duminica următoare, în ultima duminică din februarie și finalizează weekendul de deschidere al sezonului de ciclism belgian. Din 2005 până în 2015, cursa a făcut parte din UCI Europe Tour la categoria 1.1. A devenit o cursă clasificată în 1.HC în 2016 . În 2020, ea se alătură UCI ProSeries , al doilea nivel al ciclismului internațional. La Elite, Tom Boonen deține recordul pentru victorii cu trei succese între 2007 și 2014.Traseul trece prin mai mulți munți din Ardenii Flamanzi , în special Vieux Quaremont și Mont-de-l’Enclus , de asemenea, cățărate și în Turul Flandrei .

Kuurne-Bruxelles-Kuurne are loc pentru prima dată în 1945. Cursa pleacă din Kuurne , un mic oraș cunoscut pentru industria sa textilă , pentru a ajunge la Bruxelles , capitala Belgiei și se întoarce la Kuurne. În anii 1950, a servit drept cursă de deschidere a sezonului de ciclism belgian.

La aceasta ediție, la startul  Juniorilor se va afla și Mihnea Harasim, o premieră pentru ciclismul românesc la aceasta semi-clasică. În 2015 și 2016, la Elite, Grosu Eduard-Michael a rulat sub culorile tricolorului, pentru Nippo – Vini Fantini. Mihnea Harasim activează la Giant Bicycles Romania. Este dublu Campion Național la Șosea, a reprezentat România la Campionatele Europene de Șosea și la Campionatele Mondiale de Șosea în 2021. 

procyclingstats.com

Mihnea Harasim este anunțat pe lista oficială Kuurne-Brussel-Kurrne Juniors la Cannibal Team, echipa internațională U19.

Pe conturile sale de social media, Mihnea a anunțat în urmă cu o zi: 

Am pulsul atât de mare când scriu asta și chiar nu este de la cafea, am deja toleranță la cafeină, este mai degrabă de la emoțiile pe care mi le provoacă vestea următoare. 

Marele weekend de deschidere a ciclismului mă va avea și pe mine la linia de start. Duminica aceasta, în liniștita Belgie, celebra clasică Kuurne-Brussels-Kuurne este prezentă și în programul meu competitional, așa că luați cafeaua și prăjitura și țineți aproape. 

L-am contactat pe Mihnea pentru mai multe detalii legate de aceasta cursă. 

Mihnea, ce înseamnă această participare pentru tine? 

Cursa aceasta reprezintă pentru mine scenariul roz al unui început de sezon. Fiind și ultimul an din categoria juniorilor, dorința de avea un sezon remarcabil este imensă, iar faptul că voi începe competițiile exact ca un senior profesionist, în marele weekend de deschidere al clasicelor de primăvară, nu mă face decât să fiu și mai încrezător în mine și în anul acesta. 🙂

Cum este traseul, te avantajează?

Traseul este unul foarte interesant. Vor fi 120 de kilometri care se împart în 3 părți: primii 35 complet plat, apoi 30 într-o zonă deluroasă cu pavate, iar ultimii 55 din nou perfect plat. Ca echipă, ne așteptăm la două scenarii posibile din cauza traseului, o evadare în zona deluroasă cu siguranță va exista însă depinde de cât de puternică va fi, dacă va rezista celor 55km de plat sau va fi ajunsă de pluton, urmând să se decidă victoria într-un sprint masiv. Personal, specificul belgian mi se potrivește însă rămâne de văzut cum vor evolua cursa, echipa și restul factorilor pe care nu-i putem controla. 

Course Juniors KBK 2022

Ce obiective ai pentru această cursă?

De câteva săptămâni bune încerc să fac tot posibilul să nu mă stresez prea mult în ceea ce privește rezultatul, mi-ar plăcea să merg liniștit la cursă, fără să am vreo așteptare anume, însă nu îmi iese de fiecare dată. 🙂 Desigur că sunt momente când pun presiune pe mine și încerc să manageriez stările acestea cât de bine pot. Obiectivul principal este victoria echipei, ca întotdeauna. 

Esti primul ciclist roman participant la Juniori la aceasta semi-clasica, impresii? 

Faptul că sunt primul român participant la juniori în această cursă bineînțeles că mă face să fiu mândru, și vine într-un fel cu un plus de presiune prin dorința de a demonstra că și noi merităm să fim luați în calcul.

         Mult success îți urăm, suntem mândri de tine!

         Mulțumesc mult! 

Întrucat ediția de anul trecut nu a avut loc, suntem curioși dacă o nouă legendă se va naște pentru a păși pe urmele lui Remco Evenepoel și ale lui Cian Uijtdebroeks în cursa KBK22 Junior.