Câştigătorul Cupei Naţionale a Federaţiei Române de Ciclism Șosea la categoria master 1, grupa de vârstă 30-39 de ani este Cătălin Manea, un tânăr în vârstă de 36 de ani, originar din comuna Bucşani, judeţul Dâmboviţa. Cătălin este membru al IPA „Regiunea 1 Dâmboviţa” şi este Agent de Poliţie Penitenciară la Penitenciarul Mărgineni. Știrea frumoasă pe care am vrut să o împărtășim cu iubitorii ciclismului este că anul acesta, Cătălin va reprezenta România la Campionatul Mondial al poliţiştilor de la Rotterdam, din Olanda, în perioada 22-31 iulie. 

World Police & Fire Games Rotterdam 2022

Cătălin, cum ai ajuns să reprezinți România la Cycling (Street Bikes) – World Police & Fire Games 2022 Rotterdam , WPFG? 

Știrea cu jocurile mondiale ale polițiștilor mie mi s-a comunicat cred că undeva prin luna octombrie, după ce am câștigat Cupa Națională. După o discuție cu un coleg de-ai mei, s-a ajuns la ideea la care eu să merg și către Asociația Internațională a Polițiștilor (IPA Romania) pentru o eventuală sponsorizare la viitoarele concursuri. Aceștia, urmărindu-mi rezultatele, implicit câștigarea Cupei Naționale, mi-au comunicat dorința lor de a-i reprezenta la acest Campionat Mondial. Ulterior, au fost multe discutii, comunicări din partea președintelui de organizație. Informația s-a concretizat abia la început de februarie. Dacă la început se discuta de 68 de sportivi delegați pentru România, acum am văzut că se vorbește de un număr fix de 40-50, oameni aproape siguri, din mai toate sporturile.  

La proba de Șosea Fond vei fi singurul reprezentant român?

Din ciclism, mai este un coleg pe care îl cheamă Alex Hossu. El activează în cadrul ISU Cluj. Prin discuțiile IPA avute la nivel de regiune, s-au trimis câțiva reprezentanți, sportivi din atletism, taekwondo, lupte, box, ciclism, baschet. Site-ul competiției este foarte bine structurat, datele sunt foarte precise, calendarul competițional este definitivat. Ciclismul de șosea va avea datele fixate pe 24 iulie, contratimpul, respectiv 25 iulie, proba de șosea. Posibil să participăm atât eu cât și Alex la ambele probe de ciclism. Cu toate că eu nu sunt un contratimpist prin definiție, este bine să participi la orice cursă. Până la urmă la acest Campionat Mondial nu este vorba despre mine, este imaginea unor instituții pe care le reprezint și imaginea țării. Este o onoare să îți reprezinți țara la un asemenea concurs. 

Ce obiectiv ți-ai setat pentru această cursă?

Este important să participi dar mai important este să ajungi la finalul cursei. Să nu uităm că în spatele fiecarei curse sunt foarte mulți oameni implicați, sponsori care vor să vadă cât mai mulți oameni concurând, sunt cei de acasă care ne urmăresc. 

Discutând însă despre o cursă mondială, la un alt nivel, organizatorii opresc o parte dintre sportivi, așa cum se întâmplă și la biathlon, când cei ajunși din spate sunt opriți, pentru că nu mai au timp să finalizeze cursa și sunt descalificați. Aici nu vorbim despre abandon. Eu am avut doar doua curse la care am abandonat, una pentru că mi s-a rupt schimbătorul și efectiv nu am avut ce să mai fac, iar cea de-a doua când am ajuns la spital. Am căzut la o cursa în turul Dobrogei și am fost obligat să abandonez. Și la The Wall am căzut rău și am mers singur până la final, dar nu am abandonat. Important cred eu este să ajungi la final. 

În ceea ce privește cursa de la jocurile mondiale, aici nu este doar despre participarea mea ca sportiv, aici mă duc sa reprezint țara, instituția penitenciară care mă ajută, IPA, consiliul județean Dâmbovița. Sportiv fiind, îmi propun să fac o cursă foarte bună. Pentru această cursă importantă trebuie să îmi schimb și planul de antrenament pentru că este o cursă de șosea, de fond, de plat. Platul implică cu totul altceva față de ceea ce fac eu, eu sunt mai degrabă un puncheur, un ciclist care merge foarte bine la deal, mai puțin un om de explozie. Va conta însă foarte mult experiența aici. Totodată, vântul va juca un rol important, mai ales că traseul este foarte aproape de malul marii. Prin urmare, voi face foarte multe antrenamente specifice, de viteză. 

WFPG course

Obiectivul meu este să fac o cursă între primii. Momentan nu știu exact care este concurența mea, înscrierile sunt încă deschise. Cursa este foarte scurtă, 70km. Aș fi preferat sa fie 120-150km. Cu cât este mai grea cursa, cu atat este mai benefică. Prin comparație, oricine poate sa alerge 1km, dar nu oricine poate alerga 20km. Așa e și cu ciclismul, e la hazard. Deși și hazardul este porționat sau limitat de experiență. Dacă mă întrebi, cursa aceasta va fi despre hazard, experiență și explozie. 

Pe plan intern, care sunt obiectivele tale competiționale anul acesta? Eu sunt un sportiv amator, am un serviciu, am familie. Lucrurile acestea sunt cele mai importante. Până la urmă hobby-ul acesta este realizat în timpul rămas de la celelalte priorități amintite anterior. Întrucât am un serviciu, timpul este limitat. În perioada iernii, ziua este scurtă, nu am timp foarte mult să ies la antrenament. În general, în weekend mă concentrez pe antrenament. Ca și obiective, la orice cursă la care merg îmi propun să fac o imagine cât mai bună. Întotdeauna am fost între primii 10-15 amatori, la cursele la care am participat.

Anul trecut, cel mai bun rezultat în ceea ce mă privește, dincolo de câștigarea clasamentului general al Cupei Naționale a fost un loc 5 la The Wall, Pucioasa, într-o companie extraordinară. I-aș aminti aici pe Florin Mureșan de la Club Deportivo Seven Pro Cycling, pe Andrei Amariuței de la MENtoRise, echipă continentală, pe Filip Grigorescu, un om cunoscut atât în ciclism cât și în duathlon, un antrenor foarte bun, (să nu uitam ca l-a format pe Mihnea Harasim de la Cannibal Team, Giant Romania pe plan local), pe locul 4 a venit Ricardo Caria, acum ciclist la BikeXpert Racing Team, apoi pe 5 am fost eu. 

The Wall, Pucioasa – Podium Master 1

Tot sezonul trecut mi-am propus să câștig Cupa Națională și am reușit lucrul acesta. Nu m-am axat neapărat pe orice rezultat în cursă. Strategia mea a fost să particip la etapele din Cupa Națională. Și pentru anul acesta îmi propun câștigarea Cupei Naționale. Anul acesta, mulțumită și LivingBike Faresin Team am un material de concurs și un echipament mult mai bun față de anul trecut.

Îi mulțumesc foarte mult lui Ulisse Gheduzzi pentru că mă motivează tot timpul și tinem mereu legătura!

Cu o bună pregatire anul acesta îmi propun și curse în clasamentul general. 

Câştigătorul Cupei Naţionale a Federaţiei Române de Ciclism Șosea, master 1

Ce înseamnă pentru tine ciclismul?

Ciclismul este identitatea mea, este timp liber, suflet. Vorbim despre ceva care îmi place, îmi dă motivație, fără să vorbim aici despre familie, care este cea mai importantă pentru mine. 

Îmi place să pedalez, îmi place să am o motivație, îmi place să urc, să sufar să spun așa. De multe ori, toți cicliștii ne punem întrebarea, oare ce caut eu acolo? Oare de ce îmi place să mă chinui? Ajungi la finalul cursei și îți dai seama că, defapt oricum te chinui în fiecare zi, în fiecare ora, în fiecare moment în care pedalezi. E ceva natural.

 Mi-am dorit de mic să fac ciclism. Părinții au considerat că educația este mai importanta și am făcut altceva, erau alte posibilități. Atunci nu erau nici cluburi de ciclism și oportunități cum sunt acum, nici infrastructura, dacă este să le înglobăm pe toate. Pentru copilul meu de exemplu, mi-ar plăcea să aleagă sportul favorit.

Cât de importantă este pentru tine libertatea, pornind de la freedom of speech – libertatea de exprimare și mergând până la libertatea ad literam, facând o paralelă cu serviciul tău, în poliția penitenciară. 

Cred că ar trebui să vorbim liber cu toții. În general ne ferim de cuvinte, pentru că de cele mai multe ori oamenii nu percep bine fiecare cuvant. Orice cuvânt are mai multe sensuri, înțelesuri. Cred că în egală măsură, dincolo de libertate trebuie să fim sinceri, deschiși.

 Spuneam că activez în cadrul sistemului penitenciar. Cred că este foarte important să faci lucrurile cu profesionalism, cu dedicație, indiferent de locul de muncă. Rezultatele sau cariera vin natural apoi. Toate vin natural, atâta timp cât ai libertatea de a te exprima. Este important să nu fi constrâns. Eu în trecut am fost constrâns de faptul ca nu am avut posibilități să fac ciclism. Asta e. M-am apucat undeva pe la 29-30 de ani, pentru că era un gand pe care îl aveam de mic. Copiilor li se inoculeaza lucrurile de mici, baza lor se formeaza de mici, din gradiniță chiar. Se formează ușor ușor viitoarele valori, oamenii în societate. 

Eu mi-am dorit să fac ciclism dintodeauna. Mi-am dorit să fac sport de mic copil. Ideea de a fi măcar sportiv amator, știind sigur ca nu am cum să fac trecerea la profesioniști, pentru că ar însemna sacrificarea carierei, a bazei existențiale, mă motivează. La nivel de amator îmi place mult ceea ce fac. Îmi place să mă pregatesc pentru curse, să mă alimentez corect, să am un obiectiv și cel mai mult îmi place să concurez. 

Alex Ciocan, președintele Federației Române de Ciclism a dorit să precizeze următoarele legat de participarea lui Cătălin la WPFG: 

Cătălin Manea este unul dintre cei pe care ți-i dorești lângă tine ( strict vorbind despre ciclism, fără să facem aluzii la locul lui Cătălin de muncă :)) Extrem de mult bun simț, modestie… genul care îți sare în ajutor fără să întrebe. Probabil ca într-o altă viață ar fi putut trăi din acest sport pe care-l iubește, pentru că are toate calitățile unui ciclist profesionist: talent, perseverență și putere de munca. 

Noi ca federație ne vom mândri cu participarea lui Cătălin la Mondialele Poliției de Ciclism Șosea si vom fi onorați dacă el va purta echipamentul naționalei. Același lucru este valabil pentru toți componenții lotului național la ciclism. Mult succes!