Serghei Țvetcov în prologul din Turul României 2022 – Foto: Ana Georgescu

Autor: Andreea Dima

Fiecare film are un personaj îndrăgit de toți, care empatizează cu ceilalți și reușește să transmită mereu pozitivitate. Nu este un secret că în ciclismul românesc un astfel de personaj este reprezentat de Serghei Țvetcov – mereu optimist, dornic să învețe lucruri noi și deschis să îi învețe pe ceilalți tot ce a dobândit de-a lungul carierei. Multiplu campion național la șosea și câștigător al Turului României în 2018, Serghei este, cu siguranță, un model pentru mulți tineri cicliști din țara noastră și nu numai. În urmă cu câteva zile, sportivul a publicat pe rețelele de socializare despre transferul lui la Denver Disruptors, formație din SUA alături de care va participa în noul format de curse NCL Racing Tour. Este o veste foarte mare atât pentru el cât și pentru fanii lui, așa că vrem să aflăm mai multe despre acest eveniment chiar de la sursă și cum va arăta sezonul 2023 pentru el.

FRC: Bună, Serghei! Îți mulțumim că ai acceptat să vorbești cu noi 🙂 Cum te găsim în acest final de an?

Serghei: Sunt bine, stau cu familia, petrecem împreună sărbătorile de Crăciun și Anul Nou și am început să mă antrenez ușor pentru sezonul viitor. 

Ne poți rezuma sezonul 2022? Ce a însemnat pentru tine acest an și ce lecții ți-a oferit? 

Acest an, din păcate, a fost greu pentru mine. După căzătura din decembrie (2021) în Thailanda, am avut nevoie de o perioadă lungă de recuperare, iar în final nu am reușit să fac niciun rezultat. Mi-am descoperit ceva probleme de sănătate, dar sper să reușesc să trec de acestea cât mai repede. În acest an am reușit să câștig proba de contratimp individual la naționalele de șosea* și să vin pe 3 la fond. Din păcate, nu am reușit să repet rezultatul din Turul României din anii trecuți.

Serghei, câștigătorul clasamentului general din Turul României 2018
Serghei Țvetcov, locul 3 în proba de fond din cadrul Campionatelor Naționale de Șosea 2022

 

Acum să privim puțin spre sezonul 2023. Transferul tău este în prim-plan în această perioadă atât în presa din România, cât și în afară. Ce înseamnă pentru tine acest pas făcut?

Am reușit să semnez în august cu o echipă din SUA care este implicată într-un nou mare proiect. Proiectul este dezvoltat cu organizatorii din marea ligă precum NBA (liga de baschet), NFL (liga de fotbal american) sau NHL (liga națională de hochei). Este un pas mare și nou. Proiectul vrea să schimbe imaginea ciclismului în SUA și în toată lumea. Vor ca acest sport de echipa să pună în evidență egalitatea dintre băieții și fete. Premiile, salariile și toate condițiile să fie exact la fel pentru toți.

Povestește-ne puțin cum vor arăta cursele din SUA la care vei participa în perioada următoare.

Calendarul va conține în principal curse de Criterium (circuite în orașe) și probe de fond în SUA. Principalele curse de criterium care vor fi organizate de NCL și vor oferi premii de un 1 milion de dolari. Primul Criterium va fi în Miami, apoi în Atlanta, Washington DC și ultimul va avea loc în Denver.

Proba de Criterium va avea 35 de ture. Fiecare tură va oferi niște puncte. Primele trei locuri din fiecare tură vor avea 1, 2 sau 3 puncte și ultima tură le va dubla pe toate acestea. Punctele vor fi acumulate de echipe formate din fete și băieți, iar formația cu punctajul total cel mai mare va câștiga premiul. În NCL vor participa 10 echipe cu 6 sportivi în echipă. 2 echipe de NCL (National Cycling League) și 8 echipe cu invitație specială. Până în 2024 este în plan să apară 10 echipe în NCL group (160 de sportivi în total – 80 de fete și 80 de băieți).

Serghei alături de alte transferuri făcute de Denver Distruptors pentru 2022 – Foto: Facebook National Cycling League

Viața de ciclist te ține mult timp departe de cei dragi. Cum reușești să împaci cariera de ciclist cu viața personală?

De la anul o să reușesc să stau mai mult cu familia. Voi fi departe doar când voi avea curse cu România, mai exact cu lotul național.

Ești un sportiv cu o experiență largă în acest sport. Care ar fi sfaturile pe care le-ai oferi unui ciclist la început de drum?

Primul sfat ar fi ca în viața de sportiv să existe multă pasiune și muncă. Combinați munca și cu puțină distracție și profitați de toate posibilitățile care vin în cale. Succesul nu vine într-o zi și durează mult timp să devii campion.

Ți-ai stabilit niște obiective pentru 2023? Care ar fi acestea?

Ca obiective îmi doresc să mă dezvolt în NCL nu numai ca sportiv, dar și ca om care poate fi un exemplu pentru tinerii care mă urmăresc. Aș vrea să mă calific și la Olimpiada din 2024. Voi continua să muncesc și să mă antrenez ca să fiu unul din cei mai buni cicliști din România anul viitor.

Serghei, în prologul Turului Ciclist al Sibiului 2022 – Foto: Focus Agency

Pe final, o întrebare pe care o punem tuturor cicliștilor – ce înseamnă ciclismul pentru tine? 

Sincer, acum ciclismul îmi oferă posibilitatea să întâlnesc și să comunic cu oameni pasionați și interesanți din zone diferite. Munca pe care o fac și pasiunea pe care o am vreau să le transmit și generațiilor care vin.

 

Serghei, îți mulțumim pentru interviu acordat! Mult succes îți dorim în 2023!

*clasamentul a suferit modificări în urma contestării procedurii de înscriere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *