Pe 20 ianuarie 2024, într-o locaţie de poveste în Bucovina, la Vatra Dornei, a avut loc prima ediție a Campionatului Balcanic de Ciclocros şi de asemenea ultima etapă din Cupa României la Ciclocros, Vatra Dornei CX Cup powered by Aqua Carpatica, în sezonul 2023-2024.

Competiţia organizată de Asociaţia Clubul Sportiv a Pedal Forward în parteneriat cu Federaţia Română de Ciclism, cu Uniunea Ciclistă Balcanică şi cu Agenţia Naţională pentru Sport s-a adresat sportivilor din cele 12 Federaţii Naţionale membre ale BCU: Albania, Bosnia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia.
Pe zona pietonală din faţa Centrului Muzeal Palatul Dornelor (cazinoul Dornean restaurat şi readus comunităţii după 33 de ani) si-au dat întâlnire cei mai buni rideri de ciclocros din Balcani. Ei au avut de parcurs un traseu tehnic, acoperit de zăpadă, prin vechiul parc al stațiunii Vatra Dornei. La start au fost prezenți sportivi din 5 națiuni balcanice: România, Albania, Serbia, Moldova şi Bulgaria.

Românii au dominat prima ediție din istorie a Campionatului Balcanic de Ciclocros, câştigând 11 medalii, dintre care 5 de aur!

Patrick Pescaru a câştigat duelul cu Malnasi Joszef Attila şi Cristian-George Stan, câştigând titlul balcanic mult râvnit la categoria Elite masculin.

Patrick Pescaru: “Unii zic ca este Val di Sole de Romania acest traseu, mai ales cu ninsoarea de ieri care a facut traseul foarte dificil, dar personal mi-a placut, a fost nevoie de o formă buna şi de multă tehnică pentru a putea câştiga.”

David-Cosmin Doroga a finalizat cursa pe locul 6, pozitia 8 revenindu-i lui Victor-Alexandru Aron. Eduard Kubat nu a putut lua startul din motive medicale. La Elite feminin, Suzanne Hilbert a urcat pe treapta a treia a podiumului.

Wendy Bunea a câştigat titlul balcanic la Junioare, în timp ce titlul de vicecampioană balcanică a fost câştigat de Miruna Mada. Otilia-Jasmine Mircea nu a luat startul. La categoria Juniori masculin, Luca Bodareu şi-a adjudecat titlul de Campion Balcanic de Ciclocros, locul 7 revenindu-i lui Stefan-Andrei Barbu.

La cadeți, Roland Szigyarto a ocupat principala treapta a podiumului, fiind însoțit de colegii săi de lot pe podium, David-Fabian Motoran vicecampion şi Mihai-Bogdan Brinza, locul 3. Locul 4 i-a revenit lui Orban Balazs şi locul 7 lui Vladimir Carlan.

Diana-Alexandra Pospai este Campioană Balcanică de Ciclocros la cadete.

“Suntem bucuroşi că nordul ţării revine pe harta evenimentelor importante de ciclism, rezultatele sportivilor noştri ne onorează. Felicitari oganizatorilor, tuturor reprezentanților României si staff-ului, Cristian-George Stan şi Pavel Bodareu!”, a declarat Cătălin Sprinceană, preşedintele Federației Române de Ciclism.

Cciclocrosul este o disciplină de iarnă a ciclismului, care îmbină mersul pe bicicletă, dar și alergarea pe lângă ea, pe un traseu offroad, presărat cu obstacole artificiale.
Ciclocrosul este una dintre cele mai în vârstă discipline ale ciclismului, primele eventimete de profil fiind organizate încă din anul 1900.

Fotografii: Traian Olinici, Ana Georgescu si Codrin Anton (Fotosport).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *