Autor: Simona Brînză

Ȋntrebat cine este Serghei Tvetcov, acesta ne-a răspuns: “Serghei este tatăl unei fiice frumoase, ciclist pasionat și soț grijuliu. De opt ori campion al României, Serghei Tvetcov, aflat în SUA în speranța unei vieți mai bune a primit de la medicii săi o veste extrem de dură în 2022. În ciuda diagnosticului șocant, Chronic Myelogenous Leukemia, Tvetcov, în vârstă de 34 de ani, nu s-a retras din ciclism şi dorește să transmită un mesaj important tuturor, motiv pentru care l-am invitat să ne povestească despre boala lui și totodată despre planurile lui pentru ciclism.

Numele lui Serghei Tvetcov este cu siguranță familiar atât iubitorilor ciclismului românesc cât şi celor care urmăreau cu sufletul la gură competițiile cicliste americane din anii 2012-2017. Ciclistul român născut în Moldova, care și-a petrecut cea mai mare parte a carierei profesionale în străinătate, a reprezentat mari echipe americane care au figurat des pe Eurosport, precum Jelly Belly și United Healtcare, petrecându-şi două sezoane şi în Europa alături de Gianni Savio la Androni.

Anul acesta a fost al 15-lea an în domeniu, anul de care Serghei s-a simtit cel mai mândru întrucât a fost anul în care a concurat în umbra unui diagnostic incurabil, in lupta cu un tip rar de leucemie.

“Crezi că ești sănătos, un sportiv de elită care nu are parte nici macăr de o răceala, iar apoi doctorul îți spune că ai cancer”, spune Tvetcov. „Este șocant”.

La fel ca toți sportivii profesioniști, Tvetcov a simțit că ceva nu este în regulă cu el când i-a fost mult mai dificil să se recupereze de la o simplă fractură de clavicula, la sfârșitul anului 2021. Indiferent de accidentare sau boală, răbdarea este esențială în recuperare, dar la câteva săptămâni după ce s-a întors pe bicicletă, Tvetcov a avut performanțe de rău augur în timpul testelor sale de efort, de 20 de minute.

Din cifrele mai slabe decât oricând, îi era clar că în cazul lui era mai mult decât o simplă claviculă ruptă, altceva îl împiedica să-și recapete forma.
“Datele mele de performanță scăzută mi-au spus că ceva nu este în regulă”, explică el. „Am fost norocos. Cu cancerul, se întâmplă adesea să nu ne dăm seama că ceva nu este în regulă până nu este prea târziu. Dar, ca atlet de elită, observi mai devreme dacă corpul tau nu funcționează corect”.
Tvetcov a trecut prin toate cauzele obișnuite posibile în capul său – antrenament excesiv, virusul Epstein-Barr, alimentație deficitară – dar nu a putut scăpa de gândul că o problemă și mai serioasă l-ar putea încetini la antrenament. Analizele de sânge i-au confirmat apoi temerile și au dezvăluit adevărul: suferea de cancer de sânge, mai exact de leucemie mieloidă cronică. Este același tip de cancer cu care a fost diagnosticat recent, de trei ori câștigător al Turului Franței, Greg LeMond.
„Am fost diagnosticat cu cancer în septembrie 2022. Ceea ce, desigur, înseamnă nu numai eu, ci întreaga mea familie”.

Tvetcov a suferit apoi o serie de tratamente, inclusiv chimioterapie. Este o minune că a reușit să revină la cursele de nivel înalt în primăvara lui 2023, ba chiar a devenit Campion Național la Şosea Fond în iunie și a semnat cu echipa Denver Disruptors din Liga Națională Americană de Ciclism.
Deşi a reușit să depisteze cancerul înainte ca acesta să se agraveze cu adevărat, tot merge la controale la fiecare trei luni pentru a verifica dacă valorile lui sunt la parametrii normali. „Leucemia cronică nu poate fi vindecată, dar o putem ține sub control cu tratament”, spune Tvetcov.

Tvetcov, care locuiește în prezent în Colorado, conștient fiind de boala lui, nu s-a retras din ciclism, iar cu propria sa poveste vrea să-i motiveze și să-i învețe pe ceilalti aflati poate într-o situație similar că nu trebuie să renunțe complet la sport din cauza unui diagnostic de cancer.

ANUL ACEST AM CÂȘTIGAT CAMPIONATUL NAȚIONAL DE SOSEA FOND AL ROMÂNIEI. A FOST O VICTORIE FOARTE EMOȚIONALĂ PENTRU MINE, FIIND DIAGNOSTICAT CU CANCER IN 2022.

Deși Tvetcov nu are contract încă pentru anul viitor, în prezent lucrează la detaliile unui nou proiect propriu, care vizează zona de Gravel, disciplină de ciclism din ce în ce mai populară.

“Vreau să initiez un proiect pentru a atrage atenția asupra importanței screening-urilor pentru cancer”, spune Tvetcov. „Cu cât depistăm cancerul mai repede, cu atât îl putem trata mai eficient. Aș putea compara asta cu efectul bulgărelui de zăpadă. La început, o persoană se simte complet sănătoasă, dar devine clar abia mai târziu, când problema este mult mai mare, că ceva nu este în regulă. Vreau să-i fac pe oameni conștienți de asta.”
„Scopul principal al proiectului meu este de a crește gradul de conștientizare și de a oferi prin mersul pe bicicletă, speranță persoanelor cu boli similare și familiilor lor”.

Merită cunoscută și cariera lui Tvetcov, câştigătorul unei cărți verzi în SUA. Pentru a-și câștiga existența, la început a împachetat mâncarea în marile centre comerciale. Ȋn 2012 a semnat primul său contract profesionist în SUA. A început cu echipa continentală Team Exergy, apoi a continuat cu Jelly Belly, ciclând în curse alături de rutieri de renume, precum Rafal Majkát de la Tinkoff. A semnat apoi un contract de doi ani cu Gianni Savio de la Androni-Giocattoli, iar în 2015 a participat la Giro d’Italia.

Tvetcov s-a întors în Statele Unite în 2017, unde a avut parte de două sezoane care au reprezentat cele mai de succes etape ale carierei sale ca rutier pentru Jelly Belly și apoi pentru UnitedHealthcare, reuşind să urce pe podium la aproape toate cursele prestigioase de o zi, nord-americane.
“Acum zece ani, puteai să-ți câștigi existența doar concurând în State”, explică Tvetcov. „Dar fără aceste mari competiții precum circuitul din California, care i-a adus lui Sagan o multitudine de victorii de etapă sau circuitul din Utah, sau cursa mea favorită, USA Pro Challenge ( Tour of Colorado), a devenit aproape imposibil. Tinerilor ciclisti americani de astăzi le este mult mai dificil să atragă atenția echipelor de top”.

Tvetcov, care împlinește 35 de ani în luna decembrie, vede acum mai mult potențial în Gravel și speră să-și transmită mesajul că există viață chiar și după un diagnostic devastator de cancer și că nu trebuie să renunți la sport.

Ȋntrebat despre planurile de viitor, Serghei a declarat: “Nu mă gândesc prea departe, dar aș dori să-mi îndrept mai mult atenția către cele mai mari curse Gravel din SUA, vreau să particip la Gravel Worlds. În plus, aș dori să particip la Turul Sibiului și la Turul României.”

El plănuiește să înceapă sezonul 2024 dorind sa transmită un mesaj important: “Vreau să promovez un stil de viață sănătos. Ciclismul este o parte importantă a vieții mele. Bicicleta mă aduce aproape de mulți prieteni. Ciclismul pentru mine este un instrument care mă mentine pozitiv și sănătos. Imediat ce am fost diagnosticat, perspectivele mele s-au schimbat. Mă concentrez pe a petrece mai mult timp acasă cu familia mea și caut să ajut oamenii cu aceleași probleme de sănătate. Doresc tuturor să se alăture ciclismului, pentru că ciclismul deschide o mulțime de uși în cariere și vieți. Dacă eu pot să o fac, pot și alții.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *