Anul 2023 a fost unul fabulos pentru ciclismul românesc, cu două titluri de Campion European câştigate în doar 4 luni, cu cele 56 de medalii obținute la Campionatele Balcanice, cu locul 5 bifat la un Campionat Mondial, într-o disciplină olimpică, cu o medalie la Jocurile Francofoniei, cu aproximativ 1000 de sportivi licențiați și cu o atenție sporită din partea presei.

Data de 25 iunie 2023 va rămâne pentru mult timp în istoria ciclismului și a sportului românesc. Vlad Dascălu, tânărul român de 25 de ani a cucerit medalia de aur în cadrul Jocurilor Europene de Mountain Bike Cross Country, printre cele mai importante titluri pe care le poate obține un sportiv în proba de ciclism montan. Competiția s-a desfășurat în sudul Poloniei, în Krynica-Zdroj Hill Park, Cracovia, pe unul dintre cele mai grele și spectaculoase trasee de MTB din lume.

Ede Molnar, 27 ani, s-a concentrat anul acesta asupra probei de MTB eliminator după ce anul trecut a obţinut o medalie de bronz tot la Europene, iar munca sa şi-a arătat rapid roadele la Campionatul European din Turcia, în Sakarya  unde a urcat de această dată pe prima treaptă a podiumului, câştigând medalia de aur mult râvnită şi totodată cel mai important rezultat din palmaresul său. În acest an, Ede a participat la trei din cele şase etape ale Cupei Mondiale, clasându-se pe locul 27 în ierarhia finală.

Detalierea celor mai bune rezultate obținute în sezonul competițional 2023, în funcție de discipline:

Disciplinele șosea și pistă

 

 

Disciplina MOUNTAIN-BIKE

 

La finalul anului 2023, Federația Româna de Ciclism înregistrează:

 

Au avut loc 12 Campionate Naționale de:

 

Președintele FR Ciclism, Cătălin-Alexandru SPRINCEANA a declarat : „Federația Româna de Ciclism a realizat in anul 2023 mai mult decât am sperat!

Sunt bucuros că Federația noastră a reușit să treacă peste aproape toate provocările din acest an și că într-un timp extrem de scurt am avut parte de unele dintre cele mai importante realizări din istoria acesteia.

În doar 7 luni am reușit ceea ce nu îndrăzneam să sperăm. Două titluri europene, peste 50 de medalii care ne poziționează drept cea mai puternică țară din Balcani la ciclism, o medalie la Jocurile Francofoniei, peste 50 de Cupe și Campionate ale României organizate împreună cu cluburile partenere, peste 60 de deplasări ale echipei naționale de ciclism, două Campionate Balcanice organizate şi alte două în pregătire pentru 2024, faptul că am fost tot sezonul în topul celor mai vizibile federații, dar și semnarea unui contract extrem de important pentru viitorul ciclismului românesc, cel pentru găzduirea Campionatului European de Mountain Bike din 2024, sunt reușite de care ar trebui să fim toți mândri și care să ne dea încredere că suntem pe drumul cel bun, deși mai avem enorm de construit.

Încheiem anul cu aceste reușite, dar și cu emoții pentru sezonul care urmează, unul la fel de important în care sperăm să ducem 4 cicliști la Jocurile Olimpice și Paralimpice, de unde să revenim cu cel puțin o medie, un sezon în care suntem datori să organizăm un Campionat European impecabil și în care sperăm să reluăm Turul României.

Mulțumim partenerilor care ne-au oferit toată încrederea și susținerea lor! Mulțumim Agenției Naționale pentru Sport, Auchan România și Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Mulțumim de asemenea și partenerilor noștri tehnici Bellotto, EthicSport, Kineto Medical Health şi partenerului media, Eurosport România.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *